Σελίδες

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Λανθασμένοι υπολογισμοί για το clawback από τον ΕΟΠΥΥ

Ασκήσεις άνευ αντικρύσματος κάνει το Υπουργείο Υγείας, καθώς λείπει η κινητήριος δύναμη... τα χρήματα.


Οι προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας να βρει κονδύλια για να απομειωθεί το τελικό ποσό από την δαπάνη των μεταναστών, τη δαπάνη ξένων υπηκόων, την διαπραγμάτευση της Ηπατίτιδας, έχουν καταλήξει άκαρπες. Εξαιτίας αυτού, η δυσαρέσκεια των φαρμακοβιομηχανιών έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ φημολογείται ότι και οι σχέσεις μεταξύ των πολυεθνικών και των ελληνικών εταιρειών έχουν ενταθεί με την επίρριψη των ανάλογων ευθυνών, με τους μεν να ισχυρίζονται ότι οι τοπικές μονάδες έχουν διακριτική μεταχείριση από την Πολιτεία ( όπως τα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας των γενοσήμων δεν καταβάλλεται clawback) και τους δε να υποστηρίζουν ότι οι υψηλές τιμές των φαρμάκων που διαχειρίζονται οι πολυεθνικές είναι το βασικό αίτιο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει στερέψει από φάρμακα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τονίζοντας ότι υποχρέωση του κράτους είναι να προσαρμόσει τον προυπολογισμό στις πραγματικές ανάγκες και να μειώσει το δυσβάστακτο clawback.

Σύμφωνα, λοιπόν με τελευταίες πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται στην έξοδο των εμβολίων, όλων των γενοσήμων και των off patent από τον υπολογισμό του clawback όπως φαίνεται και από το σχετικό σχεδιάγραμμα που στάλθηκε στα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας, στελέχη της οποίας όπως μαθαίνουμε εξαιτίας αυτής βρέθηκαν στο Υπουργείο περασμένη Παρασκευή. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανότερη λύση στην εξίσωση θα είναι η στήλη F (τελευταία) του πίνακα.

Σύμφωνα πάντα με την σχετική εικόνα, σε όλες τις ασκήσεις επί χάρτου το ποσοστό στον υπολογισμό του clawback από 90%-10% ( μερίδιο αγοράς-ανάπτυξη) αντικαθίσταται από 75%-25% (μερίδιο αγοράς-ανάπτυξη). Σημειώνεται ότι το 25% σε όλα τα σενάρια έχει καταλογιστεί με βάση την ανάπτυξη, ενώ χρησιμοποιήθηκαν οι παραδοχές της ΗΔΙΚΑ για τους χαρακτηρισμούς πρωτοτύπων -γενοσήμων.

Με βάση πάντα τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, το clawback για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 αναμένεται να κυμανθεί στα 450 εκατ. ευρώ . Αυτό σημαίνει ότι με την "φόρα" που έχει πάρει το clawback θα ξεπεράσει τα 810 εκατ. ευρώ το 2019, από 550 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Αν τελικά ισχύσει το σενάριο της στήλης F, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι αναμένονται επιπλέον επιβαρύνσεις για τα καινοτόμα φάρμακα. Οπως λένε "Αντί το κράτος να κάνει αυτό που είναι υποχρεωμένο να κάνει δηλαδή να παίρνει μέτρα ελέγχου της δαπάνης, ασχολείται με την αναδιανομή του ClawBack λες και υπάρχουν εταιρείες σε σοβαρές παθήσεις που δημιουργούν σπατάλη. Tο μπαλάκι δεν πρέπει να το δεχτεί η βιομηχανία πρέπει δε να αντιδράσει πιο έντονα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Σήμερα το 50% της φαρμακευτικής δαπάνης χρηματοδοτείται από τις εταιρείες και τους ασθενεις ... Το σχήμα είναι μη βιώσιμο το ερώτημα είναι ποτέ θα σκάσει.

1 σχόλιο:

  1. Το όλον σύστημα δεν ειναι τιποτε περισσότερο απο τή γνωστή ΠΥΡΑΜΙΔΑ, κάποτε σκάει και όποιον πάρει η μπάλλα.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή