Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus
Επί ποδός είναι η φαρμακευτική αγορά με αφορμή τα σχέδια αλλαγής στην κατανομή του clawback, που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση× ενός clawback που μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, απειλώντας να κρατήσει εκτός χώρας νέα φάρμακα…
«Λάδι στη φωτιά» του clawback εκτιμάται ότι θα προσθέσουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η Αριστοτέλους για την κατανομή του ποσού της υπέρβασης της δαπάνης, το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα κλείσει γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ, για ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ!
Με μοναδική ουσιαστική παρέμβαση μέχρι στιγμής το μέτρο για τον συμψηφισμό clawback με τις επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, το οποίο βέβαια όλοι αποδέχονται ότι δεν επαρκεί για να εξισορροπήσει τη ζημιά, αλλά και την αναμενόμενη κατάργηση του rebate εισόδου 25% που επιβάλλεται στα νέα φάρμακα, η Αριστοτέλους σχεδιάζει να εισάγει αλλαγές στον τρόπο κατανομής της υπέρβασης.
Όπως είχε γράψει το Virus, λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να αλλάξει τη «συνταγή» του επιμερισμού του clawback και το γνωστό και ως «90-10», δηλαδή 90% της υπέρβασης διαμοιράζεται στο σύνολο των εταιρειών και το 10% σε όσες εταιρείες αυξάνουν το τζίρο τους, εξετάζεται να μετατραπεί σε «75-25».
Το ζητούμενο είναι, βέβαια, ποιες εταιρείες θα αφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Υπουργείου Υγείας στο 25% θα συμμετέχουν όλες οι εταιρείες με βάση την ανάπτυξη, εξαιρώντας δηλαδή εμβόλια, γενόσημα και off patent. Εν ολίγοις, το βάρος φαίνεται να πέφτει στα φάρμακα που έχουν σε ισχύ πατέντα. Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν να μην εξαιρούνται όλα τα σκευάσματα εκτός πατέντας, αλλά στο «ακανθώδες καλάθι» του 25% να εντάσσονται και βιολογικοί παράγοντες και βιο-ομοειδή, καθώς και off patent σκευάσματα για τα οποία δεν υπάρχει γενόσημο στην αγορά.
Αυτό βέβαια, μένει να επιβεβαιωθεί, όπως και οι πληροφορίες που θέλουν ο τρόπος υπολογισμού της ανάπτυξης στην πράξη να επιβαρύνει λίγο-πολύ το σύνολο της αγοράς, εκτός αν για κάποιο λόγο υπήρξε σοβαρή μείωση του τζίρου της όποιας εταιρείας. Το μέτρο, δε, φαίνεται πως θα αφορά τα έτη 2020-2023 και κυρίως την εξωνοσοκομειακή δαπάνη, τουλάχιστον σε αυτή του φάση.
Με την αγορά να έχει στερηθεί νέα φάρμακα για περισσότερο από 1,5 χρόνο, λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν προκαλέσει οι υποχρεωτικές επιστροφές, μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα εμποδίσει περαιτέρω την είσοδο νέων σκευασμάτων, καθώς δεν θα είναι λίγες οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα περιορίσουν δραστηριότητες, θα αποσύρουν φάρμακα ή θα φρενάρουν την εισαγωγή νέων…
Σε μια προσπάθεια «εξορθολογισμού» της κατανομής «75-25», ο ΣΦΕΕ φέρεται να έχει ετοιμάσει μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία στο 25% θα συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις βάσει μεριδίου αγοράς, εκτός από εμβόλια, γενόσημα δύο τελευταίων ετών, αλλά και φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) ίσο ή χαμηλότερο των 0,2 ευρώ, όπως προβλέπεται άλλωστε και στη διαδικασία τιμολόγησης.
Η προώθηση των αλλαγών «σήμανε συναγερμό» και έτσι ο ΣΦΕΕ αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα το πρωί, προκειμένου να συζητηθεί και να εγκριθεί η πρόταση για τη διαχείριση της υπέρβασης της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για τα έτη 2020-2023, ή ακόμη και να καταγραφούν οι διαφωνίες.
Τιμολόγηση
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί της πρότασης ΕΟΦ για το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς, η μεσοσταθμική μείωση που επιτυγχάνεται δεν ξεπερνά το -2.5%. Αν η επεξεργασία του τελικού δελτίου τιμών επιβεβαιώσει αυτό το ποσοστό τότε η ανατιμολόγηση απαγόρευσε τις αυξήσεις, αλλά η μείωση είναι πιο μικρή από εκείνη που ο πρώην Υπουργός Υγείας υποστήριζε ότι θα προέκυπτε από το δελτίο τιμών που θα εξέδιδε η προηγούμενη κυβέρνηση (μεσοσταθμική μείωση τιμής -3,6%).
Πάντως, σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία της πρότασης, για περισσότερα από τα μισά φάρμακα μένουν σταθερές οι τιμές, ενώ για περίπου 2300 κωδικούς σημειώνεται μείωση έως 7% που είναι και το «μαξιλαράκι» περιορισμού της πτώσης των τιμών.
Τέλος, αποδεκτό έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΦ αίτημα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για λήψη των επίσημων τιμών της Σλοβενίας και της Ιταλίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι τιμές που αποδίδονταν στις εν λόγω χώρες δεν αντιστοιχούσαν με τις τιμές όπως υπολογίζονταν στις επίσημες ιστοσελίδες των κρατών. Αν και οι διαφορές αποδόθηκαν σε στρογγυλοποιήσεις και ήταν περιορισμένες, δημιουργούσαν προβλήματα σε αρκετά προϊόντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου