Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr
Τι ορίζεται στις Συμβάσεις Αποδοτικότητας που υπογράφουν - Οι διοικητές θα αξιολογούνται με βάση τα πεπραγμένα και τους στόχους που υλοποιούν και με βάση αυτήν την αξιολόγηση είτε θα παραμένουν είτε θα απομακρύνονται από τη θέση τους
Με ταχύ ρυθμο, έπειτα από την καθυστέρηση που δημιούργησε η διόρθωση των "αστοχιών" στον κατάλογο με τους διοικητές του ΕΣΥ που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, προχωρεί πλέον η αλλαγή των προσώπων στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων.
Στόχος της ηγεσίας της Αριστοτέλους είναι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των νέων επικεφαλής, διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία και να δρομολογηθούν άμεσα οι δράσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση Αποδοτικότητας που υπογράφουν με τις οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
Εχθές ανέλαβαν τα καθήκοντα τους, μετά τη δημοσίευση του διορισμού τους σε ΦΕΚ, οι διοικητές σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, μεταξύ των οποίων στον Ευαγγελισμό, στο Γεννηματάς, στο Λαϊκό, στο Ασκληπιείο και στο Άγιο Σάββα. Σήμερα η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί για τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Αττικόν, Ελπίς, Έλενα και Σισμανόγλειο.
Σε πρώτη φάση οι νέοι μάνατζερ του ΕΣΥ θα πρέπει να προβούν σε μια καταγραφή της κατάστασης που παρέλαβαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα που διοικούν, η οποία θα αποτελέσει και την πυξίδα για την καταγραφή -και προφανώς την υλοποίηση- των στόχων τους. Σε συνεργασία με τον διοικητή της ΥΠΕ οι στόχοι θα διακρίνονται σε ετήσιοι και σε τριμηνιαιοι - άλλωστε ανα τρίμηνο θα γίνεται και η αξιολόγηση των στελεχών του ΕΣΥ.
Όπως επανειλημμένα έχει πει ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας οι διοικητές θα αξιολογούνται με βάση τα πεπραγμένα και τους στόχους που υλοποιούν και με βάση αυτήν την αξιολόγηση είτε θα παραμένουν είτε θα απομακρύνονται από τη θέση τους, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, και εφόσον οι διοικητές τοποθετούν μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο.
Τι προβλέπει η Σύμβαση Αποδοτικότητας
Το έργο των διοικητών ταξινομείται σε τέσσερις κατηγορίες: οικονομική διαχείριση, βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και εφαρμογή εργαλείων μάνατζμεντ.
Οι οικονομικοί-διαχειριστικοί στόχοι αποτελούν βασικό κεφάλαιο στη Σύμβαση Αποδοτικότητας. Ετσι, οι νέοι επικεφαλής των νοσοκομείων θα ελέγχονται για την πορεία (μείωσης) των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την έκδοση ισολογισμών, τη σωστή λειτουργία των λογιστηρίων και την παραγωγική χρήση αναλυτικής λογιστικής.
Η συνετή διαχείριση των νοσηλευτικών μονάδων επιβάλλει επίσης στους διοικητές να μειώσουν το κόστος προμηθειών, ενέργειας αλλά και συντήρησης του νοσοκομείου, να παρακολουθούν τις δαπάνες για φάρμακο, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια και ορθοπεδικό υλικό, να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία των νοσοκομείων και τέλος να βελτιώσουν το επίπεδο αξιοπιστίας των οικονομικών δεδομένων.
Αλλοι επτά στόχοι, αποκαλούμενοι «ποιοτικοί», περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Αποδοτικότητας. Είναι εκεινοι που επηρεάζουν άμεσα και τους πολίτες που επισκέπτονται τα νοσοκομεία αναζητώντας υπηρεσίες υγείας. Η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι ο πρώτος και αυτό είναι ενδεικτικό και της διάστασης του προβλήματος για τη δημόσια υγεία. Τα ελληνικά νοσοκομεία καταγράφουν αρνητική πρωτιά σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και τουλάχιστον 1.600 θάνατοι αποδίδονται σε αυτές. Υψηλές επιδόσεις πρέπει να έχουν οι διοικητές και στη μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών που συνδέονται με την αντοχή στα μικρόβια και συνεπώς στην αύξηση των λοιμώξεων. Στους στόχους είναι επίσης η μέτρηση και η βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων, καθώς και η αύξηση του αριθμού πιστοποιήσεων και διαπιστεύσεων ποιότητας τμημάτων των νοσοκομείων. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του νοσοκομείου είναι επίσης σημαντικό εργαλείο μέτρησης της αποτελεσματικότητας του διοικητή. Οι δύο τελευταίοι στόχοι αφορούν την πληγή των ΤΕΠ, τις πολύωρες αναμονές και τις εκατοντάδες ασθενών που πηγαίνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Οι νέοι διοικητές θα κληθούν να καταγράψουν και να μειώσουν τους χρόνους αναμονής στα ΤΕΠ, ενώ ο υπουργός Υγείας έχει καταστήσει σαφές ότι είναι υποχρεωτική η φυσική παρουσία των διοικητών στα ΤΕΠ προκειμένου να δίνουν λύσεις σε άμεσα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου, όταν αυτά εμφανιστούν.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι η τρίτη μαραθώνια διαδρομή που περιμένει τους νέους επικεφαλής του ΕΣΥ. Οι διοικητές θα ελέγχονται για την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, την αύξηση της διασύνδεσης ιατρικών πρωτοκόλλων και ιατρονοσηλευτικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, τη διείσδυση της τεχνολογίας υγείας στα βιοπαθολογικά απεικονιστικά τμήματα και την ενίσχυση των υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα νοσοκομεία. Θα μετράται επίσης η αξιοπιστία των δεδομένων που καταχωρούνται στο BI-Health και η παρακολούθηση συμβολαίων συντήρησης πληροφοριακών συστημάτων.
Τέλος, οι διοικητές δεσμεύονται να εφαρμόζουν σύγχρονα εργαλεία μάνατζμεντ, και συγκεκριμένα καλούνται να εκπονούν Επιχειρησιακά Σχέδια Δράσης εκτέλεσης και ελέγχου βαθμού υλοποίησης των στόχων καθώς και να παρακολουθούν τους ιατρονοσηλευτικούς δείκτες του Bi Ηealth του υπουργείου Υγείας.
Ποιοι είναι οι νέοι διοικητές
- Στον Ευαγγελισμό, που είναι διασυνδεδεμένο νοσοκομειο με το Οφθαλμιατρείο και την Πολυκλινικη, τοποθετήθηκε ο κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, κάτοχος Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ο κ. Γρηγορόπουλος ήταν επικεφαλής του νοσοκομειου και στο παρελθόν.
- Στο Λαϊκό διοικητής ανέλαβε ο κ. Χρήστος Αντωνόπουλος, πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
- Στο Ασκληπιείο Βούλας βρίσκεται πλεον ο κ. Ανδρέας Πλεμμένος, Πτυχιούχος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
- Στον Άγιο Σάββα τη διοίκηση αναλαμβάνει η κυρία Όλγα Μπαλαούρα, Πτυχιούχος Εκπαίδευσης Προσχολικής Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
- Στο Γεννηματάς θα βρίσκεται ο κ. Ελευθέριος Μπούλιας, Πτυχιούχο του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στα Τεχνοοικονομικά Συστήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
- Στη διοικηση του ΚΑΤ θα βρίσκονται οι κκ. Γιάννης Ηλιόπουλος και Παναγιώτης Γιαννοπουλος, ως διοικητής και αναπληρωτής αντίστοιχα.
- Στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ διοικητής θα είναι ο κ. Γιάννης Κοτσαριδης.
- Στο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ που διασυνδέεται με το ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ θα είναι επικεφαλής η κυρία Ευαγγελία Κοντοσταθακου με αναπληρωτή τον κ. Σπύρο Καββούρη.
- Στο Σισμανόγλειο τοποθετήθηκε ο κ. Ηλίας Δαλαίνας με αναπληρωτή τον κ. Γιάννη Ευθυμιάδη.
Τέλος, - στο ΑΤΤΙΚΟΝ θα βρίσκεται στο τιμόνι του νοσοκομείου ο κ. Σπύρος Αποστολόπουλος.
Με βάση την (γαλάζια!) αποδοτικότητα τους όπως ο θρυλικός πλέον παππούς ......
ΑπάντησηΔιαγραφή