Σελίδες

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ανοίγει τον διάλογο ο ΕΟΦ για τις επιστημονικές εκδηλώσεις

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη - Virus

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για τις επιστημονικές εκδηλώσεις ο ΕΟΦ καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε διάλογο και συγκεκριμένα να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Η πρόσκληση αφορά τους Κρατικούς Φορείς, τα Επιστημονικά Σωματεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, καθώς και τα Μη Κερδοσκοπικά Επιστημονικά Ιδρύματα, τους Συλλόγους Υγειονομικών Επιστημόνων, τις Επιστημονικές Ενώσεις κάθε νομικής μορφής Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια και Εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους στον φορέα.

Η υποβολή των προτάσεων θα πρέπει να γίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση med_conf@eof.gr έως και την Παρασκευή 14η Φεβρουαρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Αύγουστο με εγκύκλιο 13 8 19 Ανάκληση της αριθμ. Γ5αΓ.Ποικ.4675419-6-2019 εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα τη Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας είχε ανακληθεί η αριθμ. Γ5α/Γ.Ποικ.46754/19-6-2019 εγκύκλιος Εγκύκλιος Αρ. Πρωτ. Γ5αΓ.Π.οικ 4675419-6-2019 της απελθούσας ηγεσίας του υπουργείου περί «Συνεδρίων, Επιστημονικών Εκδηλώσεων, Εκπαιδευτικών Δραστηριότητων». Σημειώνεται ότι επρόκειτο για Κανονιστική Πράξη 46754/19-6-2019 που είχε τεθεί λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές.

Οι αλλαγές που προβλέπονταν επί πολιτικής ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο αφορούσαν τη μετάβαση του αντικειμένου των επιστημονικών εκδηλώσεων στο ΚΕΣΥ (ν. 4600/2019) από τον ΕΟΦ. Οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε καταθέτουν σχετικό αίτημα στο ΚΕΣΥ καθώς και πληροφορίες που αφορούσαν τη μορφή (συνέδριο, ημερίδα, διημερίδα, σεμινάριο, κλινικό φροντιστήριο, ενδοκλινικό μάθημα, διατομεακό μάθημα, ετήσια σειρά μετεκπαιδευτικών μαθημάτων, Webinar) τη χωρική εμβέλεια (διεθνής που διεξάγεται στην Ελλάδα, πανελλήνια, τοπική/ περιφερειακή), τη χρονική διάρκεια και συχνότητα, τη μοριοδότηση (CME –CPD) καθώς και τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονταν κριτήρια έγκρισης (επιστημονικό τους περιεχόμενο, το ενδιαφέρον των προτεινόμενων γνωστικών αντικειμένων, το εύρος, η πρωτοτυπία κ.ά.), τα όρια του κόστους. Τα όρια του κόστους διοργάνωσης ορίζονταν με κύριο κριτήριο την κατηγορία στην οποία ενέπιπτε η δραστηριότητα.

Άξιο αναφοράς είναι ότι για τα συνέδρια που διοργανώνονταν στην Ελλάδα αποκλειστικά από Διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες/Φορείς (χωρίς Ελληνική Ε.Ε/Ε.Υ.Φ ως συνοδιοργανωτή) οριζόταν ότι απλά γνωστοποιούνται στο ΚΕ.Σ.Υ. , ενώ η πλήρης κάλυψη των εξόδων διοργάνωσης εκδήλωσης των εν λόγω συνεδρίων θα γινόταν από τον ξένο επιστημονικό φορέα.

Σημειώνεται ότι την έντονη αντίδρασή του είχε εκφράσει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, για την Κανονιστική Πράξη του Υπουργείου Υγείας, καθώς ανέτρεπε τα δεδομένα στη διαδικασία εγκρίσεων των ιατρικών επιστημονικών συνεδρίων καθώς και στην ιατρική εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι θα έπληττε τους επαγγελματίες οργάνωσης συνεδρίων και εν γένει τον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου