Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Τριετές μνημόνιο συνεργασίας με τον κλάδο του φαρμάκου – Δέσμευση Κικίλια στον ΣΦΕΕ



To 2020 εκτός από έτος των νοσοκομείων, θα είναι επίσης μια καλή χρονιά για το φάρμακο. Αυτό υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Τρίτη (28/01/2020).

Onmed.gr

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών της αντιπολίτευσης, καθώς και του κλάδου της Υγείας. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο οποίος εξέφρασε την προσδοκία, τη φετινή χρονιά να μην επαναληφθεί η αρνητική εικόνα του παρελθόντος για τον κλάδο του φαρμάκου, αρχής γενομένης από τη διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα και τον έλεγχο του clawback. Μάλιστα, έθεσε ως επιθυμητό στόχο το 2020 να είναι η πρώτη χρονιά, κατά την οποία οι υποχρεωτικές επιστροφές θα είναι χαμηλότερες από το προηγούμενο έτος.

Αναπόφευκτα αναφέρθηκε και στον απολογισμό του 2019. «Κατ’ αρχήν ορίστηκε με σαφήνεια το νομοθετικό πλαίσιο για την τιμολόγηση και ανατιμολόγηση των φαρμάκων και ολοκληρώθηκε η ανατιμολόγηση μετά από σημαντική καθυστέρηση. Εξαγγέλθηκε, και μάλιστα δια στόματος πρωθυπουργού, η διάθεση κονδυλίου για το συμψηφισμό επενδύσεων, είτε σε έρευνα και ανάπτυξη, είτε παραγωγικών, από τις εταιρείες του φαρμάκου με τα ποσά clawback που τους καταλογίζονται. Αναγνωρίζεται, έτσι, η αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου μας, ενώ δίνεται μια διέξοδος για την απομείωση του clawback. Ευθυγραμμίστηκε ο συντελεστής ΦΠΑ στα φάρμακα, στο 6%, αφαιρώντας ένα άσκοπο φορτίο από τη φαρμακευτική δαπάνη που μπορεί να αγγίζει και τα 30 εκατ. ευρώ. Ρυθμίστηκαν παλαιότερα χρέη φαρμακευτικών εταιριών με πολυετές σχέδιο δόσεων. Τέλος, φαίνεται μια διάθεση αύξησης των ελέγχων στην κατανάλωση των πόρων, που όμως θα πρέπει να πούμε πως ακόμη δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα».

Οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν το 2020 θα πρέπει να αποσκοπούν ένα πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας στο φαρμακευτικό κλάδο και να επιτρέψουν τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Αφετέρου να επισπεύσουν ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα ελέγξουν τη ζήτηση. Ο κ. Παπαδημητρίου επανέλαβε την ανάγκη για την εισαγωγή της έννοιας της συνυπευθυνότητας με την Πολιτεία, θέμα για το οποίο ο υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε με περισσότερη σαφήνεια από άλλες φορές κατά το χαιρετισμό του.

Μείζον ζήτημα συνεχίζει να αποτελεί η πρόσβαση των Ελλήνων στα νέα φάρμακα. Εκτός από περιορισμένες εξαιρέσεις, νέες θεραπείες έχουν να εισαχθούν στη θετική λίστα εδώ και 18 μήνες. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων Επιτροπών ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης, ώστε να αντιμετωπιστεί ο «απίστευτος συνωστισμός νέων φαρμάκων στο διάδρομο προς την αποζημίωση. Τέλος, επανέλαβε τα πάγια αλλά κρίσιμα αιτήματα του κλάδου, για εξεύρεση ξεχωριστού κονδυλίου για την πρόληψη και το κόστος των εμβολίων, καθώς και για επιπλέον χρηματοδότηση για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και των προσφύγων-μεταναστών.

Ο Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2020 θα είναι μια καλή χρονιά για το φάρμακο ως απόρροια συλλογικής προσπάθειας και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Αποδεχόμενος ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τον έλεγχο του clawback, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε Μνημόνιο Συνεργασίας, για τρία χρόνια, το οποίο «θα εμπεριέχει σαφείς στόχους, υποχρεώσεις, διαρθρωτικά μέτρα, στη βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης ανάμεσα σε εμάς που είμαστε θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας για να υπηρετούμε τον ασθενή και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε εσάς. Μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο, με μηχανισμούς ισορροπίας και πρόβλεψης που ήδη δημιουργούμε».

Ως προς το συμψηφισμό μέρους του clawback με τις επενδυτικές δαπάνες των φαρμακευτικών εταιρειών και απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΦΕΕ σχετικά με το χαμηλό διαθέσιμο ποσό συμψηφισμού (το 2019, 50 εκατ. ευρώ συνολικά και το 2020, 100 εκατ. ευρώ), ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε στον πρωθυπουργό για τις σχετικές αποφάσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση των εργασιών της Επιτροπής HTA και Διαπραγμάτευσης, θέτοντας ως στόχους σκευάσματα όπως τα βιοομοειδή να ολοκληρώνουν τη διαδικασία εντός ενός μήνα, ενώ ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C θα ανακοινωθούν άμεσα. Στη συνέχεια, σειρά θα πάρουν οι ανοσοσφαιρίνες.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν σημάδια αδράνειας, αρρυθμίας του συστήματος υγείας και χαμηλά αντανακλαστικά από την πλευρά της κυβέρνησης. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας χρεώνεται πλέον την επιβράδυνση ή ακύρωση μεταρρυθμίσεων που υπηρετούν την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τη βιωσιμότητα του συστήματος» τόνισε μεταξύ άλλων. Τέλος, επισήμανε ότι η εξίσωση των οικονομικών της υγείας είναι δύσκολη όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά διεθνώς και ανέδειξε το ρόλο του κλάδου του φαρμάκου, τόσο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας όσο και για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και επίτιμος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, Δημήτρης Κοντοπίδης δήλωσε ότι «η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στο φάρμακο και την καινοτομία, η προστασία της δημόσιας υγείας και η κοινωνική αλληλεγγύη, αποτελούν την πυξίδα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Οι αρχές αυτές συνιστούν ταυτόχρονα το πλαίσιο μέσα στο οποίο όλοι οι εταίροι στο χώρο της υγείας, συμπεριλαμβανομένων του κράτους και της φαρμακοβιομηχανίας, θα πρέπει να συμφωνήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα νέο εθνικό στρατηγικό, συμμετοχικό σχεδιασμό για το σύστημα υγείας της επόμενης ημέρας».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης οι: Θεόδωρος Κωλέττης, αντιπρόεδρος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος Δ.Σ. PhRMA Innovation Forum (PIF), Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Δ.Σ. Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Δ.Σ. Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), και ο Δρ. Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ).

Την πίτα ευλόγησε και έκοψε μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο Πανοσιολογιώτατος εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Βασίλειος Χαβάτζας, Γενικός Διευθυντής Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Πηγή: Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου