Γιάννα Σουλάκη -IATROPEDIA
Την καθιέρωση νέου συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία προωθεί το Υπουργείο Υγείας, ενώ προβλέπεται σ'αυτό να υπάρχει και συμμετοχή ιδιωτών, αλλά με κεντρικό έλεγχο από τις κρατικές υπηρεσίες.
Αλλάζει το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν αποκλείει και τη συμμετοχή ιδιωτών, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης εξοικονόμησης χρημάτων -που μπορεί να φτάσει έως και το 25%- αλλά και του μεγαλύτερου περιορισμού των κρατικών δαπανών.
Σε νέο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται μετά το Μάρτιο, θα προβλέπεται η συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν τα logistics της διαχείρισης των προμηθειών στα νοσοκομεία. Δηλαδή, θα αναλάβουν το έργο της καταγραφής των ελλείψεων, τις παραγγελίες, τους διαγωνισμούς και όλη τη διαδικασία διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της διανομής προϊόντων. Μέρος των καθηκόντων τους, θα είναι και ο έλεγχος των εσόδων - εξόδων των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, στο σύστημα θα υπάρχει κεντρικός έλεγχος από αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Την ευθύνη όλων των διαδικασιών αναμένεται να έχει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) η οποία και θα κληθεί να συνάψει συμβάσεις και με τους ιδιώτες για τα Logistics
Μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φιλοδοξεί το σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή όσο το δυνατόν πιο σύντομα, καθώς οι προμήθειες υγειονομικού υλικού αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για την εξοικονόμηση πόρων στα ταμεία των νοσοκομείων. Οι κεντρικά ελεγχόμενοι από το Υπουργείο Υγείας διαγωνισμοί θα εξασφαλίσουν, επίσης, κοινές τιμές για όλες τις νοσοκομειακές μονάδες.
Το "κεντρικό σύστημα προμηθειών" έχει εξαγγελθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, χωρίς όμως, να έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία του δημοσίου, εξαιτίας των συνεχών παρατάσεων συμβάσεων με τους προμηθευτές. Επίσης, ευρέως διαδεδομένο είναι και το φαινόμενο της αγοράς προϊόντων σε διαφορετικές τιμές με μεγάλες πολλές φορές αποκλείσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Να σημειωθεί ότι το κεντρικό σύστημα προμηθειών ήταν μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας απέναντι τους δανειστές, με στόχο το 2020 να υλοποιείται κατ' αυτόν τον τρόπο το 30% των προμηθειών και έως τα μέσα του 2022, το 40%.
Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, μέσα από κεντρικές προμήθειες μπορεί να επιτευχθεί όφελος περίπου στο 25% σε κάθε προμήθεια που γίνεται μέσω κεντρικού συστήματος.
Το νομοσχέδιο θα είναι το επόμενο κατά σειρά -μετά από αυτό του Ιανουαρίου για τη Δημόσια Υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις στο σύνολο του πληθυσμού- και αφού προηγουμένως οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων καταθέσουν τις πρώτες αξιολογήσεις τους σχετικά με τα νοσοκομεία που διοικούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου