Σελίδες

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

ΕΟΔΥ για αντιγριπικό εμβόλιο: «Ακόμη κι αν νοσήσει ο εμβολιασμένος θα έχει πιο ελαφρά συμπτώματα ή θα γλιτώσει το θάνατο!»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Οδηγίες και διευκρινήσεις για το αντιγριπικό εμβόλιο εξέδωσαν οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αφορμή την έξαρση των θανάτων και των κρουσμάτων της γρίπης της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και δημοσιεύματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Tο αντιγριπικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο να μη νοσήσει κανείς από γρίπη σε ποσοστό από 50 έως 70%. Ωστόσο, είναι το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας έναντι της γρίπης και χτίζει τείχος προστασίας του πληθυσμού, αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ. Να σημειωθεί ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού της γρίπης και ακόμη 48 εισήχθησαν με σοβαρά συμπτώματα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.


Έτσι, με την ευκαιρία της κορύφωσης του φετινού εποχικού επιδημικού κύματος της γρίπης, ο ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει ότι:

"Το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας".
ΕΟΔΥ: Άλλα μέτρα προστασίας από τη γρίπη εκτός από το εμβόλιο

Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου, το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επίσης, όποιος εκδηλώνει συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως βήχας, καταρροή, πυρετός), θα πρέπει απαραιτήτως να παραμένει στο σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα που παρατηρείται φέτος, είναι αντίστοιχη με άλλες χρονιές.


Φοβόμαστε τον κοροναϊό και η γρίπη σπέρνει νεκρούς – “Εμβολιαστείτε ακόμη και τώρα”, λένε οι γιατροί
Οδεύουμε προς την κορύφωση της έξαρσης της εποχικής γρίπης κι όπως όλα δείχνουν, οι ιοί θα κρατήσουν αμείωτη την αγωνία μας μέχρι το τέλος του χειμώνα. Την ώρα που ο κοροναϊός σαρώνει στην επαρχία Χουμπέϊ της Κίνας, η γρίπη σέρνεται ανενόχλητη ανάμεσα στον ελληνικό πληθυσμό και σπέρνει νεκρούς και θύματα. Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ ακόμη 48 χαροπαλεύουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Από την αρχή της καταγραφής της επιδημίας και ως σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 38 άνθρωποι, ενώ 136 χρειάστηκαν εντατική νοσηλεία σε ΜΕΘ.


Η γρίπη παραμένει μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, τονίζουν οι επιστήμονες. “Εμβολιαστείτε ακόμη και τώρα”, συμβουλεύει μιλώντας στο iatropedia.gr, o αν. καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και συμπληρώνει:

“Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η γρίπη είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και όχι τόσο ο κορωνοϊός. Όσοι πάντως δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα για την εποχική γρίπη, να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα. Δηλαδή οι ομάδες που επιβάλλεται να εμβολιαστούν. Αλλά και όσοι ακόμα είναι υγιείς και νέοι άνθρωποι και δεν θέλουν να περάσουν τον κίνδυνο της γρίπης, μπορούν να εμβολιαστούν. Υπάρχει η δυνατότητα να προστατευτούν. Αν και πιστεύω ότι βαδίζουμε στα τελευταία στάδια της έξαρσης της”.

Δείτε σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ: 


Στο διάγραμμα βλέπετε τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης τη φετινή περίοδο (2019-2020) σε σύγκριση με την περσινή (2018-2019). Πηγή: ΕΟΔΥ

Οι θάνατοι της γρίπης αναλογικά με τον πληθυσμό μας, είναι πολύ περισσότεροι απ' ότι οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Κίνα, σε σχέση με τον πληθυσμό της. Τα θανατηφόρα κρούσματα του κοροναϊού, εάν αυτός είχε πλήξει την Ελλάδα θα ήταν μόλις 2, όπως δήλωσε πρόσφατα στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΕΟΔΥ: Σε μία εβδομάδα 2.940 θάνατοι από όλα τα νοσήματα – Οι επιστήμονες το αποδίδουν στη γρίπη

Αν και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, φέτος εμβολιάστηκαν 1 εκατομμύριο άνθρωποι περισσότεροι από πέρυσι, η θνησιμότητα στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε μη αναμενόμενη αύξηση, σε μεγάλο ποσοστό και εξαιτίας της γρίπης.

Όπως αναφέρουν στην εβδομαδιαία αναφορά της επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ:

"Κατά την εβδομάδα 27 Ιανουαρίου – 02 Φεβρουαρίου 2020, η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες παρουσίασε αύξηση, στους 2.940 θανάτους, ή +2,7 σταθερές αποκλίσεις (SD) πάνω από τo αναμενόμενo για την εποχή. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης εκτιμάται ότι οφείλεται στη γρίπη. Παρόμοιες αυξήσεις στη θνησιμότητα έχουν παρατηρηθεί και σε προηγούμενα έτη, ιδιαίτερα σε περιόδους με επικράτηση του ιού γρίπης Α(Η3Ν2)"

Η επικράτηση δύο στελεχών της γρίπης τύπου Α είναι ξεκάθαρη από την αρχή της διασποράς της γρίπης. Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα φάνηκε ότι το στέλεχος Η3Ν2 επικράτησε έναντι του στελέχους Η1Ν1, γεγονός το οποίο εξηγεί την απότομη αύξηση των θανάτων. Η γρίπη Η3Ν2 είναι περισσότερο θανατηφόρα, κυρίως στους ηλικιωμένους και στα παιδιά.

Δείτε στο σχεδιάγραμμα τους υπότυπους της γρίπης Α που ταυτοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ:



Στο διάγραμμα φαίνεται η επικράτηση της γρίπης τύπου Α Η3Ν2 στους θανάτους που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Πηγή: ΕΟΔΥ

1 σχόλιο: