Σελίδες

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Σοβαρά προβλήματα στις ΤΟΜΥ Θεσσαλονίκης

Σοβαρά προβλήματα στις ΤΟΜΥ Θεσσαλονίκης
Συντάκτης: Virus

«Χείρα βοηθείας» ζητούν από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης οι λειτουργοί της υγείας στις ΤΟΜΥ, για δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως τόνισαν οι συντονιστές τους στον πρόεδρο του ΙΣΘ, Νίκο Νίτσα.

Στο αίτημα ανταποκρίθηκε ο ΙΣΘ συγαλώντας σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του, κατά την οποία οι συντονιστές των ΤΟΜΥ έθεσαν συγκεκριμένα ζητήματα και χρονοδιαγράμματα, με αίτημα προς τον ΙΣΘ να συμβάλει στην επίλυσή τους.

Για προχειρότητα κατά την σύσταση του θεσμού έκανε λόγο ο κ. Νίτσας, επαναλαμβάνοντας τις σοβαρές ενστάσεις που είχε εκφράσει από την αρχή της σύστασης των ΤΟΜΥ και υπογραμμίζοντας την αδιαφορία των τότε ιθυνόντων στις επισημάνσεις αυτές, όπως σημείωσε ο ίδιος. Επ’ αυτού, ο πρόεδρος του ΙΣΘ υπενθύμισε τις εκκλήσεις του συλλόγου για συνάντηση με την απελθούσα ηγεσία του υπουργείου υγείας, χωρίς αντίκρισμα.

Ωστόσο, ο κ. Νίτσας τόνισε ότι «οι αποτυχημένες, ιδεοληπτικές και βιαστικές πολιτικές -πρώην ή νυν κυβερνώντων- θα πρέπει να κρατούν τους γιατρούς… όμηρους». Μάλιστα, ο ίδιος ενθάρρυνε να γίνουν διορθώσεις και δεσμεύτηκε ότι θα ασκηθεί πίεση «προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζοντας τους συναδέλφους που δίνουν καθημερινές μάχες για καλύτερη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στις μονάδες της ΠΦΥ συγκαταλέγονται η υποστελέχωση καθώς και η αδυναμία ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ΤΟΜΥ με τα νοσοκομεία (για ραντεβού, εξετάσεις κ.ά.). Ως εκ τούτου, «λιμνάζουν» περιστατικά αφού δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Βελτίωση χρειάζονται οι εργασιακές συνθήκες στις ΤΟΜΥ καθώς και οι ακατάλληλες κτηριακές υποδομές, στη ταυτόχρονη λειτουργία των ΤΟΜΥ -με πρωινές και βραδινές βάρδιες- και με Κέντρα Υγείας αλλά και στην αντιμετώπιση ενός γενικότερουγραφειοκρατικού και όχι μόνο «αλαλούμ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΣΘ.

Στην εργασιακή ανασφάλεια των γιατρών στάθηκε ο κ. Νίτσας υποστηρίζοντας ότι «είναι απόρροια της προχειρότητας με την οποία στήθηκε ο θεσμός καθώς και της πολιτικής σκοπιμότητας για μία ακόμη μεταρρύθμιση του «κουρασμένου» ΕΣΥ».

Με νόημα σημείωσε ο ίδιος ότι η βιωσιμότητα των ΤΟΜΥ συναρτάται απόλυτα από προγράμματα ΕΣΠΑ με ημερομηνία λήξης τα 22 χρόνια.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΙΣΘ εκτιμά ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να λειτουργήσει ορθά με προϋποθέσεις όπως είναι η αλλαγή εργασιακών συνθηκών, η αναβάθμιση των υποδομών, προτάσεις που ήδη «έχουν κατατεθεί τόσο από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης όσο και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».

1 σχόλιο:

  1. ΞανθοΜαδουρο......είπες τίποτα ? Όχι ότι ο α(Χ)ριστος ΞανθοΚικιλιας είναι καλύτερος.......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή