Σελίδες

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Ιταλία: Η μανία του κοροναϊού ξεσπάει τώρα και στην Ευρώπη – Τι μέτρα θα λάβει η Ελλάδα

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Σε συναγερμό ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά και η χώρα μας για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, αλλά και θανάτων από τον νέο κοροναϊό στην γειτονική Ιταλία.

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου τους με την Ιταλία, καθώς στη συγκεκριμένη χώρα εντοπίζεται η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό που έχει καταγραφεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στα πρόθυρα αυστηροποίησης των μέτρων πρόληψης και θωράκισης του πληθυσμού της και η Ελλάδα. Θα οριστικοποιηθούν μετά από σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένονται κρίσιμες ανακοινώσεις.

Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται η αγωνία στην Ελλάδα για τους μαθητές 10 σχολείων που πραγματοποιούν εκδρομές στην γειτονική χώρα. Αν και οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικοί, οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση. Οι έλληνες μαθητές παραμένουν ακόμα σε έδαφος με μεγάλη διασπορά της λοίμωξης Covid-19.

“Δεν θα μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους στη χώρα από την Ιταλία”, διαβεβαιώνει παρ' όλα αυτά ο ΕΟΔΥ, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία των ελλήνων επιστημόνων κάνουν λόγο για "πληγείσες περιοχές" από τον ιό και όχι "πληγείσα χώρα". Οι μαθητές βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχει εντοπιστεί η νόσος Covid-19, αναφέρουν επίσημες πηγες.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε προσωρινή απόφαση αναστολής των μαθητικών εκδρομών στην Ιταλία.

Στα δύο ελληνικά λιμάνια με θαλάσσια συγκοινωνία από και προς Ιταλία, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ

Επιστημονικά κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μεταβαίνουν σήμερα Δευτέρα 24-02-2020 στα δύο λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, για να εποπτεύσουν αλλά και να εντείνουν τα μέτρα στις θαλάσσιες πύλες εισόδου της χώρας από την Ιταλία.

Αποφασίστηκε σε χθεσινή (23-02-2020) πολύωρη σύσκεψη στην Αριστοτέλους, μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων επιστημονικών και υγειονομικών φορέων της χώρας (ΕΟΔΥ, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ κ.α.).

Η εξέταση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων, που πλέον δείχνουν ότι ο ιός βρίσκεται δίπλα στην ... πόρτα μας, δημιουργεί την ανάγκη ενδεχόμενης τροποποίησης των υπαρχόντων μέτρων. Η εισήγηση των επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ωστόσο, ήταν να υπάρξει ψυχραιμία, αλλά και εγρήγορση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) "συνεχίζει τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια".

Τα μέτρα επεκτείνονται πλέον και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)"

Θορυβημένες οι ελληνικές αρχές από το πρόβλημα στη γειτονική Ιταλία

Θορυβημένες είναι οι ελληνικές αρχές από την έξαρση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη γειτονική μας Ιταλία. Βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) "για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

Την ίδια στιγμή υπάρχει και επικαιροποίηση όλων των οδηγιών, καθώς τα επιδημιολογικά κριτήρια του ορισμού κρούσματος, όπως αναφέρεται από τον ΕΟΔΥ, αλλάζουν με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν και τις οδηγίες των ειδικών λοιμωξιολόγων.

Τονίζεται τέλος ότι "Όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας - νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ - βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα".
Η Αυστρία και Γερμανία λαμβάνουν μέτρα απέναντι στην Ιταλία

«Μπλόκο» σε τρένο που προερχόταν από την Ιταλία έβαλε η Αυστρία, μετά από υποψία ότι δύο επιβάτες έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την εφημερίδα Oe24, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι η Αυστρία διέκοψε όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία για να προλάβει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου Covid-19.

Την ίδια στιγμή, και η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία συμβουλεύει τους πολίτες της που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ιταλία να ενημερωθούν από τις διπλωματικές αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που θέλουν να επισκεφθούν. Ενεργοποίησαν μάλιστα και ειδική τηλεφωνική γραμμή, για να επικοινωνούν όσοι Γερμανοί επέστρεψαν πρόσφατα από την Ιταλία, ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον ταξιδιώτη που επέστρεψε από Ιταλία, για να πάρουν ιατρικές πληροφορίες.

Σε σημείο καμπής η επιδημία του κοροναϊού – Κίνδυνος για την Ευρώπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε τις χώρες σε ύψιστο συναγερμό, ενώ οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς η επιδημία -όπως λένε- βρίσκεται σε σημαντική καμπή.

Ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης στην Ευρώπη είναι υπαρκτός, καθώς ο εντοπισμός ασυμπτωματικών ξενιστών της νόσου σε διάφορα σημεία του πλανήτη και το ξέσπασμα ξαφνικών εστιών μόλυνσης σε χώρες της μεσογείου (Ιταλία, Ισραήλ) φέρνουν τους επιστήμονες μπροστά σε νέα ανησυχητικά, όσο και άγνωστα φαινόμενα σχετικά με τη διασπορά του νέου κοροναϊού.

Οι επιστήμονες ομολογούν πλέον ότι η ασθένεια Covid-19 φαίνεται να ξεπερνά τις προσπάθειες περιορισμού της. Το φαινόμενο να αναλαμβάνει ο στρατός στην Ιταλία περιπολίες στους δρόμους, και να επιβάλλονται πρόστιμα σε όποιον εισέρχεται ή εξέρχεται από τις πόλεις – εστίες, είναι ενδεικτικό της κατάστασης πανικού που επικρατεί.

Ο Πώλ Χάντερ, καθηγητής επιδημιολογίας στο University of East Anglia και επιστημονικός υπεύθυνος στη Μεγάλη Βρετανία για τη μόλυνση από τον νέο κοροναϊό, επανέλαβε την προειδοποίηση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος, Αντάνομ Γκεμπεγιέσους,, ότι "ο χρόνος για τον περιορισμό της ασθένειας τελειώνει".

Είπε χαρακτηριστικά: "Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε πρόσφατα, ότι μειώνονται οι ευκαιρίες για τον έλεγχο της τρέχουσας επιδημίας. Το σημείο καμπής, έπειτα από το οποίο οι δυνατότητές μας να σταματήσουμε την εμφάνιση μιας πανδημίας μειώνονται, φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά τις τελευταίες 24 ώρες".

Ο Δρ. Χάντερ συμπλήρωσε, ότι ενώ τα κρούσματα μειώνονταν στην Κίνα, όπου ξέσπασε αρχικά η επιδημία, το Σαββατοκύριακο εμφανίστηκαν κάποιες "εξαιρετικά εξελισσόμενες εστίες σε άλλες χώρες".

Συμπλήρωσε, επίσης ότι η αύξηση των μολυσματικών περιπτώσεων στη Νότια Κορέα είναι μέχρι στιγμής άνευ προηγουμένου και πρόσθεσε:

"Ο εντοπισμός μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στην Ιταλία δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για την Ευρώπη και μπορούμε να αναμένουμε τον εντοπισμό και αρκετά περισσότερων περιστατικών τις επόμενες μέρες."

Ο επιστήμονας προειδοποίησε, επίσης, ότι η κατάσταση στο Ιράν θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή. "Ένα επιπλέον πρόβλημα στην περίπτωση του Ιράν είναι και οι ευρύτερες ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή", ανέφερε.

1 σχόλιο: