Σελίδες

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τα… σκόρδα, τα πακέτα και ο κοροναϊός

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαλύει τους μύθους για το νέο κοροναϊό που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στο διαδίκτυο.

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να εμφανιστεί ο νέος κοροναϊός στον πλανήτη και το διαδίκτυο γέμισε με θεωρίες συνομωσίας, δοξασίες και μύθους γι' αυτόν. Για να προλάβει την εδραίωσή τους ως «γεγονότων», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να τους διαλύσει εν τη γενέσει τους.

Είναι άραγε ασφαλές ή επικίνδυνο να λαμβάνουμε πακέτα από την Κίνα; Μήπως με τα… σκόρδα μπορούμε να ξορκίσουμε τον κοροναϊό 2019-nCoV; Ή είναι καλύτερα να κάνουμε… πλύσεις της μύτης με αλατόνερο; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τις απαντήσεις.

Μπορεί να εξολοθρεύσει το σησαμέλαιο τον νέο ιό;

Όχι. Το σησαμέλαιο δεν σκοτώνει τον νέο ιό. Υπάρχουν ορισμένα χημικά απολυμαντικά που μπορούν να τον σκοτώσουν στις επιφάνειες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται απολυμαντικά με βάση το χλώριο, διάφοροι διαλύτες κ.λπ.

Ωστόσο αυτά τα χημικά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δέρμα, ενώ λίγο επηρεάζουν τον ιό όταν αυτός βρίσκεται στο δέρμα, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη λοίμωξη από τον νέο ιό;

Όχι. Το σκόρδο είναι υγιεινό και έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Δεν υπάρχουν, όμως, ενδείξεις από την παρούσα επιδημία ότι ο νέος κοροναϊός εξουδετερώνεται από αυτό.


Μας προστατεύουν τα εμβόλια της πνευμονίας από την πνευμονία του νέου κοροναϊού;

Όχι. Τα εμβόλια αυτά μπορεί να λέγονται «εμβόλια της πνευμονίας», αλλά στην πραγματικότητα είναι τα εμβόλια εναντίον του πνευμονιοκόκκου και του αιμόφιλου της ινφλουέντσας τύπου Β (Hib). Επομένως, προστατεύουν από άλλα παθογόνα και όχι από τον νέο κορωναϊό. Ο κοροναϊός 2019-nCoV είναι πολύ διαφορετικός και χρειάζεται δικό του εμβόλιο. Ωστόσο αυτό δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα.

Παρότι όμως τα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά εναντίον του νέου ιού, είναι εναντίον των παθογόνων που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκή στη νέα λοίμωξη και να απειλήσουν τη ζωή. Επομένως όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να τα κάνουν.

Μπορούν οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό να εμποδίσουν τη λοίμωξη από το νέο κορωναϊό;

Όχι. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το τακτικό ξέπλυμα της μύτης με φυσιολογικό ορό μπορούν να εμποδίσουν την μετάδοση του κοροναϊού, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Υπάρχουν, όμως, μερικά (λιγοστά) επιστημονικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι πλύσεις αυτές μπορεί να επιταχύνουν την ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα (ίωση). Ωστόσο ούτε για τις κοινές ιώσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι προλαμβάνονται με τις ρινικές πλύσεις.
Μπορούν οι γαργάρες με στοματικά διαλύματα να μας προστατεύσουν;

Όχι. Δεν υπάρχει επιστημονικά στοιχεία ούτε γι' αυτό. Απλώς, ορισμένα στοματικά διαλύματα μπορεί να εξουδετερώσουν ορισμένα άλλα μικρόβια του σάλιου, αλλά για λίγα λεπτά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κοροναϊός 2019-nCoV είναι ευαίσθητος σε αυτά.


Είναι ασφαλές να λαμβάνουμε πακέτα από την Κίνα;

Ναι. Όσοι λαμβάνουν πακέτα ή γράμματα από την Κίνα δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν από το νέο κορονοϊό. Παλαιότερες αναλύσεις έχουν δείξει ότι οι κορωναϊοί δεν επιζούν επί καιρό σε αντικείμενα, όπως τα γράμματα και τα πακέτα.

Μπορεί ο κοροναϊός 2019-nCov να μεταδοθεί από τα κατοικίδια ζώα;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα ζώα συντροφιάς, όπως οι γάτες και οι σκύλοι, μπορεί να μολυνθούν από τον κοροναϊό, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Είναι, όμως, πάντοτε καλή ιδέα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά την επαφή τους με τα ζώα. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθείτε από κοινά βακτήρια (όπως το e.coli και η σαλμονέλα) που μπορεί να περάσουν από τα κατοικίδια στον άνθρωπο.

Μόνο οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν από τον ιό;

Ο νέος κοροναϊός μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας. Η διαφορά είναι ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν πιο βαριά από τον ιό.
Μπορούν τα αντιβιοτικά να προλάβουν ή να θεραπεύσουν τη λοίμωξη από τον νέο ιό;

Όχι. Τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς, αλλά τα βακτήρια επομένως είναι αναποτελεσματικά για κάθε λοίμωξη που προκαλείται από ιό. Ο νέος κοροναϊός είναι ιός, επομένως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσον πρόληψης ή θεραπείας εναντίον του.

Ωστόσο στους ανθρώπους που μολύνονται από τον κοροναϊό μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά. Αυτό συμβαίνει όταν υποστούν βακτηριακές επιπλοκές στην ιογενή λοίμωξη.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που καταπολεμούν τον ιό;

Προς το παρόν όχι. Η αγωγή που χορηγείται σε όσους αρρωσταίνουν από τον νέο ιό 2019-nCoV στοχεύει στην καταπράϋνση των συμπτωμάτων τους. Επιπλέον, σε όσους νοσούν βαριά, χορηγούνται φάρμακα που υποστηρίζουν τις ζωτικές λειτουργίες τους.

Κατά τα άλλα, υπάρχουν μερικές θεραπείες που βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας. Όταν έρθει η ώρα, θα δοκιμαστούν σε κλινικές μελέτες (δηλαδή σε ανθρώπους) για να εξακριβωθεί αν και πόσο αποτελεσματικές είναι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στηρίζει τις ερευνητικές προσπάθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου