Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA
Αυξάνονται ασταμάτητα τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη. Ήδη Γαλλία και Γερμανία μετρούν πάνω από 100, ενώ στην Ιταλία είναι τουλάχιστον 1.128, με 30 νεκρούς.
Η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη, διότι δεν αποκλείεται να έχει και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις από το νέο κορωνοϊό, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η εκτίμηση αυτή γίνεται την ώρα που ο κορονοϊός Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο νέος κορωνοϊός έχει πλέον προκαλέσει τουλάχιστον 1.128 κρούσματα στην Ιταλία. Παρότι, δε, πρωτοεμφανίστηκε στον Βορρά, πλέον επιβεβαιώνονται περιστατικά σε ολόκληρη την επικράτεια, από την Τεργέστη μέχρι τη Σικελία.
Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε
«Η Ευρώπη μπορεί να έχει και άλλες εκπλήξεις όπως αυτή της Ιταλίας. Υπάρχουν και άλλες ανεπτυγμένες χώρες που μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με ανάλογη κατάσταση», εκτίμησε ο κ. Ghebreyesus.
Ο κορωνοϊός Covid-19 εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στην Ιταλία. Στις 21 Φεβρουαρίου η χώρα είχε μόλις τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ωστόσο σε ένα 24ωρο έφτασε στα 63 κρούσματα. Και σήμερα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων όχι μόνο υπερβεί τα 1.000, αλλά 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ωστόσο, οι ιταλικές Αρχές δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν τον «ασθενή μηδέν». Ο ασθενής αυτός είναι ο άνθρωπος που «έφερε» τον κορωνοϊό στη χώρα τους. Εφ' όσον δεν εντοπίστηκε, μπορεί κάλλιστα να συνέβαλλε στην εξάπλωση του Covid-19, μολύνοντας εν αγνοία του άλλα άτομα.
Κρούσματα με άγνωστη πηγή μολύνσεως έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία κ.λπ.
«Η Ευρώπη διαθέτει ισχυρούς θεσμούς»
Ο κορωνοϊός Covid-19 προκάλεσε ένταση ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση στη Ρώμη και τις τοπικές Αρχές των περιφερειών της, κυρίως στον Βορρά. Η ένταση παρατηρήθηκε μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε ότι η επιδημία ξέσπασε επειδή κάποιο νοσοκομείο δεν τήρησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατά τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών.
Πάντως τα καλά νέα, κατά τον κ. Ghebreyesus, είναι ότι η Ευρώπη διαθέτει «ισχυρούς θεσμούς» και γι' αυτό μπορεί να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση.
«Όπως και η Ιταλία έτσι και η υπόλοιπη Ευρώπη διαθέτει ισχυρούς θεσμούς. Ξέρω λοιπόν ότι θα διαχειριστούν τον κορωνοϊό όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε.
Ερωτώμενος εάν αυτό θα σήμαινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείσει τα σύνορα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της, απάντησε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλές στρατηγικές που χρησιμοποιούμε. Η κάθε χώρα πρέπει να αξιολογεί την κατάσταση, να κατανοεί τους κινδύνους, να τους αξιολογεί και ύστερα να λαμβάνει μέτρα».
Οι δηλώσεις του κ. Ghebreyesus έγιναν στο περιθώριο του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Φόρουμ του Ριάντ, αναφέρει το CNBC.
Εδω στην εξυπνη ελλαδα αναθεσαμε την πρωτοβαθμια περιθαλψη στα φαρμακεια. Αρα ξερουμε τι θα φταιει για οτιδηποτε συμβει με τον κορονοιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας Παθολογος.