Σελίδες

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Άρση μέτρων για τον κορωνοϊό: Ανησυχία από τη γερμανική εμπειρία



Ο δείκτης μετάδοσης του ιού "R0" ανέβηκε στο 1 μετά τη σταδιακή παύση των περιορισμών, από 0,7 που ήταν όσο ίσχυαν τα μέτρα.
IATRONET

Λίγες μέρες πριν από την άρση του lockdown, αξίζει να παρατηρήσουμε μία ευρωπαϊκή χώρα που ήρε τα μέτρα λίγο πιο νωρίς... Πρόκειται για τη Γερμανία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να βγαίνει από τα μέτρα αποστασιοποίησης.

Τα στοιχεία εκεί είναι ανησυχητικά: ο δείκτης μετάδοσης του ιού "R0" ανέβηκε στο 1 μετά τη σταδιακή παύση των περιορισμών, από 0,7 που ήταν όσο ίσχυαν τα μέτρα.

Οι πολιτικές και οικονομικές πιέσεις για την επαναφορά στην κανονικότητα αυξάνονται και προκαλούν πολλές συζητήσεις και προβληματισμό. Μπορεί οι Γερμανοί πολίτες να τήρησαν τα μέτρα. Μπορεί αυτά τα μέτρα να απέδωσαν καρπούς. Όμως, ο κίνδυνος παραμένει μετά το unlockdown.

Από όλες τις πλευρές εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία, προερχόμενη κυρίως από τα ως τώρα στατιστικά στοιχεία. Από την προηγούμενη εβδομάδα, το Ινστιτούτο Robert Koch είχε καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό θανατηφόρων περιστατικών από την εποχή τους ξεσπάσματος του κορωνοϊού.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί λόγω της επιμόλυνσης από τον ιό πολλών ηλικιωμένων. Από την άλλη, η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει σχετικά με την άρση του lockdown δεν έχει επιφέρει τους επιθυμητούς καρπούς. Απόδειξη, ότι σύμφωνα με το ίδιο το Ινστιτούτο, ο αριθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού έφτασε στο 1,0. Αυτό σημαίνει από στατιστικής άποψης ότι ένας επιμολυσμένος από τον Covid – 19 κολλάει τον ιό σε έναν άλλο.

Τόσο το Ινστιτούτο Robert Koch, όσο και προσωπικά η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel είχαν επανειλλημένα τονίσει ότι η τιμή πρέπει να είναι διαρκώς κάτω από το 1,0 ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Λόγω των περιοριστικών μέτρων ο αριθμός μετάδοσης είχε πέσει στο 0,7, ανέβηκε όμως τις προηγούμενες ημέρες στο 0,8, μετά στο 0,9 και τώρα στο 1,0.

Η άρση λοιπόν του lockdown που έχει ξεκινήσει, καταγράφει και τα πρώτα αποτελέσματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ανήσυχη για βιαστική επιστροφή στην κανονικότητα. Από την άλλη, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν για ενδεχόμενη επιβάρυνση στα γερμανικά νοσοκομεία που θα φέρει το σύστημα Υγείας στα όριά του.

Αρχή

Θα μπορέσουν λοιπόν οι Γερμανοί να βγουν με ασφάλεια από το lockdown; Μήπως η έξοδος αυτή θα σημάνει και την πορεία προς την επικρατούσα κατάσταση σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία; Αυτό ακριβώς φοβούνται οι Γερμανοί ειδικοί σε θέματα Υγείας αλλα και προσωπικά η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία πριν από λίγες ημέρες δήλωνε χαρακτηριστικά στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι "όχι μόνο ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, αλλά βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της πανδημίας".

Για να πει κανείς ότι η Γερμανία βγαίνει επιτυχώς από το lockdown, αυτό θα πρέπει πάνω απ΄όλα να επιβεβαιωθεί από τα στατιστικά στοιχεία. Τα στοιχεία όμως αυτά ως τώρα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Αν αυτό δε συνδυαστεί με το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο αριθμός των επιμολύνσεων από τον κορωνοϊό στην χώρα έχει φτάσει τις 156.337 και λαμβανομένου υπόψιν του αγνώστου αριθμού των νέων επιμολύνσεων που δεν είναι σαφείς, κάτι που εκφράζεται και από επίσημα χείλη των αξιωματούχων Υγείας στην χώρα, τότε η πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι άγνωστη.

Ο επίσημος αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό φτάνει σχεδόν τις 6.000, αριθμός που δεν είναι μικρός και αντιστοιχεί σε αναλογία 3,8%. Αν δεν προσέξουν λοιπόν το επόμενο χρονικό διάστημα οι Γερμανοί, ενδεχομένως να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην χώρα. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ο αριθμός των επιμολύνσεων στην Γερμανία βασίζεται στα μέχρι τώρα διενεργούμενα τεστ. Ο πραγματικός αριθμός όμως είναι άγνωστος.

Πολιτικές

Στη Γερμανία, βέβαια, η όλη ιστορία περιπλέκεται λόγω των διαφορετικών πολιτικών στα ομοσπονδιακά κρατίδια. Σαφώς βέβαια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων καθορίζουν το μέλλον της μετά - καραντίνας εποχής αλλά και την πολιτική Υγείας. 

Τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων θα συζητηθούν μεθαύριο Πέμπτη, προτού ανακοινωθούν οι αποφάσεις στις 6 Μαΐου. Μέχρι τότε όλα παραμένουν ρευστά, την ίδια στιγμή που οι γερμανοί πολίτες ανυπομονούν να βγουν από την καραντίνα και διαδηλώνουν μάλιστα για αυτό.

Πρώτα όμως αν διασφαλιστεί η επόμενη μέρα και δη με επανεξέταση των στατιστικών δεδομένων. Αυτό θα φέρει την Γερμανία σε καλύτερη θέση και πάνω απ΄όλα θα απομακρύνει το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη σε Ιταλία, Ισπανία αλλά και Γαλλία.

Τα λόγια του προέδρου του Ινστιτούτου Robert Koch, Lothar Wieler, που κάνει έκκληση στους γερμανούς πολίτες να συμβάλλουν ώστε να μην χαθούν τα θετικά αποτελέσματα του περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού είναι χαρακτηριστικά: "Το σημαντικό είναι η τήρηση των κανόνων, των αποστάσεων και ο περιορισμός των επαφών. Δεν θέλουμε να υπερφορτώσουμε το σύστημα Υγείας ούτε να πεθάνουν άλλοι άνθρωποι από κορωνοϊό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου