Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Νέα επιστημονικά στοιχεία εμφανίζουν ισχυρές ενδείξεις ανοσίας στους ασθενείς που ξεπερνούν τη νόσο COVID-19, για τουλάχιστον ένα έτος. Εάν επιβεβαιωθεί, η ανοσία αγέλης θα μπορούσε να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ιός ακόμα και να εξαφανιστεί, τόνισε ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Επίσης, ενεργοποιείται το πρωτόκολλο της πειραματικής θεραπείας με ορό πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, σε 7 νοσοκομεία της χώρας.
Η αγωνία των επιστημόνων έχει επικεντρωθεί πλέον στο εάν ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί μπορεί να κάνει ανοσία απέναντι στη νόσο COVID-19. Γεγονός το οποίο είναι καθοριστικό για τον περιορισμό της. 'Ετσι περισσότερα από 60 τεστ αντισωμάτων που πιστοποιούν ποιος ασθενής που έχει αναρρώσει από COVID-19 φέρει αντισώματα του ιού, βρίσκονται σε διαρκή έλεγχο και αξιολόγηση για την αξιοπιστία τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.
Με τα έως σήμερα δεδομένα, πάντως, από παρόμοιους κορωνοϊούς, καθώς και τους ιούς SARS και MERS, όπως δήλωσε ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με τον νέο ιό, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, που μπορεί να φτάνει το ένα έτος:
“Κάποιοι θα έχουν πιο σημαντικό βαθμό ανοσίας από τους άλλους. Φαίνεται πως η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν από άλλους κορωνοϊούς θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά”, ανέφερε ο καθηγητής.
Κορωνοϊός: Μπορεί ακόμη και να εξαφανιστεί ο ιός από μόνος του;
Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα -αν όχι όλα τα άτομα- και ότι η προστασία αυτή διαρκεί ένα έτος ή και περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ατόμων σε οποιονδήποτε πληθυσμό, θα οδηγήσει στη συσσώρευση της λεγόμενης “ανοσίας της αγέλης” και σε σημαντικό περιορισμό της, επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας:
“Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο, έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στη λοίμωξη πρόσωπο και εάν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενίσει η ανοσία αν δεν εξαφανιστεί ή να γεννηθούν νέα άτομα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στη λοίμωξη”.
Κορωνοϊός: Τι απαντά ο καθηγητής για τα περιστατικά επαναλοίμωξης που καταγρέφηκαν στη Νότια Κορέα
Σχετικά με την πιθανότητα επαναλοίμωξης, που καταγράφηκε από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Νότιας Κορέας, ο καθητητής κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα περιστατικά με ασθενείς που βρέθηκαν για δεύτερη φορά θετικοί στον ιό, ενώ είχε προηγηθεί η ανάρρωσή τους και αρνητικό τεστ, μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένη τεχνική των τεστ:
"Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου, χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού".
Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα διερευνήσει αυτά τα νέα δεδομένα και εάν τελικά τα περιστατικά οφείλονται σε πραγματική επαναλοίμωξη. "Μάλλον όχι!", τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Κορωνοϊός: Αρχίζει να εφαρμόζεται σε ελληνικά νοσοκομεία η πειραματική θεραπεία με πλάσμα ασθενών που ξεπέρασαν τη νόσο
Σε επτά νοσοκομεία αναφοράς της χώρας ξεκινά την εβδομάδα αυτή να εφαρμόζεται η πειραματική θεραπεία χορήγησης πλάσματος με αντισώματα του ιού COVID-19 σε βαριά ασθενείς, το οποίο θα έχει προηγουμένως αφαιρεθεί από ασθενείς που έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει από τη νέα νόσο του κορωνοϊού. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θάνος Δημόπουλος.
Την ανακοίνωση έκανε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε ότι “εάν η πειραματική θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική, θα είναι ένα ακόμη θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών”.
H Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς για την αντιμετώπιση της λοίμωξης σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως 2 με συντονιστή τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο.
“Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των 7 συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή την εβδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί όπως καταλαβαίνεται με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί στον ιό, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η εφαρμογή της στην πατρίδα μας με όλους τους κανόνες της επιστήμης είναι σημαντικοί αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελικού μέσου προστασίας σε σοβαρά αρρώστους”, τόνισε ο κ. Τσίοδρας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου