Σελίδες

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους παγκοσμίως – Διαγράμματα και χάρτες

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Ο κορωνοϊός έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, υποχρεώνοντας σε lockdown δισεκατομμύρια ανθρώπους και βάζοντας σε σκληρή δοκιμασία τα υγειονομικά συστήματα των χωρών. Δείτε σε ποιες ηπείρους και χώρες η νόσος COVID-19 έχει τη μεγαλύτερη διασπορά, αλλά και που καταγράφηκαν οι περισσότερα θανατοι.

Από τα πρώτα περιστατικά που καταγράφηκαν στην Κίνα στα τέλη του 2019 και μέχρι σήμερα, ο νέος κορωνοϊός COVID-19 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, ενώ χαρακτηρίστηκε επισήμως "πανδημία" από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Μαρτίου.

Αν και διεθνώς χρησιμοποιούνται διαφορετικά συστήματα επιτήρησης της πανδημίας, αλλά και διαφορετικά τεστ (γεγονός το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι μεγαλύτεροι), τα καταγεγραμμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, οι θάνατοι, αλλά και οι ασθενείς που έχουν ανακάμψει από τη νόσο έως τις 19 Απριλίου 2020, είναι:

Κορωνοϊός: Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 σε επιλεγμένες χώρες

Ο κορωνοϊός "σάρωσε" την ηπειρωτική Κίνα από τα τέλη του 2019 με χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς. Η εξάπλωσή του στην Δυτική Ευρώπη στα τέλη Ιανουαρίου, όμως, και η κορύφωση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στη συνέχεια, αποδείχθηκε περισσότερο καταστροφική.

Δείτε στο διάγραμμα του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins την εικόνα της εξάπλωσης του ιού, όπως καταγράφεται σε επιλεγμένες χώρες, από το 100ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και έως τις 18 Απριλίου.

Κορωνοϊός: Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 σε επιλεγμένες χώρες

Ο αριθμός των θανάτων, θεωρείται επιδημιολογικά πιο αξιόπιστος δείκτης της πανδημίας σε σχέση με την καταγραφή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Όπως θα δείτε πιο κάτω, η ασθένεια COVID-19 κάποιες χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ- τις έπληξε πολύ σκληρά.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα:

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Ασία, μέχρι τις 19 Απριλίου

Εν τω μεταξύ, στην Ασία, απ' όπου ξεκίνησε η ασθένεια που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη, η επέλαση του κορωνοϊού συνεχίζεται, αν και η Κίνα φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας.

Δείτε την διασπορά της νόσου στην Ασία, όπως καταγράφεται από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins:

Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε lockdown, με κλειστά σχολεία και καταστήματα, ενώ οι κάτοικοι σε πολλές από αυτές απέχουν από τις εργασίες τους.

Στην Ελλάδα η τελευταία καταγραφή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σταματά το Μεγάλο Σάββατο, στα 2.235 περιστατικά.



Δείτε την εικόνα της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική:

Το ημερολόγιο του κορωνοϊού: Δείτε σε ημερομηνίες πώς εξαπλώθηκε ο ιός στον πλανήτη

Με κόκκινες κουκκίδες επισημαίνονται οι νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανά ημερομηνία. Η σκίαση στον χάρτη υποδηλώνει, σε ποιες χώρες εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα.

Όπως θα δείτε πιο κάτω, στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Ήταν μια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε επιστρέψει στη χώρα από το Μιλάνο της Ιταλίας.


Kορωνοϊός: Η απότομη αύξηση της πανδημικής καμπύλης, από τα μέσα Μαρτίου 2020

Στα παρακάτω σχεδιαγράμματα φαίνεται καθαρά η εκθετική αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως, από τα μέσα Μαρτίου και μέχρι τις 18 Απριλίου.



Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι περισσότεροι ασθενείς που προσβάλλονται από τη νόσο COVID-19 και τον ιό SARS-CoV-2, αναρρώνουν πλήρως, ενώ ένα ποσοστό από αυτούς μπορεί να πέρασαν την ασθένεια χωρίς συμπτώματα και χωρίς να το γνωρίζουν.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα με τα καταγεγραμμένα περιστατικά ασθενών που ανέρρωσαν:


Πηγή: theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου