Οι δύο χώρες προσανατολίζονται στο να προχωρήσουν μετά το Πάσχα σε σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού.
IATRONET
H Γερμανία και η Αυστρία είναι οι δύο χώρες που σκοπεύουν να χαλαρώσουν μετά το Πάσχα τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Στην Γερμανία προβλέπεται, ανάμεσα στα άλλα, και η υποχρέωση της χρήσης μάσκας στους εργασιακούς χώρους και τα μέσα μεταφοράς.
Η γερμανική κυβέρνηση προωθεί ήδη σχέδια για την χαλάρωση των περιορισμών λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Ως πρώτο βήμα λέγεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ότι θα ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικού εμπορίου, τα ρεστοράν και σε ορισμένες περιοχές τα σχολεία.
Η Γερμανία διανύει την τρίτη εβδομάδα του lockdown. Τουλάχιστον μέχρι τις 19 Απριλίου, θα ισχύσουν οι εκτεταμένοι περιορισμοί εξόδου και οι περιορισμοί σε όλη τη γερμανική επικράτεια.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και το υπουργικό συμβούλιο πάντως αποφεύγουν επί του παρόντος να συζητήσουν για το ακριβές χρονικό σημείο της αποδέσμευσης και εξόδου από το lockdown.
Παρόλα αυτά, γίνονται έντονες συζητήσεις για τον τερματισμό των μέτρων αλλά κυρίως για το πώς θα γίνει αυτό.
Ένα είναι πάντως σαφές: η μέρα αυτή θα έρθει αναγκαστικά αργά ή γρήγορα, όπως αναφέρεται σε γερμανικά έντυπα. Η εκάστοτε πορεία των μέτρων κρύβει πάντα ένα κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που προέχει στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί ένα νέο ισχυρότερο κύμα επιμόλυνσης από τον κορωνοϊό.
Χαλάρωση
Η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε κατηγορηματικά την χαλάρωση των μέτρων πριν από τις 19 Απριλίου, κάτι που τόνισε σε σχετική συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο.
Οι ενδοιασμοί εντούτοις για το ποιοι κανόνες θα ισχύσουν μετά το πέρας της επιδημίας παραμένουν.
Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε πως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά και πως πάνω από όλα αυτό που προέχει, είναι η ανθρώπινη ζωή.
Η όποια χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει απαραίτητα και απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα, τόνισε, προσθέτοντας ότι "ζούμε σε εποχή πανδημίας" και πως η στέρηση των δικαιωμάτων ελευθερίας μετακίνησης θα ισχύσουν όσο το απαιτούν οι λόγοι υγείας.
Το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας, από την άλλη, συστήνει την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, υπό την προϋπόθεση βέβαια το τέλος των περιοριστικών μέτρων να συνοδεύεται παράλληλα με την εγγύηση της βασικής ιατρικής περίθαλψης.
Πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η κατακόρυφη αύξηση των τεστ και των δυνατοτήτων περίθαλψης, τονίζουν οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου σε προτεινόμενο σχέδιο 12 σημείων.
Ως επόμενο βήμα θα μπορούσαν να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, με μία παράλληλα αυξημένη εστίαση στα Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που θα βοηθήσουν όλους να επιστρέψουν στις εργασίες τους, τηρώντας βέβαια πάντα την αναγκαία απόσταση.
Από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, τέλος, γίνεται λόγος - σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε και το "Spiegel" αλλά και το "Reuters" - ότι η παράταση του Lockdown δεν είναι κατάλληλη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς η πανδημία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το 2021.
Επειδή η ανασφάλεια για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι μεγάλη, τονίζεται, θα πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να γίνει η μετάβαση από το Lockdown σε έναν αποτελεσματικό από κοινωνικής και οικονομικής άποψης συμβατό έλεγχο της πανδημίας.
Αυστρία
Εκτός όμως από την Γερμανία και στην Αυστρία προετοιμάζεται σχέδιο εξόδου από τον αποκλεισμό και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για μετά το Πάσχα.
Από την 1η Μαΐου, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αυστριακό τύπο, να επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων, των εμπορικών κέντρων και των κομμωτηρίων. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια πρόκειται να ανοίξουν το νωρίτερο μέσα Μαΐου.
Τα περιοριστικά μέτρα εντούτοις παρατείνονται μέχρι τέλος Απριλίου, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν μέχρι μέσα Μαΐου κλειστά.
Διοργανώσεις, συνέδρια και κάθε είδους μαζικές συναθροίσεις λέγεται πως δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι και τέλος Ιουνίου.
Επιπλέον, η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας δεν θα περιορίζεται μελλοντικά μόνο στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα καλλυντικών και φαρμάκων.
Η Αυστρία είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θέλει να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα μετά το Πάσχα.
Η πορεία προς την κανονικότητα θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα και στόχος είναι από τις 14 Απριλίου να ανοίξουν και πάλι - υπό αυστηρές προϋποθέσεις - τα μικρά μαγαζιά όπως επίσης και τα καταστήματα κηπουρικής και οικοδομικού εξοπλισμού.
Η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι άμεσα συνυφασμένη με την μείωση των θετικών προς τον κορωνοϊό κρουσμάτων που σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι λιγότερα.
Ποια η γνώμη των πολιτών μετά τα μέτρα περιορισμού εξόδου, τα κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και καταστήματα αλλά και την μεγάλη συζήτηση που γίνεται αναφορικά με την εφαρμογή σε κινητό για την ιχνηλάτηση θετικών προς τον κορονοιό κρουσμάτων;
Σε νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Vienna Center for Electoral Research (VieCER) του Πανεπιστημίου της Βιέννης, στην οποία ερωτήθηκαν 1.500 άτομα, η πλειονότητα των πολιτών υποστηρίζει τα περιοριστικά μέτρα όχι όμως μέτρα που στοχεύουν στην επιτήρησή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου