Κάθετη πτώση στους ετήσιους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των παιδιών καταγράφουν οι ειδικοί λόγω του κορονοϊού. Άλλωστε ο φόβος πολλών γονέων τους απέτρεψε από το να πάνε εν μέσω περιοριστικών μέτρων στον παιδίατρο προκειμένου να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Παρότι και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ήδη από τα τέλη Μαρτίου είχε συστήσει στους γονείς να μην παραλείψουν τις απαραίτητες δόσεις, μεγάλο ποσοστό των παιδιών στην χώρα μας δεν εμβολιάσθηκε τελικά. Διαβάστε ΕΔΩ για την κατεπείγουσα εγκύκλιο που είχε στείλει το υπουργείο Υγείας: «Ποια παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν και εν μέσω πανδημίας! Τι προβλέπει εγκύκλιος»
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μιλά για δραματική μείωση των εμβολιασμών και συνιστά να γίνουν άμεσα οι εμβολιασμοί των παιδιών από αυτό το διάστημα κιόλας, με νέες επικαιροποιημένες οδηγίες που εξέδωσε.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι «η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό σε κοινές λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβόλια».
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Οι ειδικοί των εμβολιασμών σημειώνουν ότι παρά τις συστάσεις για τη σημασία του έγκαιρου και πλήρους εμβολιασμού, ιδιαίτερα στα βρέφη μικρότερα των 2 ετών, που διατυπώθηκαν στην αρχή της πανδημίας, «δεδομένα από διάφορες χώρες καταγράφουν σημαντική μείωση των εμβολιασμών που προσεγγίζει το 50% στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 2 ετών και υπερβαίνει το 70% στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό μπορεί σε σημαντικό βαθμό να αποδοθεί στο φόβο του κοινού για πιθανή έκθεση στον ιό. Παρόμοια υπολογίζονται και τα αντίστοιχα ποσοστά μείωσης των εμβολιασμών και στη χώρα μας με βάση τα στοιχεία των πωλήσεων».
Οι συστάσεις για παιδιά και ενήλικες
Στις νέες επικαιροποιημένες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό λόγω του τακτικού εμβολιασμού, αφού ούτως ή άλλως τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.
Ειδικότερα οι οδηγίες έχουν ως εξής:
– Έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα από το Εθνικό Πρόγραμμα εμβόλια 2020
– Άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν
– Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
– Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την περίοδο της πανδημίας εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας που περιλαμβάνουν την προσέλευση με προγραμματισμένα ραντεβού για τη μείωση του συνωστισμού στους χώρους αναμονής, με μόνο έναν συνοδό αν είναι απαραίτητο και ακολουθώντας τις συστάσεις για χρήση μάσκας και υγιεινής των χεριών
– Ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης COVID-19
– Ο τυχαίος εμβολιασμός κατά την περίοδο επώασης του κοροναϊού δεν αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου
Για τους ασθενείς με COVID-19
Ειδικές συστάσεις κάνει όμως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και για όσους πιθανώς να έχουν νοσήσει από κορονοϊό:
1. Στα ασυμπτωματικά παιδιά ή τους ενήλικες που παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι διότι:
– Εκτέθηκαν σε κρούσμα με λοίμωξη COVID-19 (επαφές), είτε
– Είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο εμβολιασμός αναβάλλεται για 14 ημέρες και διενεργείται στη συνέχεια με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας
2. Στα άτομα των παραπάνω κατηγοριών που παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι, αλλά αναπτύσσουν συμπτωματολογία, ο εμβολιασμός αναβάλλεται για 14 ημέρες και διενεργείται μετά την παρέλευση 14 τουλάχιστον ημερών από την ύφεση των συμπτωμάτων.
3. Τα άτομα των παραπάνω κατηγοριών που νοσηλεύονται μπορούν να εμβολιασθούν μετά την αποθεραπεία τους και πριν την έξοδό τους από το νοσοκομείο.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί στο θέμα της δραματικής μείωσης των εμβολιασμών λόγω της πανδημίας, παρότι αποτελεί το επόμενο μεγάλο θέμα δημόσιας υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου