Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Ασφαλείς από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό οι πισίνες, οι οποίες ανοίγουν τις πύλες τους από σήμερα Δευτέρα (18/05/20) στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων απαγόρευσης. Και πάλι, όμως, χρειάζεται προσοχή. Ποια μέτρα συστήνουν οι επιστήμονες.
Επιτρέπεται ξανά η λειτουργία όλων των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων, για την κάλυψη των αναγκών προπόνησης, αλλά για για τη θεραπευτική άσκηση των ατόμων με αναπηρίες.
Η ανησυχία, ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να παραμείνει ενεργός στο νερό της πισίνας, κατευνάστηκε τις προηγούμενες ημέρες από αξιωματούχους της υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Αμερικής και της Ευρώπης, οι οποίοι συμφωνούν, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να διασπαρεί στο νερό. Οι κολυμβητές θεωρητικά δεν κινδυνεύουν από τον ιό, εάν το νερό των κολυμβητηρίων, των υδρομασάζ και των ιαματικών λουτρών, είναι αυστηρά επεξεργασμένο με χλώριο και ειδικά χημικά απολυμαντικά.
Σχολιάζοντας το θέμα της ασφάλειας στις πισίνες, ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, τόνισε στην ενημέρωση της Κυριακής (17/5/20) ότι «το νερό της κολυμβητικής δεξαμενής υφίσταται μία συγκεκριμένη διαδικασία με χλωρίωση και τα επίπεδα του χλωρίου πρέπει να διατηρούνται και δώσαμε τη συγκεκριμένη οδηγία, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε μία συγκεκριμένη πυκνότητα χλωρίου μέσα στο νερό, που αυτό είναι σίγουρα και αντισηπτικό κατά κάποιο τρόπο, όσον αφορά το συγκεκριμένο ιό».
Το Αμερικανικό CDC, επίσης, σε δήλωση του ανέφερε: "Η σωστή λειτουργία, συντήρηση και απολύμανση με χλώριο και βρώμιο απομακρύνει ή προκαλεί αδράνεια στον κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο COVID-19».
Κορωνοϊός: Προσοχή στα ντους και στον συνωστισμό στους βοηθητικούς χώρους των κολυμβητηρίων
Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί η παραμονή στους βοηθητικούς χώρους των κολυμβητηρίων εκτός του νερού. Ο συγχρωτισμός ανθρώπων στα αποδητήρια ή τα ντους μπορεί να επιφέρει δυσκολίες στην τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Την ίδια ανησυχία εξέφρασε και ο λοιμωξιολόγος κ. Χατζηγεωργίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα με τους κανόνες υγιεινής είχε συζητηθεί εκτενώς σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας:
«Πρέπει να τηρούνται οπωσδήποτε οι αποστάσεις. Δεν σημαίνει επειδή ανοίγουν τα κολυμβητήρια, ότι μπαίνει όλος ο κόσμος μέσα χωρίς έλεγχο. (…) Και επίσης το άλλο που θυμάμαι ότι είχαμε συζητήσει, ήταν το θέμα των αποδυτηρίων και των λουτήρων. Εκεί, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν να γίνεται ένα απλό ντους, είχαμε συστήσει να γίνεται κανονικό μπάνιο με σαπούνι. Νομίζω με αυτά, λοιπόν, τα μέτρα και με τις προϋποθέσεις αυτές θεωρούμε ότι οι συνθήκες θα είναι καλές, για να μην υπάρξει η διασπορά του ιού».
Από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) οι κανόνες λειτουργίας των κολυμβητηρίων
Παρ’ ότι το θέμα έχει απασχολήσει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όμως, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής λεπτομερείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ ή το Υπουργείο Υγείας για τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας στα κολυμβητήρια.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (ΦΕΚ 1868/Β/17-5-2020) επικαλείται το γενικό υγειονομικό πρωτόκολλο της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α., σύμφωνα με την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός κολυμβητών και αθλητών στις πισίνες, αλλά χωρίς να αναφέρονται επιμέρους μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται.
Δείτε ποιος αριθμός κολυμβητών επιτρέπεται αναλογικά με τις διαστάσεις τις πισίνας:
Ωστόσο, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Άλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε δύο θεμελιώδεις αλλαγές που θα πρέπει να ισχύσουν για την ασφαλή κολύμβηση στις πισίνες.
Οι κολυμβητές, όπως είπε, θα πρέπει να ακολουθούν πάντα τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή να μην ακουμπάνε το πρόσωπό τους και να κρατούν αποστάσεις. Από την άλλη πρέπει να προσδιοριστεί η ποσότητα του χλωρίου που θα πρέπει να χρησιμοποιείται, ώστε να είναι πιο ασφαλές το κολύμπι, όσον αφορά στον κορωνοϊό, αλλά και να μη δημιουργούνται προβλήματα υγείας στους αθλητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου