Σελίδες

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Κοροναϊός : Πώς εξηγούν οι ειδικοί ότι η Ανατολική Ευρώπη, «χτυπήθηκε» λιγότερο από την Δυτική από τον ιό



Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχει μπει η σύγκριση των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κοροναϊό, μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης από την μία και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από την άλλη, η οποία είναι υπέρ της πρώτης.

Ακόμη και οι χειρότερο πληγείσες χώρες της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν κρούσματα και θανάτους πολύ χαμηλότερα από τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, και σε ορισμένα στατιστικά είναι πραγματικά αξιοσημείωτες: η Σλοβακία κατέγραψε μόλις 1.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25 θανάτους. Η γειτονική Αυστρία, που θεωρείται ευρέως ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την πρόκληση του κορωνοϊού, έχει ωστόσο πάνω από 10 φορές τον αριθμό των λοιμώξεων και 20 φορές περισσότερους θανάτους από την Σλοβακία, με πληθυσμό μικρότερα από το διπλάσιο του μεγέθους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απόκλιση αυτή είναι αποτέλεσμα πολυάριθμων και πολυεπίπεδων αιτιών, όπως το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής που σημαίνει λιγότερους ευάλωτους ηλικιωμένους που ζουν ακόμα, χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού, λιγότερες πτήσεις προς την Κίνα, χαμηλότερα ποσοστά ή ακόμη και καθαρή τύχη.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που είναι πλέον κοινή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, εφαρμόστηκε πολύ νωρίς στην Τσεχία και την Σλοβακία και μπορεί επίσης να βοήθησε στην μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ποιος είναι ίσως ο πιο σημαντικός λόγος για τα λιγοστά κρούσματα στην Ανατολική Ευρώπη;

Ο πιο σημαντικός λόγος, ωστόσο, φαίνεται να είναι τα πρόωρα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν από όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής. Ενώ στην Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις συνεχίζονταν την 2η και 3η εβδομάδα του Μαρτίου, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι κυβερνήσεις είδαν τι συνέβαινε στην Ιταλία και εφάρμοσαν νωρίς το lockdown.

Σε πολλά μέρη, ο φόβος των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που δεν χρηματοδοτούνται και θα δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν μια απότομη αύξηση εισαγωγών, βοήθησε πάρα πολύ. «Η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν την αίσθηση πως θα μπορούσαν να σταθμίσουν μια σειρά πολιτικών επιλογών» δήλωσε ο Μπεν Στάνλεϊ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Ο κόσμος τήρησε με προθυμία τα περιοριστικά μέτρα

Αυτό έκανε επίσης, τους πληθυσμούς να είναι πιο πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις εντολές, με λιγότερο κόσμο να διαφωνεί με τα αυστηρά μέτρα σε σχέση με την Δυτική Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. «Ήταν ακριβώς το γεγονός ότι νιώσαμε ευάλωτοι στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, που έκανε τον κόσμο να ακολουθήσει το lockdown. Επειδή δεν εμπιστεύεσαι το σύστημα» είπε ο Ιβάν Κράστεφ, Βούλγαρος πολιτικός επιστήμονας.

Το παράδειγμα της Ελλάδας

Η Ελλάδα, η οποία εφάρμοσε επίσης ένα πρώιμο και αυστηρό lockdown για να αποφευχθεί η πίεση στο σύστημα υγείας που πλήττεται από την λιτότητα, είναι άλλη μία χώρα που οι αριθμοί του κορωνοϊού μέχρι στιγμής παρέμειναν εντυπωσιακά χαμηλοί. Σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, μόνο 2.642 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου