Στα αντισώματα που αναπτύσσουν οι ασθενείς που νόσησαν με covid-19 και ιάθηκαν, εστιάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις ελπίδες τους οι επιστήμονες για την καταπολέμηση της πανδημίας.
HR
Ήδη είναι σε εξέλιξη εκατοντάδες έρευνες σε ολόκληρο τον πλανήτη ενώ και στη χώρα μας οι ειδικοί επιστήμονες με επικεφαλής τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο έχουν ξεκινήσει αντίστοιχη μελέτη με εθελοντές δότες αντισωμάτων. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Τσιόδρας: Ξεκινά η μελέτη με αντισώματα από ασθενείς που πέρασαν τον κορονοϊό»
Πάντως τα ενθαρρυντικά νέα φαίνεται ότι έρχονται από Ολλανδούς ερευνητές οι οποίοι παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών τους.
Ειδικότερα όπως εξήγησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μια ενθαρρυντική προσέγγιση για την πρόληψη και θεραπεία του ιού αναδεικνύεται επίσης τις τελευταίες εβδομάδες. «Τα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις, σε πρωτεΐνες της επιφάνειας του ιού, σε πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί για να μας επιτεθεί, αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων».
Τα μονοκλωνικά αντισώματα
Οι ειδικοί επιχειρούν να δημιουργήσουν μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία εάν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του κορονοϊού, θα παραχθούν μαζικά σε φαρμαμευτικά σκευάσματα.
Σε εξέλιξη είναι και στη χώρα μας η μελέτη με τη λήψη αντισωμάτων από εθελοντές που νόσησαν το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα: «Ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, ένα τέτοιο αντίσωμα που θα παρασκευάζαμε σε μεγάλη ποσότητα, τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου.
Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου