Σελίδες

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από Σεπτέμβριο – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Από τον Σεπτέμβριο σχεδιάζει η κυβέρνηση να βάλει μπροστά το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr.

Ήδη άλλωστε το σχέδιο έχει καθυστερήσει κατά πολύ αφού αποτελούσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση ήδη από το 2019 ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
Εξάλλου εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας επί της ουσίας δεν υπάρχει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο οποίο να απευθύνονται οι πολίτες για μικρά προβλήματα υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, το 1/3 των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υπήρχε σωστά οργανωμένο σύστημα ΠΦΥ.

Αλλαγές στην ΠΦΥ μετά τον ανασχηματισμό

Πάντως το μόνο βέβαιον είναι πως η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της Υγείας τα επόμενα δύο χρόνια. Άλλωστε κατά την κρίση με τον κορονοϊό, απεδείχθη ότι οι Μονάδες της ΠΦΥ πρέπει να είναι το βασικό κλειδί στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση είτε μεγάλων κρίσεων, είτε μικρότερων προβλημάτων υγείας των πολιτών.

Εκτός αυτού τα κονδύλια που θα πέσουν στην Υγεία θα είναι πολλά το επόμενο διάστημα.

Ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο θα κάθεται στην καρέκλα του υπουργού Υγείας, το επιτελείο Μητσοτάκη– μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr– σκοπεύει να ξεκινήσει την υλοποίηση των αλλαγών από τον Σεπτέμβριο. Μπορεί να υπάρχει έτοιμο σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ, ωστόσο σχεδιάζονται αλλαγές μετά την εμπειρία του κορονοϊού.

Ερώτημα παραμένει εάν ο υπουργός Υγείας – όποιος και να είναι το Σεπτέμβριο– θα έχει διάθεση για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Βέβαιον θεωρείται- μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr– η επανεξέταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών στον γενικό πληθυσμό.

Όμως υπάρχουν και άλλα στελέχη που δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις ΤΟΜΥ και προτείνουν σε πρώτη φάση να κλείσουν όσες είναι ενταγμένες κτιριακά μέσα στα Κέντρα Υγείας.
Τα Κέντρα Υγείας

Τα Κέντρα Υγείας από την άλλη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σχεδιάζεται να ενισχυθούν με προσωπικό αλλά και υποδομές. Εξάλλου ο κορονοϊός απέδειξε ότι τα Κέντρα Υγείας είναι βασικές μονάδες για την αντιμετώπιση κρίσεων, ενώ μέχρι σήμερα πολλά είναι εγκαταλελειμμένα. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: “ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς γιατρούς και υποδομές τα νοσοκομεία & Κέντρα Υγείας των νησιών”

Με βάση τις προωθούμενες αλλαγές, τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr,
θα ενισχυθούν όλες οι Μονάδες της ΠΦΥ ενώ πολλά Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση ώστε να είναι το πρώτο σημείο που θα φθάνουν οι ασθενείς με πρόβλημα υγείας και όχι τα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν και όλες οι Μονάδες υγείας που υπάρχουν ανά περιοχή και Νομό, όπως είναι τα Δημοτικά ιατρεία.

Με έναν κεντρικό συντονισμό που θα γίνεται από το υπουργείο Υγείας, όλες οι δομές της ΠΦΥ θα αλληλοσυνδέονται ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υγείας με βάση τις ανάγκες του κάθε πληθυσμού.

Γι αυτό και θα επιδιωχθεί οι Μονάδες της ΠΦΥ να ενισχυθούν με προσωπικό και μάλιστα μόνιμο, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στο ΕΣΥ και σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς του και Μονάδες Υγείας υπάρχουν συνολικά 96.626 εργαζόμενοι όλων των βαθμίδων.

Λόγω του κορωνοϊού μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 4.324 προσλήψεις (κυρίως επικουρικό προσωπικό, από τους οποίους οι 522 είναι γιατροί και οι 3.802 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Από αυτούς αναμένεται περίπου 2000 νοσηλευτές να λάβουν μόνιμη θέση στο ΕΣΥ, με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Πρόσφατα πάντως με ειδική ρύθμιση συστάθηκαν 2.250 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών, θέσεις οι οποίες θα καταληφθούν σε ποσοστό 30% από νοσηλευτές ΠΕ και 70% από νοσηλευτές ΤΕ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν 2027 Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, πρώην Μονάδες ΠΕΔΥ-ΙΚΑ κλπ.

1 σχόλιο:

  1. Υπαρχουν και οι ιδιωτες γιατροι ,απο τους καλυτερους στην Ευρωπη ,τους οποιους ολοι θεωρουν ανυπαρκτους και ζητουν ενισχυση μονο των δημοσιων δομων ,λες και ζουμε στην παλαι ποτε σταλινικη Σοβιετια .Δεν μπορει να υπαρξει συστημα υγειας χωρις τους ιδιωτες ,ας γινει αντιληπτο .Το εμφυλιοπολεμικο πειραμα της προηγουμενης κυβερνησης απετυχε οικτρα πριν καλα καλα αρχισει .Ας διδαχθουν καποιοι και ας πραξουν τα δεοντα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή