Σελίδες

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας περνά κάθε χρόνο πανδημία που λέγεται clawback

Από pellanews 

του Θεόδωρου Κ. Δεληγιάννη*

Η χώρα βγαίνει σιγά σιγά από το lockdown που προκάλεσε η πανδημία με πληγές στην οικονομία που ακόμα δεν έχουν φανεί στο σύνολό τους αλλά δυστυχώς θα είναι τεράστιες και θα αργήσουν να κλείσουν.

Βέβαια αυτό το φαινόμενο ο ιδιωτικός τομέας υγείας και ειδικά όλοι οι συμβεβλημένοι με κάθε τρόπο με τον ΕΟΠΥΥ πάροχοι υπηρεσιών το βιώνουν κάθε χρόνο, μόνο που δε λέγεται πανδημία αλλά clawback και rebate.

Τελευταίο έργο σε αυτό το δράμα ήταν το email με το clawback του 2018 που κοινοποίησε πριν μια εβδομάδα ο οργανισμός στις συμβεβλημένες εταιρείες παροχής αναπνευστικής υποστήριξης και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.

Λίγο πολύ ο ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε τις εταιρείες ότι οφείλουν στον οργανισμό μέχρι και το 40% του τζίρου τους για το έτος 2018!!!!!Αν συνυπολογίσουμε και το μόνιμο rebate 5% επί του ποσού τιμολόγησης ουσιαστικά μιλάμε για απώλεια του 45% του συνολικού τζίρου για το έτος 2018!!!

Ναι για το έτος 2018 που έχει πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος, η προκαταβολή φόρου, οι ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και κάθε τακτική ή έκτακτη φορολογική εισφορά.Επιπλέον όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο οργανισμός τις προσεχείς ημέρες θα βγει και το clawback του 2019 με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αθροιστικά να χάσουν το τζίρο μια ολόκληρης χρονιάς.

Μάλιστα πριν λίγες μέρες φορείς από το χώρο του φαρμάκου εκτίμησαν σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων μηνών του 2020 φέτος το clawback θα ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ (χωρίς το rebate) ανεβάζοντας τη συνολική άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση περίπου στο 80%.
Ο ΕΟΠΥΥ σαν άλλος πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας του και πίσω από το πρόσχημα του κλειστού προϋπολογισμού οδηγεί στα βράχια εκατοντάδες εταιρείες και χιλιάδες εργαζόμενους.

Πίσω από το πρόσχημα του κλειστού προϋπολογισμού έχει ονομάσει υπέρβαση δαπάνης την ελλιπή χρηματοδότηση του συστήματος γιατί δεν δικαιολογείται η μόνιμη σχεδόν υπέρβαση στον προϋπολογισμό κατά 50%.

Θα πρέπει είτε ο προϋπολογισμός να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων είτε κάποιοι έχουν βρει τρύπα στο σύστημα και υπερχρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ εκμεταλλευόμενοι την ανεπάρκεια του οργανισμού να τους ελέγξει.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να βρει λύση στις καταστροφικές συνέπειες που προκύπτουν λόγω εφαρμογής του clawback διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Δε θέλει κανένας χάρες παρά μόνο ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με στόχο τη μείωση του clawback αλλά και τον εξορθολογισμό των δαπάνών είναι αναγκαία:

► Η εξασφάλιση ρεαλιστικής χρηματοδότησης και αύξηση του προϋπολογισμού ανάλογη των αναγκών των ασφαλισμένων.
► Η επιβολή πλαφόν στο ποσό του clawback και συνυπευθυνότητα της πολιτείας
► Η δραστική επιβολή μέτρων ελέγχου συνταγογράφησης.
► Ο επανέλεγχος όλων των διαδικασιών που αφορούν σε δαπάνες παροχών του οργανισμού.
► Ο εντατικός έλεγχος εταιρειών – παρόχων που βρίσκονται στατιστικά σημαντικά πάνω από το μέσο όρο του τομέα ή της ειδικότητάς τους.
► Η δικαιότερη κατανομή του clawback, ώστε να την επιβαρύνονται εκείνοι που προκαλούν την αύξηση της δαπάνης.
► Ο άμεσος και αποτελεσματικός έλεγχος όλων των περιπτώσεων που καταλήγουν στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ και βαλτώνουν μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Η συνέχιση του clawback με τον τρόπο που λειτουργεί μέχρι σήμερα θα επιφέρει το κλείσιμο των επιχειρήσεων που διατηρούν συμβατική σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, απώλεια θέσεων εργασίας και το σημαντικότερο σημαντική οικονομική επιβάρυνση στους ασφαλισμένους για δαπάνες υγείας.

* ο Θεόδωρος Κ. Δεληγιάννης είναι Μηχανικός Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο imedical.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλα να παθουν οι συναδελφοι .Ηθελαν συμβαση με τον ΕΟΠΥΥ .Μακαρι να αυξηθει το clawback,τους αξιζει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή