Σελίδες

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

"Ιστορική" η συμφωνία της ΕΕ, σχολιάζουν τα διεθνή μέσα



Για μια "ιστορική" συμφωνία ύστερα από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής κάνει λόγο το Reuters αναφερόμενο στην συμφωνία η οποία επετεύχθη για ένα μαζικό σχέδιο τόνωσης των οικονομιών της ΕΕ που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
Capital.gr

Αξιωματούχοι τονίζουν ότι η συμφωνία, η οποία προέκυψε αφού ο Michel παρουσίασε συμβιβασμούς για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, είναι κρίσιμη για να διαλύσει τις αμφιβολίες για το ίδιο το μέλλον της Ένωσης.

Η ΕΕ άργησε να συντονίσει την αρχική της απάντηση στην πανδημία και –ήδη αποδυναμωμένη από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ- ένα ενωμένο μέτωπο για οικονομική βοήθεια θα έδειχνε ότι μπορεί να ξεπεράσει μια κρίση και να μείνει ενωμένη.

Αλλά η Σύνοδος έμοιαζε να αποτυγχάνει σε στιγμές που η Ευρώπη χωριζόταν σε βόρειους και νότιους. Μάλιστα, η διάρκεια της Συνόδου σχεδόν άγγιξε το ρεκόρ της Συνόδου της Νίκαιας το 2000, όταν οι ηγέτες της ΕΕ συνεδρίαζαν για πέντε ολόκληρες ημέρες σχεδόν.

Τα διακυβεύματα στη Σύνοδο Κορυφής ήταν υψηλά, με τις οικονομίες της ΕΕ σε ελεύθερη πτώση καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την βαθύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα αρχικά μέτρα ανακούφισης να εκπνέουν αυτό το καλοκαίρι και με τις ανησυχίες ότι το φθινόπωρο θα μπορούσε να φέρει οικονομική δυσφορία και κοινωνική δυσαρέσκεια.

Διπλωμάτες δήλωσαν πως ενδεχόμενη αποτυχία θα κινδύνευε να καταστρέψει περαιτέρω μια ένωση που ήδη δυσκολεύεται με το Brexit και έχει ακόμη "σημάδια" από τις κρίσεις, και εκτίθεται περισσότερο σε ευρωσκεπτικιστές, εθνικιστικές και προστατευτικές δυνάμεις.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να μετριάσουν την οικονομική ύφεση.

Η συμφωνία ήρθε μετά από περισσότερες από τέσσερις ημέρες ακραίων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση και των 27 κρατών-μελών και αποτελεί μια νίκη για τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, οι οποίοι συνέταξαν το αρχικό προσχέδιο της πρότασης τον Μάιο.

Η Ιταλία εκτιμάται ότι θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του σχεδίου και αναμένεται να λάβει περί τα 82 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και περίπου 127 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου