Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 229 κρούσματα κορωνοϊού και 409 θάνατοι - Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 82 - Στην Αττική οι μολύνσεις ήταν 97
Protothema.gr
Με σφοδρότητα εξακολουθεί να επελαύνει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Οι εστίες διασποράς πληθαίνουν και η αύξηση των διασωληνωμένων διατηρεί το κλίμα αγωνίας.
Στα 229 ανήλθαν τα κρούσματα της Κυριακής, με την Αττική να καταγράφει διψήφιο αριθμό, συγκεκριμένα 97 μολύνσεις.
Η ανησυχία, ωστόσο, πυροδοτήθηκε από τις διάσπαρτες εστίες, όπως από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα όπου διαγνώστηκαν 20 άνθρωποι θετικοί στον κορωνοϊό.
Σε συναγερμό θέτει τις αρμόδιες Αρχές η κατάσταση στα γηροκομεία καθώς οι εν λόγω μονάδες αποτελούν σημαντικές εστίες μετάδοσης της φονικής νόσου.
Στο επίμαχο ερώτημα γιατί κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά από άλλους απαντά με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Όπως γράφει ο καθηγητής, αξιολογήθηκαν δείγματα από εκατοντάδες ασθενείς, και δείχνουν πως COVID-19 ασθενείς που πάσχουν πολύ σοβαρά, ενδέχεται να έχουν και κάποιες μεταλλάξεις σε γονίδια που ευθύνονται τελικά για τη μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Με άλλα λόγια, αυτοί οι ασθενείς μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά λόγω εγγενών γενετικών σφαλμάτων του ίδιου οργανισμού τους και λόγω παραγωγής αυτοαντισωμάτων.
«Γιατί όμως κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά ή όχι από τον κορωνοϊό; Πέρα από τα υποκείμενα νοσήματα και την ηλικία, που ήδη γνωρίζουμε πως επηρεάζουν αρνητικά την ανοσοποιητική απόκριση, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες υποθέσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν -εν μέρει- τις σοβαρές περιπτώσεις. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να μολύνθηκαν με μεγαλύτερες ποσότητες ιού ή πιο μολυσματικό στέλεχος SARS-CoV-2. Τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου συνδέονται γενικά με πιο σοβαρή έκβαση ασθένειας. Το προηγούμενο ιστορικό λοιμώξεων ως καθοριστικός παράγοντας της σοβαρότητας της νόσου. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται συχνά, προηγούμενη λοίμωξη με άλλο κορωνοϊό, μπορεί να είναι προστατευτική. Οι αναπόφευκτοι «μετασχηματισμοί» σε κάποια κύτταρα που εμφανίζονται σε μεμονωμένους ανθρώπους».
«Τέτοιες γενετικές και επιγενετικές διεργασίες ευθύνονται, για παράδειγμα, για την αύξηση της συχνότητας του έρπητα ζωστήρα άνω των 50 ετών. Η γενετική προδιάθεση μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή νόσο COVID-19 σε υγιή παιδιά και ενήλικες», συνεχίζει ο Ηλίας Μόσιαλος.
Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν είναι 487, από τα οποία ανευρέθησαν 20 θετικά, εκ των οποίων πέντε αφορούν Έλληνες και 15 αλλοδαπούς, οκτώ γυναίκες, δώδεκα άνδρες και διάμεση ηλικία θετικών τα 41 έτη.
Τέσσερις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκανμε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία από το Γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βγήκαν θετικοί σε σημερινά rapid test που διενήργησε ο ΕΟΔΥ.
Σημειώνεται πως χθες δεν είχαν βγει θετικά τεστ από το γηροκομείο.
Στα οκτώ, συνολικά, φτάνουν τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καρδίτσα.
Ειδικότερα, την Τρίτη, κατά τον περιοδικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργεί ο ΕΟΔΥ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τις Περιφέρειες, βρέθηκαν δύο θετικά αποτελέσματα σε προσωπικό ΜΦΗ στην περιοχή της Καρδίτσας.
Νέος συναγερμός για κρούσματα κορωνοϊού σε δημόσια δομή και συγκεκριμένα στο Δρομοκραΐτειο σήμανε την Κυριακή, καθώς εντοπίστηκαν θετικοί δύο αλλοδαποί τρόφιμοι, οι οποίοι νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο από τις 25 Σεπτεμβρίου.
Την Πέμπτη τους έγινε τεστ για την ασφάλεια των υπολοίπων. Σήμερα Κυριακή βγήκε το αποτέλεσμα, το οποίο έδειξε και τους δύο θετικούς στην Covid-19. Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος είναι εντελώς ασυμπτωματικοί.
Οι δύο ασθενείς κοιμόντουσαν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος. Φυσικά και με το προσωπικό, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ
Μία γυναίκα νοσηλεύτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας βρέθηκε θετική σήμερα στον κορωνοϊό.
Άμεσα εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και έγινε απολύμανση στα χειρουργεία όπου εργαζόταν.
Εξαιτίας της εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού θα παραμείνουν κλειστά τα δικαστήρια της Κοζάνης τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Την απόφαση έλαβε ο πρόεδρος Εφετών Δυτικής Μακεδονίας.
Δύο εργαζόμενοι γνωστού πολυκαταστήματος στην Πάτρα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, δουλευουν και οι δυο στον ίδιο τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου