Σελίδες

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: “Χάνουμε ασθενείς πριν προλάβει να τους δει γιατρός” Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ασφυκτικά γεμάτες είναι όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) κορονοϊού, αλλά και οι απλές κλίνες Covid, στη Βόρεια Ελλάδα. Οι νέες εισαγωγές ασθενών είναι πλέον αδύνατον να εξυπηρετηθούν, ενώ η βαρύτητα της νόσου κάποιων ασθενών είναι τέτοια, που καταλήγουν λίγο μετά την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Στο μη περαιτέρω έχει φτάσει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, παρά τη μερική σταθεροποίηση ή ακόμη και τη μικρή μείωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις νέες εισαγωγές. Η διαδικασία ανάρρωσης από την νόσο Covid είναι παρατεταμένη και τα εξιτήρια περιορισμένα. Έτσι ο όγκος των νέων ασθενών με κορονοϊό που προστίθεται στο ΕΣΥ, είναι αδύνατον να απορροφηθεί.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν πλέον σχεδόν εξαντληθεί και οι εφεδρείες του συστήματος σε πολυδύναμες ΜΕΘ, δηλαδή τις πρόχειρες ΜΕΘ που έχουν στηθεί σε αναπνευστήρες σε χειρουργεία και άλλους χώρους των νοσοκομείων.

Ο κορεσμός του συστήματος έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τη μη έγκαιρη εξυπηρέτηση των ασθενών. Όπως σημειώνουν, μάλιστα, στο iatropedia.gr κάποιοι άρρωστοι με βαριά νόσο, έχουν καταλήξει λίγο μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Πριν προλάβει καν να τους δει γιατρός.

Η μαρτυρία του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, Πέτρου Κετικίδη, είναι συγκλονιστική.

“Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά. Δεν προλαβαίνουν ούτε οι ίδιοι οι γιατροί να τους εξετάσουν μετά την εφημερία και μπορεί να πεθάνουν. Τον βλέπει στα επείγοντα και τον βάζει εισαγωγή και την άλλη μέρα θα πρέπει να τον δει ξανά στις κλινικές. Όταν έχεις, όμως, 60 και 70 εισαγωγές την άλλη μέρα το πρωί για να αρχίσεις να τους βλέπεις, περνάει χρόνος και μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση κάποιου και να μην προλάβει ούτε ο γιατρός να τον δει. Είχαμε και τέτοια περιστατικά”, σημειώνει χαρακτηριστικά.


Στην αναμονή για διασωλήνωση...

Με τις ΜΕΘ της συμπρωτεύουσας κατειλημμένες στο 100%, μόνιμος φόβος των γιατρών είναι μήπως κάποιος ασθενής που νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα σε κλινική Covid εμφανίσει ραγδαία επιδείνωση στη λειτουργία της αναπνοής και χρειαστεί επείγουσα διασωλήνωση. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι ασθενείς παραμένουν για νοσηλεία σε απλή κλίνη, μέχρι να ελευθερωθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Τότε διακομίζονται σε όμορους νομούς.

“Έχουμε περιστατικά που πεθαίνουν σε θαλάμους απλούς Covid και δεν προλαβαίνουν να μπουν σε ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι να διασωληνωθούν. Δεν είναι πάρα πολλά αυτά τα περιστατικά ανά νοσοκομείο, αλλά αν σκεφτείτε ότι σε κάθε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ένα με δύο τέτοια περιστατικά και είναι έξι επτά τα νοσοκομεία, τελικά είναι μεγάλος ο αριθμός”, αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Δείτε τη διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το ΑΧΕΠΑ, το Παπανικολάου και το Ιπποκράτειο, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 250 με 300 νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό και από καμία έως ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

“Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ λειτουργεί αποτρεπτικά στο να διασωληνωθεί έγκαιρα ένας βαριά ασθενής ειδικά οι ηλικιωμένοι. Οι πρόχειρες ΜΕΘ και η μη στελέχωση τους με εξειδικεύμενο προσωπικό, αύξησε πολύ τη θνητότητα στις ΜΕΘ”, τονίζουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).


Η διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ Covid, σε όλα τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, είναι η εξής:
ΑΧΕΠΑ: 45 ασθενείς στις 46 κλίνες
Παπανικολάου: 50 ασθενείς στις 50 κλίνες. 2 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία.
Ιπποκράτειο: 25 ασθενείς στις 25 κλίνες
Γεννηματάς: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες.
Άγιος Δημήτριος: 9 ασθενείς στις 9 κλίνες και 3 διασωληνωμένοι σε θάλαμο
Παπαγεωργίου: 44 ασθενείς στις 44 κλίνες
Άγιος Παύλος: 7 ασθενείς στις 8 κλίνες
424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: 10 ασθενείς στις 10 κλίνες
Πολύγυρος: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες. 5 διασωληνωμένοι στη μαφ σε 5 κλίνες
Κατερίνη: 10 ασθενείς στις 10 κλίνες. 3 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία και 2 διασωληνωμένοι σε θαλάμο
Σέρρες: 10 ασθενείς στις 10 κλίνες. 4 διασωληνωμένοι στον σηπτικό θάλαμο
Βέροια: 8 ασθενείς στις 8 κλίνες
Έδεσσα: 3 ασθενείς στις 3 κλίνες και 2 διασωληνωμένοι σε θάλαμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με χθεσινοβραδινά επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, σε πανελλαδικό επίπεδο νοσηλεύονται με κορονοϊό 4.320 ασθενείς, εκ των οποίων 601 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 590 διασωληνωμένοι.

Οι θάνατοι, μετά από 128 ανθρώπους που κατέληξαν χθες μέχρι τις 10 το βράδυ, έφτασαν πλέον τους 2.230.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου