Σελίδες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ΕΟΔΥ: Τι λένε τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα διπλά αρχεία του ΕΟΔΥ

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, και προσάπτουν στον ΕΟΔΥ τήρηση διπλών αρχείων καταγραφής των επιδημιολογικών δεδομένων, σχολιάζουν μιλώντας στο iatropedia.gr, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Την ίδια στιγμή, με έγγραφο που απέστειλε ο ΕΟΔΥ προς τα ιδιωτικά εργαστήρια τον Απρίλιο, ζητά τα στοιχεία για τα αποτελέσματα των ημερήσιων ελέγχων για τα κρούσματα του κορονοϊού να αποστέλλονται και στον Οργανισμό.

Απαντήσεις στα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προσάπτουν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναμένεται να δώσει κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας.


Ο κ. Αρκουμανέας μπήκε στο επίκεντρο κριτικής μετά από δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον ΕΟΔΥ να τηρεί ξεχωριστό αρχείο καταγραφής κρουσμάτων, εκτός από το επίσημο Μητρώο Covid-19 το οποίο περιλαμβάνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Τα δημοσιεύματα έχουν διαψεύσει μέχρι στιγμής, τόσο ο ίδιος ο Οργανισμός, ο οποίος τα χαρακτηρίζει "αποκύηματα νοσηρής φαντασίας", όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ωστόσο, το γεγονός του δεύτερου αρχείου, επιβεβαιώνει και εσωτερικό έγγραφο το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το iatropedia.gr, με το οποίο ο ΕΟΔΥ ζητά από τα ιδιωτικά εργαστήρια -εκτός από τη δήλωση στο Μητρώο Covid-19- να αποστέλλουν τα ίδια στοιχεία και σε δεύτερο αρχείο που τηρεί ο ΕΟΔΥ.

Το έγγραφο που απεστάλη προς τα εργαστήρια στις 3 Απριλίου 2020, αναφέρει ότι:

"Τα εργαστήρια θα πρέπει να αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα των δειγμάτων που εξετάζουν στο πλαίσιο της εργαστηριακής επιτήρησης της νόσου, χρησιμοποιώντας το ειδικό τυποποιημένο αρχείο excel (διαθέσιμο εδώ) το οποίο θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση" 

Δείτε το έγγραφο:

Πώς σχολιάζουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τις τελευταίες αποκαλύψεις

Στο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, αλλά και της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, γίνεται λόγος για «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που φτάνουν καθημερινά στο Μαξίμου, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται, να έχουν κενά και να μην είναι τα πραγματικά. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι πολύ συχνά υπήρξε καθυστερημένη και ετεροχρονισμένη ενημέρωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Το iatropedia.gr επικοινώνησε με μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ζήτησε την άποψή τους για τις τελευταίες αποκαλύψεις. Μέλος της Επιτροπής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αποδίδει το θέμα με τα διπλά αρχεία και την έλλειψη σωστής ενημέρωσης για τα ημερήσια κρούσματα, όχι σε δόλο, αλλά σε κακή οργάνωση.

"Δεν το κάνουν επίτηδες, εγώ νομίζω ότι είναι θέμα κακής οργάνωσης. Και πράγματι, ενώ τα διαγνωστικά κέντρα, ενώ είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν τα ημερήσια αποτελέσματα των τεστ στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και το επίσημο Μητρώο Covid-19, τους πήγε και έγγραφο με το οποίο τους ζητούσαν να στέλνουν ενημέρωση και στον ΕΟΔΥ ξεχωριστά. Πράγμα, το οποίο είναι λίγο χαζό. Είναι θέμα κακής οργάνωσης και κακής συνεργασίας. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους υγειονομικούς φορείς. Θα μας διευκόλυνε πολύ στη δουλειά μας που κάνουμε στην Επιτροπή να υπήρχε καλύτερη συνεργασία ανάμεσα τους".

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: "Δεν ξέρουμε πόσα ημερήσια τεστ γίνονται"

Άλλο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει, επίσης, ότι ξεχωριστά στοιχεία για την ημερήσια καταγραφή ζητά από τα ιδιωτικά εργαστήρια και το Υπουργείο Υγείας. Επισημαίνει, επίσης, το έλλειμμα στοιχείων που υπάρχει, καθώς όπως λέει, δεν ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ τα ημερήσια τεστ που γίνονται ανά περιοχή:

"Πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα. Βγαίνει ένα νούμερο π.χ. 2.152 κρούσματα. Ποιος είναι ο παρονομαστής από κάτω; Σε πόσα δείγματα υπάρχουν 2.152 θετικά; Εμείς χρειαζόμαστε τον παρονομαστή για να βγάλουμε συμπεράσματα και για να ξέρουμε τη θετικότητα κάθε περιοχής. Δεν υπάρχει αυτό σε καμία ανακοίνωση. Επίσης, πόσα είναι τα μοριακά και πόσα είναι τα rapid από αυτά; Έπρεπε να είναι δημόσια αυτά τα στοιχεία, στην ημερήσια έκθεση", αναφέρει.

Οι καθηγητές εκτιμούν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η μεθοδολογία και ο τρόπος διεξαγωγής των τεστ από τον ΕΟΔΥ, αλλά και να δίνονται αναλυτικά στοιχεία, επίσης, και για τους νοσηλευόμενους, αλλά και τους θανάτους ανά περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου