Σελίδες

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Κοροναϊός : Σενάριο για μεταφορά διασωληνωμένων από Θεσσαλονίκη σε Αθήνα με τρένο – Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα

Η κυβέρνηση, φέρεται να μελετά έκτακτο σχέδιο για την μεταφορά ασθενών με κοροναϊό από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, με τρένα. 

Τρομακτικές διαστάσεις παίρνει η εξάπλωση του κοροναϊού στην χώρα μας και δη στην Θεσσαλονίκη η οποία, βρίσκεται στο κόκκινο, όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα.

Η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων καθώς και διατήρηση του υψηλού ποσοστού θετικότητας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση, που φέρεται να μελετά έκτακτο σχέδιο για την μεταφορά ασθενών με κοροναϊό από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, με τρένα.

Μάλιστα, χθες έφθασε στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα αμαξοστοιχία με συγκεκριμένων προδιαγραφών βαγόνια τα οποία εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ για το αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας διασωληνωμένων ασθενών και να υποστηρίξουν την ασφαλή διακομιδή τους.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ άσχημη, όπως επιβεβαίωσε και ο υπ. Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επιβεβαιώνει πως «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο».

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα μας όπου η Θεσσαλονίκη σημειώνει αρνητικό ρεκόρ με 905 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι που μολύνθηκαν με κοροναϊό και νόσησαν με λοίμωξη Covid-19, με τους 259 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη το περασμένο 24ωρο έγιναν τουλάχιστον 120 σε εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ άλλοι 30 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο μεν από τα νοσοκομεία αλλά επί της ουσίας μετακινήθηκαν προς νοσοκομείο σε άλλο νομό.

Γιατροί και νοσηλευτές χαρακτηρίζουν απελπιστική την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς οι νέες κλίνες που δίνονται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων γεμίζουν μέσα σε λίγες ώρες.

Από τα 211 κρεβάτια ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, τα 199 είναι κατειλημμένα.

Με τα αρνητικά ρεκόρ διασωληνωμένων να συνεχίζονται, η κατάσταση είναι οριακή και στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Από τις 624 κλίνες, οι 510 είναι κατειλημμένες και μόνο 114 κρεβάτια είναι κενά.

Στην Αττική η εικόνα της επιδημίας φαίνεται ελεγχόμενη ακόμη, καθώς παρά την ελαφρά ανοδική κίνηση των νέων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι σταθερός. Χθες καταγράφηκαν 564 κρούσματα. Στα νοσοκομεία έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι νοσηλευόμενοι στην Αττική είναι 627 σε απλές κλινικές Covid-19 και άλλοι 263 νοσηλεύονται σε μονάδες. Οι διασωληνωμένοι είναι 142.
«Θα χρειαστεί παρατεταμένο lockdown στη Β. Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο: «Ό,τι γίνεται σήμερα προκύπτει από το πώς ήταν επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας πριν 15-20 ημέρες. Οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι που βλέπετε αντικατοπτρίζουν την εικόνα της επιδημίας, περίπου 2-3 βδομάδες πριν. Να μην απογοητευτούμε από τα νούμερα. Να έχουμε ένα λογικό φόβο, που μας οδηγεί σε πιο προσεκτικές συμπεριφορές. Πιστεύω ότι την Άνοιξη είχαμε πετυχημένη αντιμετώπιση γιατί και η κυβέρνηση πήρε νωρίς τα μέτρα, και γιατί οι Έλληνες είχαν φοβηθεί από τις εικόνες που έφταναν από την Ιταλία. Τώρα το Σεπτέμβρη υπήρξε εφησυχασμός αφού η επιδημιολογική εικόνα το καλοκαίρι ήταν καλή».

Οπως τόνισε μιλώντας στο MEGA: «Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από την υπόλοιπη χώρα. Κατά την άποψή μου θα χρειαστεί πιο παρατεταμένο lockdown και πιο αυστηρά μέτρα. Άκουσα ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, ή θα υπάρξει πολύ πιο αυστηρός έλεγχος, για τους εργάτες γης. Τα πιστοποιητικά υγείας που προσκομίζουν όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα δεν είμαι σίγουρος ότι είναι πραγματικά αληθή. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να περιοριστεί περαιτέρω η μετακίνηση στη Βόρεια Ελλάδα. Έχω πληροφορίες ότι οι άνθρωποι έχουν μεταξύ τους κινητικότητα που δεν αρμόζει στη σοβαρότητα της κατάστασης. Η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον ενιαία. Ήδη σε πολλές περιοχές έχουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αλλά αυτό δε συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με την ανησυχητική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

Η τηλεδιάσκεψη

Σήμερα το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα.

Στο τραπέζι έχουν πέσει σενάρια για αυστηροποίηση του lockdown (π.χ. με απαγόρευση κυκλοφορίας για περισσότερες ώρες αντί του βραδινού 9 με 5) ή για αυστηρότερους ελέγχους ή ακόμη και για «σφράγισμα» των χερσαίων συνόρων, αφού διαπιστώνεται επιδημιολογική επιβάρυνση σε περιοχές όπου παρατηρούνται μετακινήσεων εργατών γης.

3 σχόλια: