Σελίδες

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Γιατί αλλάξαμε στρατηγική στα τεστ – Πώς με 12.000 ελέγχους ανά ημέρα θα αποφύγουμε το τρίτο κύμα

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Σ' ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού που ακόμη μαίνεται στην χώρα, προχώρησε η κυβέρνηση. Η στρατηγική ελέγχου του ασυμπτωματικού πληθυσμού με τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου (rapid test) σε τυχαία δείγματα πολιτών, αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό διενέργειας 12 χιλιάδων τυχαίων τεστ ημερησίως, για την παρακολούθηση της διασποράς στον πληθυσμό. Στην πλατφόρμα testing.gov.gr οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους υποβληθούν σε δωρεάν τεστ αντιγόνου (rapid test), σε 386 σημεία ελέγχου σε όλη τη χώρα.


Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ο τυχαίος έλεγχος στον πληθυσμό θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό, η συγκεκριμένη επιλογή βασίστηκε σε ειδικούς λόγους και συνθήκες, που τώρα ωρίμασαν.

Ο πρώτος είναι ότι η εγκυρότητα των rapid test -τα οποία ήρθαν στη χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου- δεν είχε αποδειχθεί επιστημονικά μέχρι σήμερα. Σήμερα οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν με βεβαιότητα, ότι τα αποτελέσματα έχουν απόκλιση από τα αξιόπιστα μοριακά (PCR), από 4% εως 6%.

Δεύτερος λόγος είναι ότι ήταν δύσκολο να οργανωθεί ο τρόπος ενός συστηματικού στατιστικού ελέγχου, ο οποίος θα υπολογίζει επιδημιολογικές παραμέτρους που σχετίζονται με τη γεωγραφική περιοχή των -υπό έλεγχο- δειγμάτων και με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα. Και αυτό το πρόβλημα, έχει πλέον λυθεί με τη συμβολή του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), Κίμωνα Δρακόπουλου, του ίδιου επιστήμονα που δημιούργησε και την πλατφόρμα, με τη φόρμα PLF, που πρέπει να συμπληρώνει όποιος περνά τα σύνορα της χώρας.

Η νέα πλατφόρμα testing.gov.gr που δημιούργησε, είναι αυτή που θα επιλέγει -μέσω ειδικού αλγόριθμου- ποιοι πολίτες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής τους και τον ταχυδρομικό τους κώδικα θα υποβάλλονται σε δωρεάν rapid test, αν και εφ’ όσον είναι ασυμπτωματικοί και το επιθυμούν οι ίδιοι να εξεταστούν.
Τυχαίοι έλεγχοι σε ασυμπτωματικούς: Το “μάτι” των επιδημιολόγων στην κοινότητα

Το νέο σύστημα testing ουσιαστικά αποτελεί ένα εργαλείο πρόγνωσης, το οποίο μπορεί να ανιχνεύει έγκαιρα ανάμεσα σε ασυμπτωματικούς, δηλαδή ανθρώπους είναι είναι φορείς αλλά κυκλοφορούν και διασπείρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν, σε ποιες περιοχές αυξάνεται “σιωπηλά” το επιδημιολογικό φορτίο.

Σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, χαρακτηρίζει τους τυχαίους ελέγχους, “μάτι” των επιδημιολόγων στην κοινότητα.

“Γίνεται για λόγους προληπτικούς ώστε να έχουμε ένα “μάτι” στην κοινότητα,και να ελέγχουμε τους ασυμπτωματικούς και να διαγιγνώσκουμε έγκαιρα τους ασυμπτωματικούς στις περιοχές της Ελλάδας που έχουν πρόβλημα. Θα γίνεται σε 12.000 άτομα ημερησίως, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαγιορκίνης, με τυχαίο τρόπο. Έτσι θα βλέπουμε έγκαιρα, αν σε μια περιοχή υπάρχει αυξημένη τάση, μια έξαρση σε ότι αφορά τη διασπορά του κορονοϊού. Δεν έχει να κάνει με την τρέχουσα κατάσταση. Έχουμε αυξημένη διασπορά σήμερα και το ξέρουμε. Μειώνεται βέβαια, αλλά αυτό το νέο testing το εφαρμόζουμε προκειμένου να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τι συμβαίνει στο μέλλον”, αναφέρει.

Πέρα από την εμπειρία του δεύτερου κύματος που οδήγησε τους ειδικούς σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας αναφέρει κι έναν άλλο λόγο που αυτά δεν έγιναν νωρίτερα. Έχει νόημα, όπως λέει φεύγοντας από το δεύτερο κύμα, να είμαστε περισσότερο έτοιμοι να αποτρέψουμε ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

“Σιγά – σιγά θα μπούμε σε μια περίοδο που θα έχει ελεγχθεί το δεύτερο κύμα. Δηλαδή μέχρι τώρα δεν ήταν προτεραιότητά μας να δούμε τι συμβαίνει σε κάποιες περιοχές. Ξέραμε ότι οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας ήταν πολύ βεβαρημένες. Το ζητούμενο είναι όταν ξεφύγουμε από από το δεύτερο κύμα να μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα τυχόν τρίτο κύμα, όσο πιο έγκαιρα γίνεται”, σημειώνει ο Καθηγητής κ. Παρασκευής.

Θα χρησιμοποιηθεί για τους εμβολιασμούς;

Ανοιχτό παραμένει, εάν το συγκεκριμένο προγνωστικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της νόσου Covid.

Το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης τυχόν υψηλής μεταδοδικότητας του ιού σε κάποια περιοχή, θα μπορούσε να χρησιμεύσει τροχιοδεικτικά, βοηθώντας τους επιστήμονες να αποφασίσουν εμβολιαστική παρέμβαση στην συγκεκριμένη περιοχή.

“Είναι κάτι στο οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμα η Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά ενδεχομένως να ληφθεί υπόψη, γιατί πραγματικά έχει νόημα αυτό. Σε μια περιοχή, δηλαδή, που είναι βεβαρυμένη, έχει νόημα να την προφυλάξουμε. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινότητα, επομένως αυτοί οι οποίοι δεν έχουν μολυνθεί είναι καλό να τους προφυλάξουμε, γιατί είναι σε έναν μεγαλύτερο κίνδυνο. Φυσικά αφού έχουν εμβολιαστεί πρώτα οι ευπαθείς ομάδες. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε και στις συστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών”, αναφέρει ο Καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής.
Πώς θα δηλώνουν οι πολίτες συμμετοχή στο πρόγραμμα και πως θα γίνεται η επιλογή

Η πλατφόρμα testing.gov.gr θα ανοίξει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου το βράδυ. Οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα 12.000 ατόμων που θα επιλεγεί από το σύστημα, θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα λαμβάνουν με μήνυμα στο κινητό τους το αποτέλεσμα του τεστ. Το τεστ είναι δωρεάν.

Δείτε πως θα δηλώνεται η πρόθεση συμμετοχής από τον πολίτη και τι μήνυμα θα λαμβάνει για επιβεβαίωση:

 

Η επιλογή των πολιτών θα είναι τυχαία, οπότε ένας πολίτης μπορεί, ακόμα και αν κάνει αίτηση, να μην επιλεγεί ή να επιλεγεί σε διαφορετικό χρόνο. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι ασυμπτωματικός, ενώ αν κάποιος πολίτης εμφανίζει συμπτώματα, συμβατά με τη νόσο Covid, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό του ή στον ΕΟΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου