Σελίδες

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Διατίμηση: Σταματούν τα τεστ κορωνοϊού 2.000 γιατροί;

Διατίμηση και ρετσινιά αισχροκέρδειας οι λόγοι. Τα ερωτήματα και οι ενστάσεις για το κόστος των τεστ. Τι αναφέρεται σε επιστολή.


Πάνω από 2.000 αυτοαπασχολούμενοι ιατροί βιοπαθολόγοι μικροβιολόγοι και αρκετές χιλιάδες εργαζομένων βοηθητικών ειδικοτήτων είναι έτοιμοι να σταματήσουν τα τεστ για τον κορωνοϊό. Και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ο γνωστός, η επιβολή της διατίμησης και ο δεύτερος η ρετσινιά της αισχροκέρδειας που τους κόλλησαν κάποιοι.

Σε συνομιλία που είχαμε με κάποιους παράγοντες, μας ανέφεραν ότι παρά τις προσπάθειες συνάντησης με τους αρμοδίους, ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια επαφή. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν σταλεί ουκ ολίγες επιστολές στους αρμοδίους. Σε μία εξ αυτών αναφέρεται ότι με 40 ευρώ που ορίστηκε η διατίμηση στα μοριακά τεστ δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί το κόστος των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση τους. Η επιστολή που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρει ότι:

Γνωρίζετε πόσο κοστίζει ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις για όσα εργαστήρια εκτελούν τεστ Real Time PCR;

Λόγω της πανδημίας παρουσιάστηκε διεθνώς και υπάρχει ακόμα μεγάλη έλλειψη εξοπλισμού για την εκτέλεση των τεστ PCR. Κατά καιρούς υπάρχουν και ελλείψεις αντιδραστηρίων.

Η μεγάλη ζήτηση έχει αλλάξει και την συμπεριφορά των εταιριών που προμηθεύουν τον εξοπλισμό με συνέπεια να μην υπάρχει πάντα η δυνατότητα χρησιδανεισμού, αλλά αγοράς των μηχανημάτων.

Τα μηχανήματα εκτέλεσης real time PCR είναι 2 ειδών:

Τα γρήγορα (Quick real time PCR).

Θετικό, ο χρόνος εκτέλεσης (1 ώρα) και το σχετικά χαμηλό κόστος εγκατάστασης. Αρνητικό, το κόστος μηχανήματος 17.000-30.000 ευρώ, το κόστος ανά τεστ 40 ευρώ, η αδυναμία εκτέλεσης μεγάλου αριθμού τεστ ανά ώρα και η έλλειψη μηχανημάτων και αντιδραστηρίων.

Τα κανονικά real time PCR

Θετικό, η εκτέλεση περισσότερων τεστ ανά ώρα, το χαμηλότερο κόστος ανά τεστ. Αρνητικό, το υψηλό κόστος εξοπλισμού (>50.000 ευρώ), η ανάγκη περισσότερου προσωπικού και το μεγαλύτερο κόστος εγκαταστάσεων που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων και την απομόνωση των χώρων.

Αναπάντητα

Με βάση τα παραπάνω αναρωτιούνται ποιος θα καλύψει αυτά τα κόστη και μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο κείμενο τα ερωτήματα αυτά παραμένουν αναπάντητα.

Aκόμη χειρότερη η κατάσταση με τα rapid τεστ, όπου και πάλι το κυρίαρχο ερώτημα είναι ένα. Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε στα rapid test η τιμή των 10 ευρώ;

Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαστηριακούς γιατρούς οι τιμές στην λιανική κυμαίνονται από 8 - 12 ευρώ.

Στην χονδρική υπάρχουν και κατώτερες τιμές (ακόμη και 5 ευρώ), αρκεί να αγοράσεις μεγάλο όγκο τεστ από 10.000-500.000 τεμάχια.

Υπάρχει κάποιο διαγνωστικό ιατρείο που εκτελεί τέτοια νούμερα τεστ;

Επίσης όπως συμβαίνει πάντα, υπάρχουν και ποιότητες στα γρήγορα τεστ και όσο καλύτερη ποιότητα, σημαίνει ότι θα μας ξεφύγουν λιγότεροι φορείς του ιού συνήθως ασυμπτωματικοί.

Άρα λοιπόν, αναρωτιούνται γιατροί, αν αγοράζω το τεστ 10 ευρώ κατά μέσο όρο, ποιος θα καλύπτει τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα ενός διαγνωστικού ιατρείου, ποιος θα καλύπτει τα υλικά προστασίας ανά τεστ και την ιατρική υπηρεσία αξιολόγησης και συμβουλευτικής προς τους ασθενείς;

Δυστυχώς, λένε κάποιοι, δεν θα έπρεπε σε αυτή τη δύσκολη φάση να υπάρχει τέτοιο εμπόλεμο κλίμα, αλλά κλίμα συνεργασίας, προκειμένου η χώρα να βγει όσο το δυνατόν αλώβητη από την πρωτόγνωρη αυτή πανδημία που ταλανίζει όλο τον κόσμο, τις κοινωνίες και τους ανθρώπους αφήνοντας βαθύ και άσχημο αποτύπωμα στο πέρασμά της...

1 σχόλιο: