Σελίδες

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Λινού στο CNN Greece: Η εντύπωσή μου είναι πως τα τεστ δεν είναι αντιπροσωπευτικά


(AP Photo/Yorgos Karahalis)

«Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για άρση των μέτρων, είναι επικίνδυνο να βρεθούμε πάλι σε κατάσταση συνωστισμού που θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων», δηλώνει στο CNN Greece η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού

Ειδικότερα για το άνοιγμα των σχολείων, εκτιμά πως στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό διότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα που θα έκαναν την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ασφαλή, «όχι τόσο ως προς τους μαθητές όσο ως προς τους εργαζόμενους και τους γονείς».

Κληθείσα να σχολιάσει το κατά πόσο η επαναλειτουργία των σχολείων θα πρέπει να γίνει στη βάση του ίδιου μοντέλου που επιλέχθηκε τον Σεπτέμβριο, η κυρία Λινού θέτει ως προτεραιότητα την «βεβαιότητα ότι δεν θα έχουμε συγχρωτισμό των γονέων στην αρχή και το τέλος της σχολικής ημέρας, δηλαδή στην προσέλευση και επιστροφή των παιδιών».

Όπως εκτιμά, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μεταβολές στο ωράριο λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή στο ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών ανά τάξη.

«Το επίπεδο θανάτων είναι εξέλιξη όσων συνέβαιναν πριν ένα μήνα»

Σε ερώτηση για το κατά πόσο -βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που αποτυπώνουν σταδιακή μείωση του ρυθμού διασποράς του ιού στην κοινότητα- θα μπορούσε να υπάρξει εκτίμηση για τον χρονικό ορίζοντα της σταδιακής άρσης του lockdown η κ. Λινού απαντά:

«Αυτήν τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε δεν προέρχονται από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου του πληθυσμού, θα έλεγε κανείς είναι ευκαιριακά δεδομένα. Επίσης, δεν είναι γνωστό στο ευρύ επιστημονικό κοινό ο τρόπος επιλογής και ο αριθμός των τεστ κορωνοϊού που έχουν διενεργηθεί. Επομένως, τα δεδομένα που έχουμε και αφορούν τον αριθμό των κρουσμάτων είναι επισφαλή για να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων και μάλιστα για άρση μέτρων».

«Συνεπώς κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει το πότε και αυτό μας αναγκάζει να εξαρτώμαστε από τα "σκληρά" δεδομένα που είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι λόγω Covid-19. Δεδομένα που έπονται της εξέλιξης της πανδημίας κατά περίπου τρεις εβδομάδες. Άρα μας αναγκάζουν τα στοιχεία να περιμένουμε», συμπληρώνει.
«Δεν είναι αντιπροσωπευτικά τα τεστ»

Ερωτηθείσα κατά πόσο η ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφορικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα είναι επαρκής, θεωρεί πως πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των τεστ, και πως πρέπει να υπάρχει ειδική αναφορά σχετικά με τα χαρακτηριστικά ή τον τρόπο που επελέγησαν οι άνθρωποι που έδωσαν δείγμα προς εξέταση.

«Νομίζω ότι στη μεγάλη του πλειονότητα πρόκειται για ένα ευκαιριακό δείγμα που προέρχεται είτε από ιχνηλατήσεις, είτε από συμπτώματα, είτε από άτομα που προσήλθαν μόνα τους σε ιδιωτικά εργαστήρια για να εξεταστούν. Έτσι δεν έχουμε τρόπο να πούμε αν αυτά τα τεστ είναι ή δεν είναι αντιπροσωπευτικά του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού. Η εντύπωσή μου είναι πως όχι, δεν είναι αντιπροσωπευτικά».

Μάλιστα, δεδομένου του σταθερά ιδιαίτερα υψηλού αριθμού θανάτων ημερησίως, η κ. Λινού εκτιμά πως ακόμα και το από πού γεωγραφικά προέρχονται οι θάνατοι, θα μπορούσε να δώσει έναν δείκτη θνησιμότητας από κορωνοϊό ανά περιοχή.

«Η εξέλιξη αυτή που παρατηρούμε σε επίπεδο θανάτων είναι εξέλιξη των όσων συνέβαιναν πριν ένα μήνα».

«Υπάρχει πλέον διασπορά σε επίπεδο γειτονίας και χώρου εργασίας. Η διασπορά είναι μεγάλη σε όλη τη χώρα, συνεπώς χρειάζεται προσπάθεια αλλαγής συμπεριφοράς από τον καθένα ακόμα και στην εντελώς προσωπική του ζωή», εκτιμά η καθηγήτρια Ιατρικής.

«Λάθος που δεν συνταγογραφούνται τα τεστ»

Σχολιάζοντας τον τρόπο διαχείρισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας και το κατά πόσο έχουν γίνει λάθη που πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον, η κυρία Λινού θέτει τα εξής:

«Πρώτον, το γεγονός ότι δεν συνταγογραφούνται τα τεστ. Δεύτερον, ότι δεν μεγιστοποιείται η εξ αποστάσεως εργασία και τρίτον το ότι δεν υπάρχουν μελέτες αντιπροσωπευτικού δείγματος του πληθυσμού -διαχρονικές και επαναλαμβανόμενες- ώστε να ξέρουμε πού πρέπει να παρέμβουμε».

Ως προς το τι χρειάζεται προκειμένου να επιστρέψουμε σε μία καθημερινότητα που να θυμίζει την προ-κορωνοϊού εποχή, εκτιμά πως «θα περάσει αρκετό διάστημα για να ξεκινήσει μια καθημερινότητα που να θυμίζει τα παλιά».

«Δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να καταφέρουμε να έχουμε μαζική ανοσία, την λεγόμενη ανοσία της αγέλης, που θα συμβεί μόνο με το εμβόλιο εκτός και αν παρουσιαστεί κάποια στιγμή ένα φάρμακο που θα θεραπεύει την Covid19 - όχι απλά θα βελτιώνει την έκδοση της νόσου», εξηγεί.

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσο τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ξεκαθαρίζει:

«Είμαι υπέρ της δημοσιοποίησης και της ευρείας αξιοποίησης των δεδομένων. Οι συζητήσεις στην Επιτροπή δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω, δεδομένου ότι είναι σοβαροί επιστήμονες και δεσμεύονται από τις αρχές της ηθικής και της δεοντολογίας. Δεν ξέρω τι παραπάνω θα προσφέρει εκτός από απλή γνώση και πληροφορία».

«Ωστόσο σε ό,τι αφορά στην πρόληψη της νόσου και στον έλεγχο της πανδημίας, εκείνο που θα ηταν εξαιρετικά χρήσιμο θα ήταν να είναι δημόσια τα στοιχεία», καταλήγει η Αθηνά Λινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου