Σελίδες

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Ανάπτυξη 3,5% φέτος και 5% το 2022 βλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν



Tη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την Ισπανία, με ποσοστό 10% είχε η Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξαιτίας κυρίως του τουρισμού, ενώ για τον ίδιο λόγο αναμένεται να καθυστερήσει η ανάκαμψη, καθώς ένα μέρος της μετατίθεται από τη φετινή χρονιά στην επόμενη.

Συγκεκριμένα, στις χειμερινές της προβλέψεις η Κομισιόν αναφέρει ανάκαμψη 3,5% για φέτος και 5% για το 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για ανάκαμψη 5% φέτος και 3,5% το 2022. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι φέτος 3,7% και το 2022 3,9%. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμάται ότι είχε κατά μέσον όρο μόνο 6,3% ύφεση το 2020, έναντι 10% της Ελλάδας. Ετσι, στην Ε.Ε. οι ρυθμοί ανάκαμψης της διετίας 2021-22 θα υπερκαλύψουν την ύφεση του 2020, ενώ στην Ελλάδα όχι. Η Ελλάδα θα επιστρέψει απ’ ό,τι φαίνεται στα επίπεδα του 2019 προς το τέλος του 2022.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι προβλέψεις αυτές δεν συνυπολογίζουν τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση προβλέπει στον προϋπολογισμό ρυθμό ανάκαμψης 4,8% φέτος, έχοντας συνυπολογίσει 2,1% του ΑΕΠ εισπράξεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το πλήγμα που υπέστη από τον τουρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι χειμερινές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, οι συνολικές διανυκτερεύσεις τουριστών ήταν μειωμένες κατά 73% το 2020, έναντι του προηγούμενου χρόνου, όταν στην Ε.Ε. συνολικά η μείωση ήταν 50%. Επίσης, οι διανυκτερεύσεις των ξένων τουριστών ήταν 77% χαμηλότερες το 2020 έναντι του 2019, ενώ στην Ε.Ε.-27 ήταν μειωμένες κατά 69%.

Πλήγμα στον τουρισμό

Το κακό είναι ότι η Κομισιόν προβλέπει πως και το 2021 η πανδημία θα επηρεάσει τον τουρισμό είτε άμεσα, λόγω κυβερνητικών περιορισμών για μη απαραίτητα ταξίδια, είτε έμμεσα, καθώς οι υποψήφιοι τουρίστες θα θελήσουν να περιορίσουν τους κινδύνους για την υγεία τους, έως ότου επιτευχθεί η ανοσία αγέλης.

Από την άλλη μεριά, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι έχει συσσωρευθεί ζήτηση, αλλά και αποταμιεύσεις που μπορούν να στηρίξουν μια τουριστική ανάκαμψη το καλοκαίρι. Το πιο πιθανό, όμως, είναι ότι αυτή θα εκδηλωθεί με ταξίδια εντός των συνόρων ή με αυτοκίνητο.

Για την Ελλάδα, πάντως, αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι εμβολιασμοί αναμένεται να συμβάλουν σε σταδιακή επιστροφή των τουριστών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα υποστηριχθεί κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, καθώς θα ανοίγει το λιανικό εμπόριο, όπως επίσης και από την αυξανόμενη καταναλωτική εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής. Ανάκαμψη αναμένεται και στις επενδύσεις, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι προβλέψεις της υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας και των εμβολιασμών είναι κρίσιμη για τον τουρισμό και την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα, μετά τη λήξη των μέτρων υποστήριξης. Στους κινδύνους κατονομάζει τις γεωπολιτικές εντάσεις και το προσφυγικό.

Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε ότι αναδεικνύει την ανάγκη διαφοροποιημένης διάρθρωσης της οικονομίας, προκειμένου να είναι λιγότερο ευάλωτη.

Το υπουργείο Οικονομικών, πρόσθεσε, υλοποιεί ένα κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου