Σελίδες

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Προς αυστηρή καραντίνα δύο εβδομάδων η Αττική

Αδειάζει η «κλεψύδρα», όπως όλα δείχνουν, για την επιβολή νέων μέτρων στην Αττική ούτως ώστε να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας του κοροναϊού. Τις τελευταίες ώρες, βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με τα επιδημιολογικά δεδομένα.


Αδειάζει η «κλεψύδρα», όπως όλα δείχνουν, για την επιβολή νέων μέτρων στην Αττική ούτως ώστε να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας του κοροναϊού. Τις τελευταίες ώρες, βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt, ο οποίος ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική, η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, η εκτόξευση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, η διασπορά των δύο μεταλλάξεων -βρετανική, νοτιοαφρικανική- οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, καθώς και η κατάληψη του 60% των ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο αποτελούν το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που εντείνει την ανησυχία.


Μάλιστα, σήμερα επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν εκφραστεί από το πρωί της Τρίτης, περί σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει -μετά από ένα μήνα- τετραψήφιο αριθμό, με τις μισές νέες μολύνσεις (649) να εντοπίζονται στην Αττική.

Στο τραπέζι lockdown δύο εβδομάδων

Οι ειδικοί θα παρακολουθήσουν τα δεδομένα τις επόμενες δύο ημέρες και, σε περίπτωση που αυτά είναι συνεχώς ανοδικά, τότε τα νέα μέτρα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και αυτό που θα κριθεί ουσιαστικά θα είναι ο βαθμός αυστηρότητάς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τα στοιχεία στην Αττική δεν αφήνουν άλλο περιθώριο από την επιβολή πολύ πιο αυστηρών μέτρων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κοντά ακόμη και σε γενικευμένο lockdown δύο εβδομάδων ούτως ώστε να μπορέσουν να μειωθούν οι σκληροί δείκτες.

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης του Οκτωβρίου, όπου υπήρξε εκτεταμένη διασπορά με συνεπακόλουθο την εκατόμβη νεκρών, είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώριο για άλλες σκέψεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στο επόμενο δίμηνο -δηλαδή Φεβρουάριο και Μάρτιο- δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια εικόνα διαφορετική από ένα σκληρό lockdown, με ίσως κάποια μικρή χαλάρωση των μέτρων ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μένει να φανεί τι θα περιλαμβάνει μια τέτοιου είδους καραντίνα και κατά πόσο θα επηρεαστεί το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Την Πέμπτη η εισήγηση των ειδικών

Σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής του Υπ. Υγείας, «θα δούμε τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα. Θα το συζητήσουμε την Πέμπτη ούτως ώστε να γίνει η εισήγηση της Επιτροπής προς την κυβέρνηση» για την επιβολή νέων μέτρων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τον τελευταίο λόγο.

Όλα συντείνουν, επομένως, ότι οι επόμενες δύο ημέρες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες, καθώς, πρώτον, θα δούμε τη διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, με αρμόδιες πηγές πάντως να αναφέρουν ότι προσώρας έχει υπάρξει στεγανοποίηση και, δεύτερον, θα δούμε πώς θα πάνε τα ποσοτικά χαρακτηριστικά, με πρώτο τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Χθες, πάντως, οι εισαγωγές ήταν διπλάσιες από τα εξιτήρια, κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00;

Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται το σενάριο για καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου, ακόμα κι αν ληφθεί προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κυβερνητικά στελέχη, με κορυφαίο τον εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, έλεγαν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί, αλλά με την ανακοίνωση των 1.261 νέων κρουσμάτων μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι την Παρασκευή.

«Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας. Όμως έσπευσε να επισημάνει πως πρόκειται για «καθαρά δυναμικό φαινόμενο. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα-μέρα και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα-εβδομάδα».

«Σήμερα που μιλάμε δεν θα οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν φτάσουμε στο γενικευμένο lockdown, φαίνεται πως υπάρχει και Plan B, που είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 (ή από τις 19:00) έως τις 05:00 το πρωί, ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν σοβαρά οι λοιμωξιολόγοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται πάντως πως το συγκεκριμένο μέτρο είχε τεθεί επί τάπητος και την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε λόγω της ιδιαιτερότητας του Λεκανοπεδίου στο οποίο ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Σε περίπτωση όμως που κριθεί αναγκαίο, οι αρμόδιες αρχές διαμηνύουν πως το σενάριο είναι πολύ πιθανό, όπως και η λήψη ειδικών μέτρων για την Αττική, διαφορετικών μάλιστα από αυτά που προβλέπονται στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Όπως εξήγησε ο κ. Ταραντίλης, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη θέματα οικονομίας και θέματα εκπαίδευσης, για το λόγο αυτό θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ούτως ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.

«Είμαστε κυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα, και το θέμα είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποσαφηνίζοντας ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής λαμβάνονται με βάση την πλειοψηφία της επιτροπής. «Δεν είναι μεγάλη ακόμα η επιβάρυνση του ΕΣΥ, παίζει όμως ρόλο στη λήψη των αποφάσεων».

«Τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά»

Στην πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου γενικευμένου lockdown στη χώρα.

«Από την αρχή της πανδημίας υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένη στρατηγική» είπε σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, τονίζοντας πως το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι, ωστόσο κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα.

«Βεβαίως υπάρχει μία κόπωση, όμως κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα, το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι από την αρχή της πανδημίας, όμως πρέπει να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα, γιατί εύκολα ακούγεται, αλλά πίσω από ένα γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «το κόστος είναι μεγάλο».

«Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν προφανώς είναι κάτι που θα το λάβουμε υπόψη μας, σε κάθε περίπτωση όμως το μπαλάκι αυτή η κυβέρνηση δεν το πετάει στους πολίτες και το έχουμε αποδείξει αυτό» επεσήμανε.

Κικίλιας: Ακούμε τους ειδικούς, αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα

Στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων και δήλωσε έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

«Μας ανησυχεί, ανεβαίνουν οι νοσηλείες σε απλές κλίνες covid» ανέφερε χαρακτηριστικά στο STAR και τόνισε πως για την αύξηση ίσως φταίει ο μη σωστός τρόπος που τηρούμε ή δεν τηρούμε τα μέτρα.

Ξεκαθάρισε ως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να «προστατεύσουμε αλλήλους» και απάντησε για το αν γίνεται συζήτηση για νέα πιο αυστηρά μέτρα. «Την επιτροπή την έχουμε ορισμένη για Παρασκευή. Θα παρακολουθήσουμε τα δεδομένα μέχρι τότε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου