Σελίδες

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Κορονοϊός: 5.000 ασθενείς Covid απειλούν το Σύστημα Υγείας – Κατειλημμένες οι 8 στις 10 κλίνες ΜΕΘ Covid στην Επικράτεια

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ακόμη μία εφιαλτική εφημερία έζησαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου με δεκάδες περιστατικά να προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ). Οι σκηνές που διαδραματίζονται πλέον στις εφημερίες, θυμίζουν "πόλεμο". Σε ποιες ακόμη περιοχές της χώρας δέχεται πίεση το υγειονομικό σύστημα και οι κλίνες ΜΕΘ Covid.

Η διαχείριση των ασθενών με κορονοϊό -μετά τη δραματική πλέον αύξηση των νοσηλευομένων που προστίθενται καθημερινά στο σύστημα Υγείας- αποδεικνύεται πολύ δύσκολη. Εκτός από την Αττική, σημαντική πίεση δέχεται το ΕΣΥ στην Αχαΐα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη και κυρίως σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στα νοσοκομεία έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να αναπτύσσονται ακόμη και ράντζα στις κλινικές Covid της Αττικής, όπως συνέβη την Τετάρτη στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ σταθερός παραμένει ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
ΕΣΥ: 8 στις 10 ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες σε όλη την Ελλάδα

Το «Αττικόν» ξεκίνησε σήμερα το πρωί μία ακόμη εφιαλτική εφημερία, με μόλις 15 κενές κλίνες στις κλινικές Covid, ενώ το νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” δυναμικότητας περίπου 400 κλινών -το οποίο πρόσφατα μετατράπηκε σε αποκλειστικής νοσηλείας Covid- έχει ήδη δεχθεί σε ένα 24ωρο, 160 ασθενείς.

Οι αριθμοί για το σύνολο της Επικράτειας σοκάρουν: 5.000 (και συγκεκριμένα 4.976) είναι οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με τους 686 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως τις 11.30 το βράδυ της Τετάρτης (24/3).

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 ήταν 476, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να ανέρχεται σε 492 ασθενείς. Οι 8 στις 10 κλίνες ΜΕΘ στην Επικράτεια είναι πλέον κατειλημμένες.

Στην Αττική χθες μέχρι τις 11.30 το βράδυ σε απλές κλινες covid νοσηλεύονταν 2080 ασθενείς και 395 διασωληνωμένοι, εκ των οποίων σε κλίνες ΜΕΘ Covid οι 370. Εικοσιπέντε διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής για κλίνη ΜΕΘ Covid.

Ποιες περιοχές προβληματίζουν τους ειδικούς εκτός από την Αττική

Οι επιδημιολόγοι που συνεδρίασαν χθες εξέφρασαν την ανησυχία τους για πολλές περιοχές της Ελλάδας που, όχι μόνο βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, αλλά παρουσιάζουν και ανησυχητική πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται στην Αχαΐα, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση των νοσοκομείων και την σοβαρή κρίση του συστήματος Δημόσιας Υγείας της περιοχής. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 48 διασωληνωμένοι και στα δύο νοσοκομεία και ακόμη 160 σε απλές κλίνες Covid. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιστρατευθούν γιατροί.

Τρόμο προκαλεί ο νέος αριθμός των λοιμώξεων, που εχθές έφτασε τα 121 νέα κρούσματα.

Η Κρήτη παραμένει, επίσης, στο επίκεντρο της ανησυχίας των ειδικών, με πολύ έντονο ιικό φορτίο, αλλά και καθολική πλέον επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας.

Στο Ηράκλειο εντοπίζονται 238 κρούσματα στις 100 χιλιάδες πληθυσμού, ανά 14 μέρες, ενώ και στα Χανιά υπάρχει έντονη άνοδος, με 205 κρούσματα αντίστοιχα.

Στη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να υπάρχει σημαντική πίεση στο σύστημα Υγείας, ενώ χθες εντοπίστηκαν 387 νέες μολύνσεις. Τα ημερήσια κρούσματα σε κανονικό αριθμό ημερήσιων τεστ, ξεπερνούν πάντα τα 350, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι 227.

O Δυτικός Τομέας της Αθήνας προβληματίζει πολύ έντονα τους επιδημιολόγους, καθώς “δίνει” τα περισσότερα κρούσματα σε όλη την Αττική και έχει πολύ αυξημένο πληθυσμό. Μόνο χθες εντοπίστηκαν 214 νέες μολύνσεις.

Ανησυχία για ακόμη μεγαλύτερη παράταση του 3ου επιδημικού κύματος

Οι επιστήμονες παρατηρούν μια ανισόχρονη εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα σ’ αυτό το τρίτο πανδημικό κύμα. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε περιοχή της Ελλάδας χώρας εξελίσσεται διαφορετικά σε επιδημιολογικό επίπεδο από τις άλλες.

Αυτό δεν είναι καλό στοιχείο, όπως λένε, καθώς δεν θα δούμε εύκολα μια απότομη πτώση προς τα κάτω στα συνολικά κρούσματα και το συνολικό επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα.

Για τον λόγο αυτό, υπάρχει αυξημένη επιτήρηση και αγωνία για τη Θεσσαλονίκη, των 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Εάν στη συμπρωτεύουσα “ξεφύγουν” τα κρούσματα, η πίεση στο υγειονομικό σύστημα της χώρας συνολικά, θα γίνει αφόρητη.

Σημαντική αλλαγή επί τα βελτίω θα συμβεί μόνο όταν μπει σε ύφεση η Αττική, διότι έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό και θα υπάρχει εντυπωσιακή κάμψη. Αυτή, ωστόσο, με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το τελευταίο 10ημερο του Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου