Σελίδες

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Όλο το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού ανά ηλικία

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Έχοντας φτάσει ήδη στο πρώτο "σκαλοπάτι" του 1 εκατομμυρίου εμβολιασμών, συνεχίζεται ο μεγάλος αγώνας για το χτίσιμο της γενικής ανοσίας. Αυτή, εντούτοις, παρά το γεγονός πως η εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα μας εξελίσσεται κανονικά και χωρίς απρόοπτα, δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από το καλοκαίρι. Αυτό που θα έχει όμως επιτευχθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείο Υγείας, θα είναι ο εμβολιασμός των πληθυσμιακών ομάδων αφενός άνω των 60 ετών, αφετέρου αυτών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για τις ομάδες που σε περίπτωση νόσησης από τον νέο κορονοϊό είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν νοσηλεία.

Σε κάθε περίπτωση, η αναμενόμενη έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα προσθέσει δόσεις στην εμβολιαστική "φαρέτρα", καθώς θα είναι το τέταρτο εμβόλιο που θα μπει στο σύστημα. Στην ουσία, η εμβολιαστική διαδικασία τρέχει παράλληλα με τις δόσεις. Αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερες δόσεις παραλαμβάνει η Ελλάδα, τόσο γρηγορότερα τρέχει ο εμβολιασμός και ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού και για άλλες ομάδες.

Ενισχύεται η φαρέτρα

Σημειώνεται πως από την Johnson & Johnson η Ελλάδα αναμένεται να λάβει συνολικά 4,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Η βασική διαφορά σε σύγκριση με τα άλλα που έχουν λάβει έγκριση στην Ευρώπη (των Pfizer-BioNTech, Moderna, Astra Zeneca) είναι πως δεν απαιτείται δεύτερος εμβολιασμός και η αποθήκευση δεν γίνεται σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Μέχρι το τέλος Μαρτίου ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας είναι να έχουν φτάσει στη χώρα μας περίπου 1,255 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Η πρώτη παράδοση από την Johnson & Johnson εκτιμάται πως θα είναι εντός του Απριλίου, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο πόσες θα είναι οι πρώτες ποσότητες που θα έρθουν. Το πλάνο του εμβολιασμού θα καθοριστεί αναλόγως και με βάση αυτές τις ποσότητες, αλλά και το πώς τρέχει ο εμβολιασμός, οπότε θα αποφασιστεί πότε θα "ανοίξει" η διαδικασία και για τους κάτω των 50 ετών.

Την ίδια ώρα, στη μάχη ρίχνονται ακόμα 50 εμβολιαστικά κέντρα, φτάνοντας συνολικά τα 800, ώστε να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία. 1.750.000 εμβολιασμοί προγραμματίζονται μέχρι το τέλος Μαρτίου και όσοι είναι άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου. Σειρά θα πάρει το εμβόλιο της Curevac, από το οποίο θα έχουμε 5,3 εκατομμύρια δόσεις.
Οι επόμενοι που θα κάνουν το εμβόλιο

Μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτοί είναι:

- Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.

- Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.

- Ασθενείς με κυστική ίνωση.

- Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.


- Με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.

- Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Θα ακολουθήσει η ομάδα των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω και εν συνεχεία τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω με τα εμβόλια Pfizer και Moderna, ενώ τα άτομα ηλικίας 60-64 ετών έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Σχεδόν παράλληλα θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου, όπως καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, με νοσογόνο παχυσαρκία, με νεφρική νόσο, με χρόνια ηπατική νόσο. Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί με ηλικιακό κριτήριο, αλλά προβλέπεται οι διαδικασίες να είναι γρήγορες.

Μια νέα εξέλιξη που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, δεδομένου πως θα πρέπει να ανοίξει με ασφάλεια και η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, είναι από τον Μάιο να δοθεί προτεραιότητα σε εργαζομένους και κατοίκους νησιωτικών περιοχών και τουριστικών προορισμών.
Ποντάρουν στα εμβόλια την ώρα που τα νοσοκομεία δοκιμάζονται

Με το σκληρό lockdown στην Αττική, το οποίο παρατείνεται μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, να μην έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς την εβδομάδα αυτή καταγράφηκαν νέα ρεκόρ νέων κρουσμάτων και διασωληνωμένων ασθενών, ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού εξελίσσεται πλέον στο μοναδικό ισχυρό μέτρο για να μπει φρένο στη διασπορά.

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από τον εμβολιασμό των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων έχουν φανεί, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών έχει πέσει στα 68 έτη, ενώ και η μεγαλύτερη επίπτωση στις νέες διαγνώσεις εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα έως τα 65 έτη.

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση των νοσοκομείων για τη διαχείριση της έκρηξης των νοσηλειών ήταν μονόδρομος. Ήδη μπήκε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non-COVID νοσοκομείο, το ιδιωτικό θεραπευτήριο "Ερρίκος Ντυνάν" παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-COVID περιστατικών, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ COVID.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου