Σελίδες

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Απαιτείται επικαιροποίηση οδηγιών και πρωτοκόλλων!!!

του Σπυρίδωνος Γαλάνη (*) - 
money-tourism.gr 
Όταν έχεις μπερδέψει ελαφρώς τις εξελίξεις και θέλεις να ανοίξεις και τα σύνορα για Τουρισμό, απαιτείται τουλάχιστον επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων για να μην παρατηρούνται τραγελαφικά συμβάντα, όπως το παρακάτω.

Προ 15νθημέρου γνωστή μου πέταξε για Κέρκυρα από Ολλανδία με PCR test αρνητικό και έμεινε και καραντίνα για 7 ημέρες βάση πρωτοκόλλων(1).

Η γνωστή μου τον Νοέμβριο είχε νοσήσει ασυμπωματικά στην Ολλανδία. Αφού έφτασε Κέρκυρα έμεινε καραντίνα για 7 ημέρες όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα.

Στη συνέχεια επανέλαβε PCR δύο ημέρες μετά τη λήξη της καραντίνας της, για να πετάξει πίσω Ολλανδία το οποίο όμως βγήκε παραδόξως θετικό. Η γνωστή ήταν και είναι ασυμπτωματική. Επανέλαβε PCR την επομένη το οποίο όμως αυτή τη φορά ήταν αρνητικό. Επίσης αρνητικά ήταν και τα PCR test σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια, οι οποίοι ήταν και οι μοναδικές επαφές της, τις τελευταίες 9 ημέρες.

Παρόλα αυτά μπαίνει καραντίνα για 10 ημέρες βάση πρωτοκόλλων(2), μιας και είχε μια θετική PCR και μαζί με αυτή ο πατέρας της για 14 ημέρες ο οποίος όμως όντας υγειονομικός είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένος εδώ και 12 ημέρες, αλλά με την αιτιολογία από ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία(ΠΠ) ότι μπορεί η κόρη να φέρει μεταλλαγμένο στέλεχος.

Οι συνέπειες της πρώτης θετικής PCR (η οποία έγινε για χρήση για το ταξίδι επανόδου) βάση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ ήταν :

1.Η γνωστή μου μπαίνει καραντίνα, χωρίς κανείς όμως να ενδιαφερθεί να δει αν η νέα λοίμωξη αφορά

– μεταλλαγμένο στέλεχος το οποίο θα δικαιολογεί την επιβολή καραντίνας του εμβολιασμένου πατέρα αλλά και να γίνει καταγραφή της μετάλλαξης

ή

– επαναλοίμωξη από ίδιο στέλεχος μετα από 3 μήνες ( γνωστή επαναλοίμωξη βάση βιβλιογραφίας περιγράφεται μόλις σε 31 περιστατικά παγκοσμίως και επίσης η θετικότητα της PCR είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση για τη διάγνωση της επαναμόλυνσης λόγω ενδείξεων παρατεταμένης ανίχνευσης που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή σε ορισμένες περιπτώσεις μήνες μετά την επίλυση των συμπτωμάτων)(3,4) ώστε να καταγραφεί μιας και τα περιστατικά επαναλοιμώξεων είναι σπάνια.

ή

– ψήγματα από τη νόσο του Νοεμβρίου και άρα όχι μεταδοτικότητα με συνέπεια μη επιβολή καραντίνας. (Σε ασθενείς με προηγούμενη νόσο Covid-19 μπορεί να συνεχίσει να ανιχνεύεται RNA SARS-CoV-2 στα δείγματα του ανώτερου αναπνευστικού τους για έως και 12 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.(5) Η διάρκεια της ανίχνευσης ιικού RNA (ταυτοποίηση ιικού RNA μέσω δοκιμής PCR σε έναν ασθενή) έχει αποδειχθεί μεταβλητή, με την ανίχνευση RNA σε δείγματα ανώτερου αναπνευστικού να εμφανίζεται έως και 104 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων) (6)

Ο πατέρας της όντας εμβολιασμένος ( με mRNA εμβόλιο) μπαίνει καραντίνα ως στενή επαφή, γιατί αν έχει νοσήσει η κόρη από μεταλλαγμένο στέλεχος τότε μπορεί να νοσήσει και αυτός και να μεταδίδει σε περίπτωση που εκδηλώσει νόσο κατά τα λεγόμενα ΕΟΔΥ και ΠΠ.

Για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα που προφανώς θα ανακύψουν πλέον μετά από πλήθος νοσούντων και εμβολιασμένων που θα αρχίσουν να μετακινούνται με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και του τουρισμού, τα σοβαρά κράτη ( The US Centres for Disease Control and Prevention (CDC) have proposed such criteria.) επικαιροποιούν τις οδηγίες τους και αναφέρουν :

Σε καραντίνα μπαίνουν (7,8,9)
Άτομα που έχουν στενή επαφή με κάποιον που έχει COVID-19 — εξαιρουμένων των ατόμων που είχαν COVID-19 τους τελευταίους 3 μήνες.

ενώ
Επίσης ενήλικες που είχαν προηγουμένως διαγνωσθεί με εργαστηριακό COVID-19 έλεγχο και που παραμένουν ασυμπτωματικοί μετά την ανάρρωση τους, η επανεξέταση ή η καραντίνα δεν συνιστάται εάν συμβεί άλλη έκθεση ή ενδέχεται να έχει συμβεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του συμπτώματος από την αρχική λοίμωξη SARS-CoV-2 εφόσον δεν παρουσιάσουν νέα συμπτώματα.
Άτομα που εμφανίζουν ξανά συμπτώματα εντός 3 μηνών από την πρώτη περίοδο εμφάνισης COVID-19 μπορεί να χρειαστεί να ελεγχθούν ξανά εάν δεν εντοπίζεται άλλη αιτία για τα συμπτώματά τους.
Τα άτομα που έχουν στενή επαφή με κάποιον που έχει COVID-19 δεν υποχρεούνται να μπουν καραντίνα εάν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της ασθένειας τους τελευταίους τρεις μήνες και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Εμείς συνεχίζουμε όμως να χρησιμοποιούμε πρωτόκολλα από τον 11/20 χωρίς καμία επικαιροποίηση τους και προσαρμογή στις νέες συνθήκες και απλά βάζουμε το κόσμο καραντίνα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας τις εξελίξεις.adv

Με αυτά τα πρωτόκολλά λοιπόν θα ανοίξουμε σύνορα πιθανότατα σε πρώην νοσούντες όπως ήδη κάνει η Ισλανδία (10) ιδιαίτερα από χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και όπου ο εμβολιασμός δεν είναι σε υψηλά επίπεδα αλλά θέλουν να ταξιδέψουν. Χώρες από όπου η Βόρεια Ελλάδα περιμένει προσέλευση ταξιδιωτών.

Αλλά και άνοιγμα συνόρων σε εμβολιασμένο πληθυσμό με το περιβόητο πιστοποιητικό, οι οποίοι όμως αν χαρακτηρισθούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος κατά τη περίοδο των διακοπών τους θα μπουν καραντίνα.(11) Αν λοιπόν ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με αυτή που ακολουθεί τώρα ο ΕΟΔΥ και η ΠΠ χωρίς καμία επικαιροποίηση βάση των νέων δεδομένων και χωρίς την κρίση από ιατρούς για αξιολόγηση των θετικών περιστατικών και των επαφών, τότε δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020 και τα πρωτόκολλα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και απλά θα συνεχίζει η χωρίς λόγο επιβολή καραντίνας ακόμη και σε εμβολιασμένο πληθυσμό που θα έχει όμως πιστοποιητικό για ταξίδι.

Υ.Γ Επίσης έχει προταθεί αλγόριθμος διαχείρισης σε τέτοια δύσκολα περιστατικά που βασίζεται στην αξιολόγηση από ιατρό και στους « κύκλους Ct » ανίχνευσης του ιού από PCR ώστε να ληφθούν αποφάσεις για καραντίνα και ιχνηλάτηση. (12)

(*) Ο κ. Σ. Γαλάνης είναι Ιδιώτης Ιατρός Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, MSc Διαχείριση Νοσημάτων Γήρανσης. Εκλέκτορας Π.Ι.Σ για τον Ι.Σ.Κέρκυρας. Ειδικός Γραμματέας ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για τη περιφέρεια. Πρώην Γεν. Γραμματέας Ι.Σ.Κέρκυρας. Πιστοποιημένος ιατρός για Covid-19 από W.H.O. Πιστοποιημένος Ιατρός για την AXA ασφαλιστική( Βρετανικό κομμάτι). Favored provider for Corfu from SOS Denmark Insurance. Certified provider for Falk, Gouda Scandinavian insurances.

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου