Το διάστημα από τέλη Φεβρουαρίου έως τέλη Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν 110.000 χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερες σε σχέση με το 2019 (φωτ. Reuters)
Πέννυ Μπουλούτζα - kathimerini.gr
Μια δύσκολη «επόμενη ημέρα» περιμένει το σύστημα υγείας της χώρας μας, που θα κληθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των πολιτών που δεν σχετίζονται με την COVID-19 και τα οποία έμειναν πίσω λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Ηδη είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση της επανόδου στην καθημερινότητα για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με τη σταδιακή αύξηση των τακτικών χειρουργείων. «Οι γιατροί έχουν θέσει ως στοίχημα να μπορέσουν έως το τέλος του Ιουλίου να εξυπηρετήσουν το 60% των τακτικών χειρουργείων που αναβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του «Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη, η οποία τονίζει ότι στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής έξι μηνών για τακτικά χειρουργεία.
«Τα νοσοκομεία ξεκίνησαν σταδιακά να αυξάνουν τον αριθμό των τακτικών χειρουργείων, τα οποία είχαν μειωθεί έως και 80% κατά το τρίτο επιδημικό κύμα. Μεθαύριο ξεκινά τη γενική εφημερία το “Θριάσιο” και θα ακολουθήσουν το “Σισμανόγλειο” και το “Κοργιαλένειο – Μπενάκειο”, που τώρα είναι αποκλειστικά COVID. Και μέσα σε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η αποδέσμευση κλινών ΜΕΘ COVID: 5 στο “Γεννηματάς” και 8 στο ΚΑΤ», σημειώνει η κ. Παγώνη.
Η πανδημία κράτησε μακριά από το ΕΣΥ πολλούς ασθενείς. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Ερευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ, Ηλ. Κονδύλης, το διάστημα από τέλη Φεβρουαρίου έως τέλη Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν 110.000 χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερες σε σχέση με το 2019, ενώ υπήρξε μεγάλη μείωση της νοσηλευτικής κίνησης όχι μόνο στα γενικά νοσοκομεία, αλλά και στα ειδικά, όπως ογκολογικά και ψυχιατρικά, όπου μάλιστα έφτασε το 40%. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκτός από ένα επτάμηνο lockdown στον γενικό πληθυσμό, είχαμε και εννεάμηνο lockdown των υπηρεσιών των νοσοκομείων. Στην πραγματικότητα το ΕΣΥ λειτούργησε ως μονοθεματικό και η κατάσταση είναι μάλλον τραγική», επισημαίνει. Και όπως εκτιμά, οι επιπτώσεις της μη θεραπευόμενης non COVID νοσηρότητας θα αποτυπώνονται τα επόμενα τουλάχιστον 3-4 χρόνια, πιθανόν και με πλεονάζουσα θνησιμότητα του πληθυσμού.
Στο «Αττικόν», από τον Απρίλιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021 έγιναν περίπου 1.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις σε σχέση με το διάστημα Απριλίου 2019 – Μαρτίου 2020. Μόνο στο καρδιοχειρουργικό τμήμα του «Ευαγγελισμού», περίπου 250-300 περιστατικά περιμένουν να εξυπηρετηθούν και, όπως λέει στην «Κ» ο διευθυντής καρδιοχειρουργός Παν. Δεδεηλίας, «αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής για ένα τακτικό καρδιοχειρουργικό περιστατικό είναι οκτώ μήνες. Εδώ και τρεις μήνες είμαστε κλειστοί και μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες εφημερεύουμε για τα πολύ σοβαρά περιστατικά, όπως διαχωρισμός αορτής, ρήξη αορτής ή πολύ βαριά περιστατικά που δεν μπορούν να διακομισθούν στο “Ωνάσειο”. Εχει συσσωρευτεί πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών που ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση και τώρα έχει επιδεινωθεί η υγεία τους. Ηδη τους τελευταίους μήνες βλέπουμε πολύ παραμελημένα περιστατικά, όπως επιπλοκές του εμφράγματος του μυοκαρδίου, που είχαμε να δούμε στην Ελλάδα τουλάχιστον 20 χρόνια». Και τονίζει: «Δυστυχώς η επάνοδος στην πραγματικότητα είναι πιο δύσκολη και πιο αργή σε σχέση με την ταχύτητα εφαρμογής του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για την COVID-19».
Στο πλαίσιο της επιστροφής στην κανονικότητα, το υπουργείο έχει προχωρήσει στην άρση του «παγώματος» των αδειών για το προσωπικό του ΕΣΥ. «Η δουλειά μας αναμένεται να ενταθεί πολύ το επόμενο διάστημα. Πώς λοιπόν θα λάβει το προσωπικό συσσωρευμένες άδειες και ρεπό των τελευταίων δύο ετών;» αναρωτιέται μιλώντας στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Ηλ. Σιώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου