Σελίδες

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Ποιες περιοχές μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο και ποιες βγαίνουν – Τι δήλωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

Νέο επιδημιολογικό χάρτη έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Νίκος Χαρδαλιάς
 
Ο κορονοϊός δεν έχει φύγει ακόμη από τη ζωή μας καθώς πολλές περιοχές της χώρας συνεχίζουν να παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο με συνέπεια να μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο.

Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, επιτρέπει την σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων, καθώς αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται σε 10 Περιφερειακές Ενότητες, ενώ σε 3 το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερό και σε 61 Περιφερειακές Ενότητες υποχωρεί, σημείωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Η αύξηση

Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στο Δήμο Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και στο Δήμο Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 να ταχθεί ομόφωνα υπέρ της ένταξης των περιοχών αυτών στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από αύριο το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι παρατηρείται, τις τελευταίες ημέρες μια επιθετική, εκθετική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί σε 233 όταν στις 27 Απριλίου ήταν 49, δηλαδή τα κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλαστιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.

Η κατάσταση στο Μεσολόγγι καθώς και στις γύρω περιοχές όπως το Αγρίνιο και το Αιτωλικό, δείχνει εξαιρετικά ανησυχητική, με μεγάλη διασπορά, πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα. Καλούμε τόσο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, όσο και της Καλύμνου να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να επιμείνουν στην καθολική και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. Επαναλαμβάνω, η κατάσταση ειδικά στις 2 αυτές περιοχές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, υπογράμμισε ο κ.Χαρδαλιάς.

Σε αυξημένο κίνδυνο

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν:

• η Περιφέρεια Αττικής (εξαιρουμένων των Δήμων Αγκιστρίου, Ύδρας, Κυθήρων και Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων),
• οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευρυτανίας
• οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς
• η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης
• οι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου και Καβάλας
• η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
• ο Δήμος Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
• οι Δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
• ο Δήμος Καστοριάς
• ο Δήμος Ξάνθης
• οι Δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και
• ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κάλυμνος από προχθές και μέχρι τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 6 το πρωί βρίσκεται σε καθολικό lockdown. Σημειώνεται ότι με δεδομένη την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση του Δήμου Καλυμνίων, η Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον εν λόγω Δήμο για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγεία και περιορισμού της νόσου. Άρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στη Κάλυμνο από Δευτέρα.

Επίσης, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου σε καθολικό lockdown -αντίστοιχο της Καλύμνου- μπαίνει και ο Οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Τα αποτελέσματα των τεστ ήταν πραγματικά ανησυχητικά.

Ποιες περιοχές βγαίνουν

Την ίδια στιγμή, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να κατέβουν επίπεδο και από το βαθύ κόκκινο να ενταχθούν στο κόκκινο, οι ακόλουθες περιοχές:

– Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 69,44%.
– Στο κόκκινο -από το βαθύ κόκκινο- κατεβαίνει και ο Δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 75,28%.
– Στο κόκκινο κατεβαίνουν και οι Δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 68,41%, 53,33% και 73,91% αντίστοιχα.
– Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται, επίσης, ο Δήμος Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά στα 79,26%, καθώς και
– Ο Δήμος Ορεστίδας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 77,27%.
– Επίπεδο κατεβαίνει και εντάσσεται στο κόκκινο ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, που παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων της τάξεως του 44,44%, καθώς και
– οι Δήμοι Αιγιαλίας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 65 %, 81% και 85, % αντίστοιχα σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης.

– Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνει και ο Δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 80% περίπου.
– Επίπεδο κατεβαίνουν και εντάσσονται στο κόκκινο οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Γορτυνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, όπου παρατηρείται αισθητή μείωση των ενεργών κρουσμάτων.
– Στο κόκκινο από το βαθύ κόκκινο κατεβαίνουν επίσης οι Δήμοι Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Βέλου – Βόχας και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.
– Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται οι Δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης.
– Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) οι Δήμοι Χανίων και Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 36,89% και 44,44% αντίστοιχα σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου