Σελίδες

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Κοροναϊός: Οσοι έχουν αντισώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό

Ποσοστό 1%-10% όσων έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει μπορούν να μολυνθούν εκ νέου από τον ιό, σύμφωνα με μελέτες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν να μην υπάρξει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.


Οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό κάποιος που έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα, είτε επειδή έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 είτε λόγω νόσησης, είναι υπαρκτές, σίγουρα όμως είναι σαφώς πιο μικρές σε σύγκριση με τους ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο συγκλίνουν όλες σχεδόν οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί, καθώς και οι περισσότεροι επιστήμονες - ανάμεσά τους ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Ολοι, πάντως, σημειώνουν πως απαιτούνται διεξοδικές μελέτες και παραπάνω στοιχεία ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα. «Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η μείωση στο ιικό φορτίο (λόγω εμβολιασμών) είναι αρκετή για να εμποδίσει τη μετάδοση» δήλωσε πρόσφατα και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Μελέτες δείχνουν ότι ποσοστό 1%-10% όσων έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει μπορούν να μολυνθούν εκ νέου από τον ιό. Μιλώντας στην επιθεώρηση Scientific American, ο Γκιγιέρμο Λόπεθ Λιουντς, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, έσπευσε να προειδοποιήσει πως «είναι βέβαιο ότι υποτιμάμε τις περιπτώσεις μόλυνσης όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει» - κατά συνέπεια, αν και συνήθως ασυμπτωματικοί, διαθέτουν ιικό φορτίο ικανό με μεταδοθεί σε μη εμβολιασμένους.

«Ενας που έχει ανοσία, αλλά φέρει ιικό φορτίο, μπορεί να μολύνει κάποιον που δεν έχει τις ίδιες άμυνες. Αν και ο άλλος έχει ανοσία, η πιθανότητα μετάδοσης είναι ελάχιστη» σημειώνει ο ίδιος με βάση το ρεπορτάζ της ισπανικής «el Pais». Για να ισχυριστεί, στη συνέχεια, ότι με βάση αυτό το γεγονός τα προληπτικά μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου η διαδικασία εμβολιασμού γενικευθεί και επιτευχθεί συλλογική ανοσία.

Αποζημίωση

Υψηλή αποζημίωση ζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση από την AstraZeneca, κατηγορώντας την για κατάφωρη παραβίαση των όρων της μεταξύ τους συμφωνίας. «Δεν προσπάθησε καν να σεβαστεί το συμβόλαιο» είπε ο δικηγόρος της ΕΕ ενώπιον του δικαστηρίου όπου εκδικάζεται η σχετική προσφυγή, με βάση την οποία ζητείται από τη φαρμακευτική εταιρεία αποζημίωση της τάξης των 10 ευρώ για κάθε δόση εμβολίου που δεν θα παραδώσει εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς και τουλάχιστον 10 εκατομμύρια για κάθε όρο του συμβολαίου που οι δικαστές θα κρίνουν πως έχει παραβιαστεί.

Σημειώνεται πως η AstraZeneca έχει δεσμευτεί να παραδώσει στην ΕΕ 300 εκατ. δόσεις ως το τέλος Ιουνίου, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ως τις αρχές Μαΐου. Ομως, μέχρι το πρώτο ορόσημο είχαν παραδοθεί μόνο 50 εκατ. δόσεις, ενώ η εταιρεία έχει διαμηνύσει πως ως το τέλος του εξαμήνου δεν θα έχει παραδώσει παρά 100 εκατομμύρια συνολικά - δηλαδή το ένα τρίτο της αρχικής ποσότητας. Με βάση αυτά και εάν η προσφυγή της ΕΕ γίνει δεκτή, θα κληθεί να καταβάλει ως αποζημίωση στις Βρυξέλλες τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Ο Φαούτσι

Αίσθηση, στο μεταξύ, προκάλεσε ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι, ο οποίος παραδέχθηκε πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε επί μία πενταετία και με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν - της πόλης όπου, με βάση τα ως σήμερα δεδομένα, ξέσπασε η Covid-19 - με σκοπό να μελετηθεί εάν και κατά πόσο οι προερχόμενοι από τη νυχτερίδα κορωνοϊοί μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.

Ο ίδιος ο Φάουτσι είπε πάντως, μιλώντας σε μέλη του Κογκρέσου, ότι «το ενδιαφέρον των ΗΠΑ ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της Sars-CoV-1, το 2002-'03».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου