Για τους διοργανωτές της δημοσκόπησης το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη.
*Του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη - ΙΑΤRONET
Τι έδειξε η δημοσκόπηση μεταξύ ιδιοκτητών εστιατορίων και καφέ-μπαρ. Ανεφάρμοστο το μέτρο, περιμένουμε αλλαγές, λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου. Διαβούλευση με την κυβέρνηση
Μικτούς εσωτερικούς χώρους, που θα δέχονται τόσο τους εμβολιασμένους και νοσήσαντες από κορωνοϊό, όσο και ανεμβολίαστους πελάτες, επιλέγει η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης της Θεσσαλονίκης.
Σε άτυπη δημοσκόπηση που διενήργησε ηλεκτρονικά η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 468 επιχειρηματιών, μέσω πλατφόρμας επικοινωνίας, το 85% απάντησε πως προτίθεται να δηλώσει την επιχείρησή του ως μικτή. Μόλις το 6% δήλωσε πως θα δέχεται αμιγώς εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, ενώ το 9% απάντησε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη.
Για τους διοργανωτές της δημοσκόπησης το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη. «Θα έλεγα, αντιθέτως, πως ήταν έκπληξη το 6% των συναδέλφων που επέλεξε τους αμιγώς εμβολιασμένους, περίμενα χαμηλότερο ποσοστό», είπε στο iatronet o γενικός γραμματέας του φορέα, Μιχάλης Επιτροπίδης, προσθέτοντας πως «σε αυτή τη συγκυρία δεν έχουμε ούτε τη διάθεση ούτε την πολυτέλεια να διώχνουμε έστω και έναν πελάτη».
Στην ουσία, το συντριπτικό ποσοστό των επιχειρηματιών που επέλεξαν τους μικτούς χώρους, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια των εκπροσώπων του κλάδου της εστίασης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, με αίτημα τη χαλάρωση των προϋποθέσεων για τη λειτουργία των κλειστών χώρων. Ωστόσο, η ήδη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένα αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για χαλάρωση.
«Φυσικά κανένας δεν πρόκειται να πληρώσει 20 ευρώ για το rapid test ή 60 ευρώ για το PCR προκειμένου να πιει έναν καφέ ή να φάει σε ένα κατάστημα εστίασης. Με δεδομένο ότι μόλις το 37% των πολιτών είναι εμβολιασμένοι σήμερα, η απόφαση αυτή αποκλείει το 63% από την εστίαση. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει», τόνισε ο κ.Επιτροπίδης και πρόσθεσε: «Ένα 20% των καταστημάτων παραμένει μέχρι σήμερα κλειστό, επί 8 μήνες, επειδή δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους, με μοναδική βοήθεια την απαλλαγή από το ενοίκιο για τον Ιούνιο. Δεν μπορεί να λες από αυτόν τον επιχειρηματία να ανοίξει, με 67% των πολιτών αποκλεισμένο. Αναμένουμε διορθώσεις».
Στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν μπει στο τραπέζι από τους εκπροσώπους του κλάδου όλα τα τρωτά σημεία των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη από τους υπουργούς Επικρατείας και Ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών, η υποχρέωση πολλών καταστηματαρχών να απασχολούν τρία επιπλέον άτομα (ένα σε κάθε βάρδια και ένα για τα ρεπό) που θα είναι επιφορτισμένα για τον έλεγχο των πιστοποιητικών στην είσοδο του καταστήματος. Επίσης, μένει να διευκρινιστούν θολά σημεία, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους ή το πώς θα μοιράζονται την ίδια τουαλέτα οι πελάτες που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο ενός καταστήματος που λειτουργεί με αμιγώς εμβολιασμένους στο εσωτερικό του.
«Αυτά όλα δεν θα υπήρχαν αν μας καλούσαν για συζήτηση πριν τα αποφασίσουν. Επέλεξαν να τα ανακοινώσουν και μετά είπαν φέρτε μας τις προτάσεις σας», σχολίασε ο κ.Επιτροπίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου