Σελίδες

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Καπραβέλος στο Iατρονέτ: Αν δεν ανακόψουμε τώρα το 4ο κύμα μπορεί να μας καταστρέψει

Οι πολλοί ανεμβολίαστοι άνω των 50 τρομάζουν τον εντατικολόγο. Διατυπώνει επιφυλάξεις για την απόδοση των μέτρων ενθάρρυνσης και προβλέπει νέα lockdown όταν πιεστεί ξανά το σύστημα υγείας.
IATRONET

Του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη.

Η γενική εφημερία της Πέμπτης στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης δεν θύμιζε σε τίποτα την εφιαλτική περίοδο του δεύτερου κύματος και τις μέρες αγωνίας του τρίτου. Μόλις η μία από τις 12 κλίνες ΜΕΘ COVID ήταν καλυμμένη. Παρ όλα αυτά, ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος, κάθε άλλο παρά εφησυχάζει ενόψει του τέταρτου κύματος, παρακολουθώντας την εκρηκτική διασπορά των τελευταίων εβδομάδων, που αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και στη Θεσσαλονίκη. «Καήκαμε στο γάλα φυσάμε και το γιαούρτι», λέει στο iatronet και υπενθυμίζει τον αιφνιδιασμό του συστήματος υγείας τον Νοέμβριο του 2020, όταν επικρατούσε χαλάρωση και δεν ελήφθησαν υπόψη τα προγνωστικά μοντέλα και τα ευρήματα στο ιικό φορτίο των λυμάτων.

«Βλέπουμε πάλι τις προειδοποιήσεις των μοντέλων αυτών, που μιλάνε για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Βλέπουμε επίσης τα στατιστικά στοιχεία που λένε ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών άνω των 50 ετών είναι ανεμβολίαστοι, άρα ευάλωτοι στον ιό και μάλιστα σε έναν ιό που έχει γίνει ήδη πιο επιθετικός», τονίζει και προσθέτει: «Εάν προσβληθούν οι άνω των 50 ετών, προφανώς θα έχουμε και μεγάλη πίεση και μεγάλες εισροές στα νοσοκομεία. Δείγμα δηλαδή ότι το τέταρτο κύμα αν το αφήσουμε χωρίς να το ανακόψουμε τώρα, μπορεί να μας καταστρέψει και να είναι χειρότερο από το 3ο κύμα».

Ο ίδιος παρακολουθεί την αύξηση της διασποράς στις μικρότερες ηλικίες, λόγω της υπερκινητικότητας των νέων, με ελαφρά προς το παρόν επίπτωση σε νοσήσεις. Όμως θεωρεί θέμα χρόνου τη μετάδοση στους ανεμβολίαστους μεγάλης ηλικίας και την συνεπακόλουθη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα σε χώρες όπως η Βρετανία, επειδή αυτές έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στις μεγάλες ηλικίες, λέει.

Εμβολιάζουμε νέους αντί τους ευάλωτους

Ο κ. Καπραβέλος θεωρεί πως οι προσπάθειες για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας δεν επικεντρώνονται με επαρκή τρόπο στις μεγαλύτερες ηλικίες. «Ενώ η χώρα μου έχει πολύ μικρό ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης, περίπου 42%, βλέπουμε το ποσοστό αυτό να αυξάνει κυρίως με τον εμβολιασμό των νέων ηλικιών, που όπως ξέρουμε δεν θα νοσήσουν βαριά. Τι να το κάνω εγώ αν εμβολιάζονται μόνο τα παιδιά; Ναι μεν είναι σωστό γιατί σπάμε έναν βασικό κρίκο της αλυσίδας διασποράς και μεταλλάξεων, όμως ο πληθυσμός ο οποίος είναι ο πιο ευάλωτος, αυτή τη στιγμή αρνείται να εμβολιαστεί. Και αυτό είναι το πρόβλημά μας», τονίζει.

Παρατηρεί ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το όπλο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και υποστηρίζει ότι οι γιατροί της θα μπορούσαν να πείσουν τους ανεμβολίαστους μέσω της προσωπικής επαφής. «Με ένα SMS και με μια οδηγία που θα ακούσει από τις τηλεοράσεις ο άλλος δεν πείθεται τόσο εύκολα. Βγήκαμε και εμείς της τριτοβάθμιας και είπαμε πως κανένας εμβολιασμένος δεν νοσηλεύτηκε στις μονάδες μας. Όλα αυτά ναι μεν δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα σε πολλούς, όμως πολλοί ακόμα διστάζουν να προχωρήσουν», λέει και καταθέτει μια πρόταση που ίσως θα βοηθούσε: Ο κάθε ένας από όλους αυτούς που αρνούνται, να πάρει ένα μήνυμα που θα τον υποχρεώνει να επισκεφθεί δωρεάν έναν γιατρό της πρωτοβάθμιας και να έρθει σε μια συζήτηση μαζί του.

«Η κατεύθυνση του συστήματος υγείας μέχρι τώρα ήταν διαφορετική. Μας απασχολούσε η πολυφαρμακία και η πρόληψη ήταν μια άγνωστη λέξη. Εύκολα πας να γράψεις ένα φάρμακο, αλλά δύσκολα κάνεις δίαιτα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μην αρρωστήσεις. Έτσι, είναι δύσκολο για κάποιους να αντιληφθούν ότι τα εμβόλια σε συνθήκες πανδημίας δεν είναι όπλα για να πολεμήσεις τον άλλο αλλά αμυντικά όπλα προφύλαξης», εξηγεί.

Αναπόφευκτα lockdown όταν πιεστεί το σύστημα

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα, ο κ. Καπραβέλος διατυπώνει επιφυλάξεις για το αν θα επιτελέσουν τον κύριο σκοπό τους, που είναι η ενθάρρυνση των εμβολιασμών. «Το τελευταίο που με απασχολεί είναι τα προνόμια αυτών που είναι συνεπείς και έχουν εμβολιαστεί. Δεν με ενδιαφέρει πού θα φάνε και πού θα πιούν. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να σώσω τον ανεμβολίαστο», σημειώνει και προσθέτει: «Τα προνόμια αυτά, που είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης προς τους ανεμβολίαστους δεν νομίζω ότι θα λειτουργήσουν προς τη θετική κατεύθυνση. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να πειστούν να εμβολιαστούν και δεν θα το κάνουν αυτό για να πάνε να φάνε ή να μπουν σε ένα θέατρο. Πρέπει να πιστέψουν στην ιδέα του εμβολιασμού, να αποφασίσουν ότι αυτό δεν είναι μόνο δικό τους δικαίωμα, αλλά προφυλάσσουν και την κοινωνία και όλοι μαζί να υψώσουμε ένα τέτοιο τείχος ανοσίας που να προστατεύσει τη δημόσια υγεία».

Ο ίδιος θεωρεί αναπόφευκτη την επιβολή νέων μέτρων περιορισμού με τη μορφή lockdown, όταν θα αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. «Τα τοπικά lockdown θα είναι απαραίτητα από τη στιγμή που θα δούμε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και δεν θα μπορώ ως διευθυντής εντατικής να νοσηλεύσω άλλους ασθενείς. Τότε πλέον θα είναι αναπόφευκτα τα περιοριστικά μέτρα. Και αυτό είναι που θα πρέπει να αποφύγουμε» τονίζει και στέλνει μήνυμα σε όσους συμβάλλουν με τον τρόπο τους σε ένα τέτοιο πισωγύρισμα. «Δεν είναι δικαίωμα κανενός με τον τρόπο του να συμβάλλει στην επέκταση της πανδημίας η οποία θα αποδιοργανώσει ένα σύστημα υγείας. Και βέβαια καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα, κανένας θεσμός δεν μπορεί να σιωπήσει μπροστά στον θάνατο. Η προσπάθεια όλων θα είναι να σώσουμε τους ανεμβολίαστους, συνεπώς θα είμαστε υποχρεωμένοι από τη στιγμή που θα πιεστεί τόσο πολύ το σύστημα υγείας να γίνουν και lockdown. Για αυτό λέω, δεν είναι εύκολο να αποφασίσει κανείς το τι θα κάνει. Διότι από το τι θα κάνεις εσύ εξαρτάται η ζωή και των άλλων».

Για τις συγκεντρώσεις των αρνητών

Σχολιάζοντας τις πολυπληθείς πορείες αρνητών των εμβολίων, που έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης σε πολλές πόλεις της χώρας, ο κ. Καπραβέλος διαχωρίζει το δημοκρατικό δικαίωμα της άποψης από αυτό της τήρησης των κανόνων. «Ό,τι θέλουμε λέμε σε μια δημοκρατία. Αλλά και ό,τι θέλουμε κάνουμε; Τη στιγμή που αυτό έχει επίπτωση στον διπλανό μας; Δηλαδή εγώ ως γιατρός μπορώ να είμαι ανεμβολίαστος γιατρός και να δω κάποιον που θα έρθει με πόνο στην κοιλιά για να τον μολύνω και να πεθάνει; Η δημοκρατία έτσι λειτουργεί: οι νόμοι, οι κανόνες προστατεύονται και καθιερώνονται στην καθημερινή πράξη, ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί. Θα πεις τη διαφωνία σου αλλά στην πράξη εφαρμόζουμε κανόνες που προστατεύουν την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων και την ασφάλεια», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου