Ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης σχετικά με την κατάργηση της αυτόματης επιστροφής (clawback) για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Thenewspaper.gr
Αναλυτικά η Ερώτηση του Βουλευτή:
Σε κοινή επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας
Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών
Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), της Ένωσης Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), οι ιδιώτες εργαστηριακοί και αυτοαπασχολούμενοι ιατροί διαμαρτύρονται έντονα στον Πρωθυπουργό, για την αυτόματη επιστροφή (clawback), δηλαδή την περικοπή της δαπάνης αποζημίωσης από την Πολιτεία για το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ και ζητούν την κατάργησή της.
Είναι αναγκαίο τα συμβαλλόμενα μέρη, ο ΕΟΠΥΥ και η Πολιτεία να πορεύονται με
ξεκάθαρες συμβάσεις, ώστε να μην δημιουργούνται οικονομικής φύσεως προβλήματα, με την επαναλαμβανόμενη και συσσωρευτική σε όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών πάγια «υπέρβαση δαπανών».
Σας επισημαίνω, πως για τη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν
υποβληθεί σχετικά αιτήματα και από την πλευρά της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του Υπ. Υγείας, αλλά δεν έχουν τελεσφορήσει, παρότι τεκμηριωμένα έχει ζητηθεί η αύξηση του προϋπολογισμού της Π.Φ.Υ. για το 2020.
Καθίσταται απαγορευτικό για τους παρόχους της πρωτοβάθμιας υγείας, ελεύθερους
επαγγελματίες, εργαστηριακούς και αυτοαπασχολούμενους ιατρούς, να τους επιβάλλεται για πολλοστή φορά επιστροφή των δαπανών στις υποχρεωτικά εκτελεσμένες εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, για ιατρικές πράξεις- εξετάσεις, τις οποίες έχουν ήδη εκτελέσει και οι οποίες συνήθως ανακατευθύνονται από την Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η συμβολή του ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων κατα τη διάρκεια της πανδημίας COVID ήταν αναμφίβολα καθοριστική, καλύπτοντας το έλλειμμα του Δημόσιου τομέα που ήταν επιφορτισμένος με τη διαχείριση της, καθώς ανέλαβε τη διενέργεια της συντριπτικής πλειονότητας των παρακλινικών ελέγχων και των διαγνωστικών αναγκών της ΠΦΥ.
Η εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και ο αποτελεσματικός έλεγχος λειτουργίας του συστήματος συνταγογράφησης αποτελεί ακόμη ανεκπλήρωτο στόχο. Οι ιδιώτες λειτουργοί της υγείας είναι σε αυτή τη δύσκολή συγκυρία σε απόγνωση και η Πολιτεία οφείλει την επιβράβευση της συνεισφοράς τους στην πανδημία, επανεξετάζοντας το όλο σύστημα σε σχέση με την κατ΄ εκτίμηση προκαταβολική παρακράτηση clawback για το τρέχον έτος, καθώς και με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) ανάλογα με τον τζίρο του κάθε εργαστηρίου.
Είναι σε όλους κατανοητό πως οφείλουμε να δρομολογήσουμε την κατάργηση ενός μέτρου που θεσμοθετήθηκε με πεπερασμένη διάρκεια λόγω εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας, ευελπιστώ για την εύρεση μιας βελτιωμένης, αξιόπιστης διαδικασίας, ώστε τόσο οι πολίτες να λαμβάνουν τις αναμφισβήτητα αναγκαίες παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, όσο και οι πάροχοι να αμείβονται για το έργο τους.
Ωστόσο, επειδή τόσο στο Νομό Μαγνησίας, όσο και στην Επικράτεια, πολλοί πάροχοι υγείας, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαστηριακοί και αυτοαπασχολούμενοι ιατροί, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν εκτός των άλλων υποχρεώσεών τους και το συγκεκριμένο κόστος.
Επειδή από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουν επιβληθεί διαδοχικές μειώσεις της τάξεως
του 60% στις ήδη καθηλωμένες τιμές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με τίμημα και ζημία, που βαρύνουν αποκλειστικά τους ιδιώτες.
Επειδή χιλιάδες ιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, εις βάρος της επιστημονικής
ιατρικής κοινότητας και της χώρας.
Επειδή ο μηνιαίος καταλογισμός έρχεται να προστεθεί στο διακανονισμό των 120
δόσεων clawback και μειώνει κατά πολύ την οικονομική δυνατότητα των ιδιωτών
επαγγελματιών υγείας.
Επειδή είναι απόλυτη ανάγκη, να προστατεύσουμε την ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που συνεπικουρεί το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας, ενώ παράλληλα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του COVID-19.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να πορεύεται με ξεκάθαρες συμβάσεις.
Κατόπιν των ως άνω, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:
Σκοπεύετε και σε ποιο χρονικό ορίζοντα να προβείτε στην πλήρη κατάργηση του συγκεκριμένου θεσμοθετημένου μέτρου της αυτόματης επιστροφής (clawback) για τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας;
Σκοπεύετε να προβείτε στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην αύξηση του προϋπολογισμού της Π.Φ.Υ. για το 2020;
Σκοπεύετε να προβείτε σε αναστολή της απόφασης για την κατ΄εκτίμηση προκαταβολική παρακράτηση clawback για το τρέχον έτος;
Ειναι μνημονιακη απαιτηση και ,αρα , υπαρανω των δυνατοτητων της ελληνικης κυβενησης.Αλλωστς οι παροχοι το γνωριζαν οταν εκαναν τις συμβασεις .Το σωστο ειναι να συνεχιστει ή να αυξηθει ,ως αντικινητρο για τις επομενες συμβασεις κρατικοδιαιτων συνταγογραφων ,εις βαρος των πραγματικα ελευθερων επαγγελματιων
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ? ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ κλπ,κλπ,κλπ, περιμενω να δω κινητοποιησεις και εμπρακτες διαμαρτυρίες εστω και με καθυστέρηση αλλά πού.
ΑπάντησηΔιαγραφή