Ο συχνός έλεγχος με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι πιο αποτελεσματικός στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού στα σχολεία, σε σχέση με την καραντίνα. Αυτό τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, θέλοντας να καθησυχάσει τους γονείς για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων του ιού στα σχολεία.
Επανέλαβε ότι σύμφωνα με μελέτες από το εξωτερικό τα συχνά τεστ και η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει έως και κατά 85% τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στα σχολεία. Νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet δείχνει ότι χάρη στα συχνά τεστ, ο κίνδυνος μετάδοσης στα σχολεία ήταν μόλις 2%.
Η καθηγήτρια στάθηκε σε ένα λάθος μήνυμα που έχει περάσει από πολλά ΜΜΕ, τα οποία μεταδίδουν ότι ένα στα τρία παιδιά έχουν μολυνθεί από τον ιό. Αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα ένα στα τρία νέα κρούσματα αφορούν παιδιά κάτω των 18 ετών. Γεγονός που οφείλεται και στο μεγάλο αριθμό self tests που γίνονται στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων.
Το θετικό είναι ότι δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων στα παιδιά τις τελευταίες 2 εβδομάδες, λόγω του ανοίγματος των σχολείων. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, είναι αναμενόμενο να υπάρξει αύξηση τους και γι’ αυτό το θέμα παρακολουθείται στενά από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή ειδικών.
Από την άλλη, η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, όπου πρόσφατα έκλεισαν τα πρώτα τμήματα σχολείων, λόγω αυξημένων κρουσμάτων. Εξήγησε ότι δυστυχώς το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή είναι αυξημένο, καθώς το ποσοστό θετικότητας στους ελέγχους του ΕΟΔΥ είναι 5,4%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα είναι μόλις 1,16%.
Στην ανησυχητική κατάσταση, που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε και η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, η οποία χθες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη μαζί με το Θάνο Πλεύρη, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους τοπικούς φορείς. Η κα Γκάγκα παρουσίασε στοιχεία από την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης, που δείχνουν ότι το 80% των νοσηλευομένων από covid είναι ανεμβολίαστοι.
Αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι αναμένεται εξάπλωση της πανδημίας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στις οποίες ο καιρός κρυώνει ταχύτερα και είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμών. Γι΄ αυτό κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν.
Η κα Παπαευαγγέλου είπε πως η κατάσταση δείχνει να είναι πιο σοβαρή στην Ξάνθη, την Κοζάνη, την Ημαθία και τον Έβρο. Στην Ξάνθη έχουν διπλασιαστεί τα νέα κρούσματα, στην Κοζάνη έχουν αυξηθεί κατά 60% και κατά 40% σε Έβρο και Ημαθία. Όπως όλα δείχνουν τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε αύξηση των εισαγωγών και της πίεσης στις ΜΕΘ.
Συνολικά, σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων εκτιμάται ότι φθάνει τις 20.000. Οι εισαγωγές νέων κρουσμάτων έχουν μειωθεί στις περίπου 200 ανά ημέρα. Την τελευταία εβδομάδα, είχαμε μείωση κατά 11% των θανάτων και 6% στον αριθμό των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου