Σημεία σταθεροποίησης δείχνει στην παρούσα φάση η πανδημία στη χώρα μας, με μερική αποσυμπίεση του ΕΣΥ και ανάχωμα τα αυξημένα τεστ και εμβόλια κατά του κορωνοιού. Παρόλα αυτά, καθώς εισήλθαμε στο φθινόπωρο και με τα σχολεία να έχουν ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία τους, οι ειδικοί «κρούουν» καμπανάκι για έλευση νέου κύματος της πανδημίας, ακόμα και τον επόμενο μήνα.
Healthpharma.gr
Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα τοπικά lockdown, σε περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση του ιού. Συνολικά τέσσερις νέες περιοχές – Καβάλα, Πιερία, Πέλλα και Ημαθία -μπήκαν στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.
Η ανησυχία των πολιτών σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό τεστ και το υπό εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμών, φαίνεται πως έχουν θετική επίδραση στην επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Από τα τέλη Αυγούστου, οι ειδικοί μιλούν για τάσεις σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού υποχωρεί μακριά από το όριο των 4.000 που καταγράφηκε μέσα στο καλοκαίρι.
Το μειωμένο ποσοστό θετικότητας εξηγείται, παράλληλα, και από την έκρηξη τεστ κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες (αποκορύφωμα χθες, με 350.000), το οποίο μπορεί να αποδοθεί φυσικά και στο άνοιγμα των σχολείων.
Αποσυμπιέζεται ελαφρά το ΕΣΥ
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, μπορούμε να διακρίνουμε επίσης πως και η πίεση στο σύστημα υγείας μοιάζει να μειώνεται. Για πρώτη φορά έπειτα από 10 σχεδόν εβδομάδες εξισορροπείται ο αριθμός εισαγωγών και εξιτηρίων.
Στην εβδομαδιαία αποτύπωση της κατάστασης των ασθενών Covid στα νοσοκομεία της χώρας, ο λόγος εισαγωγών και εξιτηρίων καθορίζεται σε 1.01. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για πρώτη φορά τους τελευταίους δυόμισι μήνες, για κάθε εισαγωγή ασθενούς με Covid στο νοσοκομείο βγαίνει και ένα εξιτήριο.
Εισαγωγές ασθενών με Covid και εξιτηρίων από τα νοσοκομεία
Την εβδομάδα μεταξύ 6 Σεπτεμβρίου 2021 και 12 Σεπτεμβρίου. 2021 οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.456, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.447.
Παράλληλα, μικρή μείωση παρατηρείται στον αριθμό των διασωληνωμένων, που το τελευταίο εικοσιτετράωρο υπολογίζονται σε 364, όταν πριν από μερικές μόνον ημέρες πλησίαζαν τους 400 ασθενείς.
Σημειώνεται ότι το 90% των διασωληνωμένων εξακολουθεί να αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς.
Με το βλέμμα στα σχολεία οι ειδικοί
Το βλέμμα των ειδικών από τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν στραμμένο στο άνοιγμα των σχολείων, το. οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Αν και η επίπτωση του ανοίγματος θα φανεί σε δύο εβδομάδες, στον ρεαλιστικό φόβο διασποράς του κορωνοϊού στα σχολεία αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής. Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως τόνισε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ωστόσο, κατά την εκτίμησή του, ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση.
Ο κ. Χαράλαμπος Γώγος εστίασε στα πλεονεκτήματα του αυξημένου testing και τη συνεισφορά του στον έλεγχο μιας ενδεχόμενης διασποράς: «Tα παιδιά μπορεί να κολλήσουν και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που μολυνθούν, θα διαγνωστούν, θα ιχνηλατηθούν και έπειτα θα απομονωθούν».
Το απαισιόδοξο σενάριο Σαρηγιάννη
Την ίδια στιγμή, λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ.
Όπως εκτίμησε, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουμε τα 5.000 κρούσματα κατά μέσο. όρο ημερησίως, με βάση τα ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα.
«Οι δείκτες των ασθενών στις ΜΕΘ και των νεκρών θα διαγράψουν μια ανοδική πορεία. Στα μέσα-τέλη του Οκτώβρη θα δούμε αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Θωμαϊδης: Νέο κύμα τον Οκτώβριο με 5.000 κρούσματα την ημέρα
Απαισιόδοξος εμφανίζεται και ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, κάνοντας λόγο για έλευση νέου κύματος τον επόμενο μήνα. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, με βάση τα επικαιροποιημένα μοντέλα ανάλυσης, προβλέπεται πως το επόμενο κύμα θα εκτυλιχθεί περί τα μέσα-τέλη Οκτώβρη, ενώ υπάρχει σενάριο καταγραφής 5 χιλιάδων κρουσμάτων ημερησίως.
«Βρισκόμαστε εκτός κινδύνου προς το παρόν αλλά προβλέπουμε ότι σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι παρόμοια ήταν και η εικόνα και τον περσινό Σεπτέμβρη, δεδομένου βέβαια ότι τότε δεν υπήρχε το εμβόλιο, όταν μετά την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές παρατηρήθηκε αύξηση της μεταδοτικότητας, με αυτή να αποτυπώνεται στα λύματα.
Αυτή τη χρονική στιγμή ωστόσο, τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση του ιικού φορτίου η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Αττική, ανέφερε ο καθηγητής.
«Αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως σε αυτή τη φάση. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο και μετά ήρθε το 4ο κύμα», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου