Σελίδες

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Επιστράτευση...εγκύου γιατρού στη Λάρισα και το έξυπνο μοντέλο του Βόλου

Η ασυνεννοησία που οδήγησε στη γκάφα με την εγκυμονούσα παθολόγο. Πώς βρέθηκαν εθελοντές γιατροί στον Βόλο. Δεκάδες φύλλα πορείας στη Θεσσαλονίκη. Η εμπειρία ενός εθελοντή πνευμονολόγου.


Ανταποκριτής στη Θεσσαλονίκη

Με ευτράπελα, που φανερώνουν ελλιπή σχεδιασμό και απουσία συνεννόησης των υπηρεσιών με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, συνοδεύτηκε η έναρξη της επιστράτευσης ιδιωτών ιατρών για την ενίσχυση των δοκιμαζόμενων νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Λάρισα, νεαρή γιατρός που εγκυμονεί παρέλαβε με έκπληξη το φύλλο πορείας το μεσημέρι της Παρασκευής, που την υποχρέωνε να εμφανιστεί το πρωί του Σαββάτου στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Τηλεφώνησε για ενημέρωση στον Ιατρικό Σύλλογο, προκαλώντας θυμηδία στη διοίκησή του.

"Η προχειρότητα του εγχειρήματος δείχνει για μια ακόμη φορά την εξ ορισμού αποτυχία του και την ανυπαρξία σχεδιασμού σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας (5ης ΥΠΕ). Συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει χωρίς να συνεργάζεται με τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης", τόνισε μιλώντας στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (φωτογραφία).


Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση η επίταξη στη Λάρισα αφορά έναν μικρό αριθμό ιδιωτών γιατρών (περίπου 5) που θα διατεθούν για την κάλυψη εφημεριών αποκλειστικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και όχι στο Πανεπιστημιακό. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, ένα μεγάλο μέρος των αναγκών έχει καλυφθεί με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. "Αυτή τη στιγμή, ο ιδιωτικός τομέας έχει ενισχύσει το σύστημα 150 κλίνες COVID, 65 κλίνες non COVID και 8 κλίνες ΜΕΘ non COVID, οι οποίες απελευθερώνουν αντίστοιχο αριθμό κλινών ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα δυναμικό που ισοδυναμεί με ένα ακόμη μεγάλο νοσοκομείο", σημείωσε.

Παρ' όλα αυτά, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος απηύθυνε άλλη μια έκκληση σε μέλη του, γιατρούς των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, να δηλώσουν τη διάθεσή τους να συνδράμουν εθελοντικά το ΕΣΥ, με σχέση εργασίας της επιλογής τους, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιστράτευση.

Βόλος: Πώς αποτράπηκε η επιστράτευση

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας απέδωσε καρπούς και απέτρεψε την επιστράτευση μελών του, καθώς 11 γιατροί δέχτηκαν να παράσχουν οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους, καλύπτοντας εφημερίες στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου. Το μοντέλο δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας και να αποτελέσει πιλότο για εφαρμογή και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως λέει στο iatronet.gr o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευθύμιος Τσάμης (φωτογραφία).

Ο ίδιος ανέλαβε ρόλο συντονιστή μιας πρωτοβουλίας, που έφερε στο τραπέζι τους ιδιώτες γιατρούς των κρίσιμων ειδικοτήτων και εκπροσώπους του νοσοκομείου και των εργαζομένων του. Στη συνάντηση, που έγινε την περασμένη Τρίτη, παρουσιάστηκαν οι συγκεκριμένες ανάγκες του Αχιλλοπούλειου και συμφωνήθηκε ο τρόπος κάλυψής τους με εθελοντική συμμετοχή γιατρών. Οι τελευταίοι δεν θα ενταχθούν στο ΕΣΥ με πλήρη καθημερινή απασχόληση, αλλά θα κάνουν ο καθένας από 4 εφημερίες για ένα μήνα.

"Ρώτησα τη διοίκηση του νοσοκομείου ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες, που θέλουν να καλύψουμε, αλλά δεν ήξερε να μου πει συγκεκριμένα. Κάλεσα στη σύσκεψη τον πρόεδρο της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο οποίος είναι συνάδελφος και μας είπε πως χρειάζονται κάλυψη 48 εφημεριών. Έντεκα συνάδελφοι συμφώνησαν να καλύψουν αυτές τις εφημερίες, χωρίς να πηγαίνουν καθημερινά με πλήρες ωράριο. Έτσι δεν θα χρειαστεί να κλείσουν τα ιατρεία τους. Είναι μια λύση win - win, που ίσως αποτελέσει μπούσουλα και για άλλες περιοχές", είπε ο κ. Τσάμης.

Θεσσαλονίκη: Επιδόθηκαν δεκάδες φύλλα επιστράτευσης

Το μεσημέρι της Παρασκευής, άρχισαν να επιδίδονται τα πρώτα περίπου 50 φύλλα πορείας σε παθολόγους, πνευμονολόγους και γιατρούς γενικής ιατρικής της Θεσσαλονίκης. Άλλοι 20 ιδιώτες γιατροί είχαν δηλώσει συμμετοχή για οικειοθελή συμμετοχή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου, και κάποιοι από αυτούς παρέχουν ήδη τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία της πόλης. Το πρωί της Παρασκευής ο Σύλλογος είχε απευθύνει ύστατη έκκληση για αύξηση της συμμετοχής στο …και πέντε, προκειμένου να περιοριστεί στο μικρότερο δυνατό ο αριθμός των γιατρών που θα επιστρατεύονταν.

"Στην αρχή της εβδομάδας ξεκινήσαμε από 2, πήγαμε 4, 8 και φτάσαμε στο 20 plus. Αν δοθεί περισσότερος χρόνος θα έχουμε και περισσότερους", είπε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας (φωτογραφία).

Ο ίδιος επανέλαβε τον κρίσιμο ρόλο των ιδιωτών γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ως ανάχωμα στην προσέλευση στα νοσοκομεία ασθενών που μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι τους.
Η μαρτυρία ενός εθελοντή πνευμονολόγου στον Άγιο Παύλο

Ο ιδιώτης πνευμονολόγος, Παύλος Ζαρογουλίδης (φωτογραφία), είναι από τους πρώτους γιατρούς της Θεσσαλονίκης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Από την περασμένη Δευτέρα παρέχει τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος, το οποίο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο COVID-19, ενώ τα απογεύματα συνεχίζει την παράλληλη δραστηριότητά του σε ιδιωτικές κλινικές της πόλης. Το ίδιο έκανε και πριν από ένα χρόνο, όταν εργάστηκε με δική του πρωτοβουλία στο νοσοκομείο Κατερίνης και στα νοσοκομεία "Γ.Γεννηματάς" και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στην περίοδο έξαρσης του 2ου κύματος της πανδημίας.

Όπως λέει στο iatronet.gr, η απόφασή του δεν συνδέεται με την αυξημένη αμοιβή και τα κίνητρα που παρέχονται από το υπουργείο, ούτε με τον φόβο της επιστράτευσης. "Οι πρώτοι που θα πάρουν φύλλο πορείας είναι οι συνάδελφοί μου που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, εγώ δεν είμαι ανάμεσα σε αυτούς. Το τι κάνει ο κάθε συνάδελφος εξαρτάται και από τις δυνατότητές του. Εγώ είχα τη δυνατότητα και τη θέληση και το έκανα", σημειώνει.

Στις τέσσερις κλινικές COVID-19 του "Άγιος Παύλος" νοσηλεύονται σχεδόν 70 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου το 65% είναι ανεμβολίαστοι. Περιγράφοντας μια επίσκεψη στους θαλάμους, ο κ. Ζαρογουλίδης λέει πως πέρα από την ιατρική παρακολούθηση των ασθενών, ο θεράπων καλείται να ανταποκριθεί και σε άλλες ανάγκες τους. "Αν χρειάζεσαι 10 λεπτά για την ιατρική υπηρεσία, μπορεί να θέλεις άλλη μια ώρα για να απαντάς στα γιατί των ασθενών. Υπάρχει έντονο το συναίσθημα της ανασφάλειας και της μοναξιάς, έχουν πολλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσεις: γιατί μου κάνετε αυτή την εξέταση; Γιατί ανέβηκε το οξυγόνο; Είναι καλό αυτό; Αμέτρητα γιατί".

"Βγάζουν τις μάσκες και θέλουν να φύγουν"

Ο ίδιος δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα κάποια ακραία συμπεριφορά ασθενούς που αρνείται να δεχτεί τις υπηρεσίες του, αλλά την πρώτη μέρα του στο νοσοκομείο άκουσε τους συναδέλφους του να χειρίζονται μια τέτοια περίπτωση, για την οποία χρειάστηκε να ενημερώσουν και τον εισαγγελέα.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κάτσακας, επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιων περιστατικών, στα οποία ασθενείς βγάζουν τις μάσκες, φωνάζοντας πως δεν πάσχουν από κορωνοϊό, ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός και ζητώντας να φύγουν. "Μας λένε δεν θέλουμε να μας θεραπεύσετε, θέλουμε να υπογράψουμε να φύγουμε, δεν πιστεύουμε ότι θα γίνουμε καλά, δεν πάσχουμε από κορωνοϊό. Προσπαθούμε να τους ηρεμήσουμε και στο τέλος τους λέμε ότι θα ειδοποιήσουμε τον εισαγγελέα και θα αναγκαστείτε να παραμείνετε μέσα", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου