Οι πολλαπλές μεταλλάξεις του ιού, αλλά και η πτώση των αντισωμάτων του εμβολιασμού μετά την πάροδο λίγων μηνών οδηγούν στην ανάγκη για επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου
Άννα Παπαδομαρκάκη - in.gr
Επιτακτικός φαίνεται πως είναι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού για την αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών που νοσούν και οδηγούνται σε νοσηλεία.
Αιτία είναι η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου, σε συνδυασμό με εκτιμήσεις ότι η κυτταρική ανοσία δεν φαίνεται να βοηθά αποτελεσματικά εκείνους που νοσούν τελικά από τον ιό.
Το θέμα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συζητείται τις τελευταίες ημέρες στον ΕΟΔΥ, με βάση τα δεδομένα από τα χαρακτηριστικά των ασθενών που νοσηλεύονται στο σύστημα υγείας, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για νοσηλεία των ατόμων που προσβάλλονται από τη νόσο. Καθώς όμως η κυτταρική ανοσία είναι δύσκολο να μετρηθεί, η κλινική εικόνα των ασθενών δείχνει άμεσα την ανάγκη για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διερευνάται η δυνατότητα να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί της τρίτης δόσης, στους τέσσερις αντί για τους έξι μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό.
Ταυτόχρονα, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον οδηγεί τις επιστημονικές ομάδες να εύχονται για ηπιότερη κλινική εικόνα της νόσου έναντι της παραλλαγής Δέλτα που είναι ακόμα η επικρατούσα, καθώς η νέα παραλλαγή φαίνεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την Δέλτα.
Ακόμη όμως και με τη νέα παραλλαγή, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το εμβόλιο θα παραμένει αποτελεσματικό, ιδίως αν πρόκειται για τρίτη δόση που ενεργοποιεί περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η νέα παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Κρήτης Γιώργο Σουρβίνο, φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτική, όμως για να διαπιστωθεί η συμπεριφορά της ως προς τη νοσηρότητα ή τη θνητότητα που προκαλεί, θα πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιωθεί η κλινική εικόνα που προκαλεί. Οι ελπίδες πάντως της επιστημονικής κοινότητας στρέφονται σε μια παραλλαγή που θα είναι πιο μεταδοτική μεν, θα είναι πιο ήπια όμως από πλευράς νοσηρότητας και θνητότητας, γεγονός που θα την καταστήσουν ενδημική, όπως η γρίπη.
Στη δομή της νέας παραλλαγής του ιού αναφέρεται και ο καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Δεμέτζος, ο οποίος εξηγεί πως η καινούρια πρωτεΐνη – ακίδα του ιού, αποτελείται από 1273 αμινοξέα, τα οποία αποτελούν δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, και από δύο υπομονάδες, οι οποίες χρησιμεύουν η πρώτη για τη σύνδεση και η δεύτερη για την είσοδο του ιού στα κύτταρά μας.
Οι δύο υπομονάδες (S1 και S2)λειτουργούν διαφορετικά μεταξύ τους, ενώ οποιαδήποτε αλλαγή στα αμινοξέα τους, αλλάζει και τη λειτουργικότητά τους. Οι αλλαγές αυτές, επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα αλλά και τη θνητότητα που προκαλεί ο ιός.
Ο κ. Δεμέτζος σημειώνει ότι οι όποιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, μπορούν να φέρουν και αλλαγή στη λειτουργικότητα της ακίδας, όπως συνέβη με την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αποδείχθηκε πιο μεταδοτική σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες, ενώ παράλληλα η αυξημένη δυνατότητα σύνδεσής της με τον υποδοχέα ACE2 των κυττάρων μας, οδήγησε σε ανίχνευση υψηλότερου επιπέδου ιών στο αναπνευστικό σύστημα συγκριτικά με προηγούμενες μεταλλάξεις.
Η νέα μετάλλαξη Όμικρον, έχει 32 αλλαγές αμινοξέων στην πρωτεΐνη ακίδα, διπλάσιες από τις 16 της παραλλαγής Δέλτα. Για τη διαπίστωση όμως της μεταδοτικότητας και της λειτουργικότητας που έχουν επιφέρει στην πρωτεΐνη ακίδα οι μεταλλάξεις αυτές, ο κ. Δεμέτζος επισημαίνει ότι χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες που έχουν ήδη ξεκινήσει, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα που συλλέγονται από όλες τις χώρες.
Σε ότι αφορά τα εξουδετερωτικά αντισώματα, που παράγονται από τα εμβόλια, ο καθηγητής εξηγεί ότι στόχος των αντισωμάτων, είναι να εξουδετερώσουν την πρωτεΐνη ακίδα, «αγκαλιάζοντάς την», και εμποδίζοντας έτσι τον ιό να συνδεθεί με τα κύτταρά μας. Η μορφολογία των αντισωμάτων είναι σημαντική γιατί συμβάλλει στο βαθμό προστασίας από τη μόλυνση.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι τα σημερινά εμβόλια παρέχουν υψηλό βαθμό προστασίας από ενδεχόμενη μόλυνση και ότι η αλλαγή της λειτουργικότητας της πρωτεΐνης ακίδας λόγω των μεταλλάξεων, δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα τους. Σημείωσε όμως, ότι τις οριστικές απαντήσεις θα δώσουν τα επιστημονικά δεδομένα που σήμερα αξιολογούνται, σε συνδυασμό με την επιδημιολογία της νέας μετάλλαξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου