Σελίδες

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους στην Ευρώπη

 Νέο δυναμική στην πανευρωπαϊκή συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό πυροδότησε η τοποθέτηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέλοντας ή μή έδωσε το σήμα για έναρξη του σχετικού διαλόγου.


Φωτ. REUTERS/ Ronen Zvulun
Newsroom kathimerini.gr

Νέο δυναμική στην πανευρωπαϊκή συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό πυροδότησε η τοποθέτηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέλοντας ή μή έδωσε το σήμα για έναρξη του σχετικού διαλόγου.

Σχετικά ερωτηθείσα, (από το Αθηναϊκό Πρακτορείο) η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «κατανοητό» και ίσως «κατάλληλο» να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, το πώς δηλαδή «μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ».

Προσέθεσε ότι «είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση και ότι είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει.

Καταλύτης στις εξελίξεις ίσως αποδειχθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση.

Την Τετάρτη, με την πρόταση Σολτς για υποχρεωτικό εμβολιασμό, συνετάχθη η Αριστερά ενώ και οι Φιλελεύθεροι φαίνεται να μετατοπίζονται από τη αρχική τους άρνηση κινούμενη προς την αποδοχή της σχετικής πρότασης που θα περιέχεται σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης.

Βαριά πρόστιμα προ των πυλών στην Αυστρία

Έτοιμη για βαρύτατα πρόστιμα σε μη εμβολιασμένους πολίτες πάσης ηλικίας είναι η Αυστρία, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας, εν μέσω έκρηξης κρουσμάτων στη χώρα, και ενώ ήδη δύο εκατομμύρια μη εμβολιασμένοι βρίσκονται σε καθεστώς lockdown.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από τον Φεβρουάριο του 2022 όλοι οι κάτοικοι της Αυστρίας άνω των 12 ετών είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν.

Όσοι αρνούνται, θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 7.200 ευρώ, αποκαλύπτει το προσχέδιο του Αυστριακού νόμου για τον εμβολιασμό COVID-19.

Ρεύμα υπέρ υποχρεωτικότητας στο Βέλγιο

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά όλα τα άτομα που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Αυστρία. Από τη νομοθεσία εξαιρούνται μόνο όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω κινδύνου για τη ζωή και την υγεία τους, σύμφωνα με το προσχέδιο κανονισμού που είδε η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Εξαιρέσεις αναμένεται να ισχυσουν «εν μέρει» και για τις εγκυμονούσες.

Ρεύμα υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους καταγράφεται επίσης στο Βέλγιο. Σχεδόν 6 στους 10 Βέλγους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Τετάρτη, η γαλλόφωνη «Le Soir» τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες. Το ποσοστό μειώνεται σε 46% όταν το ερώτημα αφορά ανηλίκους 12-17 ετών και στο 37% για παιδιά κάτω των 12 ετών. Ωστόσο, το 45% των ερωτηθέντων που είναι γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιάσουν το παιδί τους εάν εγκριθεί το εμβόλιο γι΄ αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Επιπλέον, το 66% των Βέλγων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για το υγειονομικό προσωπικό, με τους ολλανδόφωνους (70%) να είναι περισσότερο υπέρ της συγκεκριμένης υποχρέωσης από τους γαλλόφωνους (61%).

«Καρότο» στους άνω των 60 από τη Σλοβακία

Από την άλλη η Σλοβακία επιλέγει την οδό των κινήτρων. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε τη χορήγηση κουπονιών ύψους 500 ευρώ σε ενήλικες άνω των 60 ετών που θα προχωρήσουν σε πλήρη εμβολιασμό.

Τα κουπόνια θα είναι εξαργυρώσιμα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, κομμωτήρια , γυμναστήρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η πληθυσμού 5,5 εκατομμυρίων χώρα βρίσκεται σε πλήρες lockdown καθώς τα ποσοστά των κατά κεφαλήν κρουσμάτων είναι από τα χειρότερα στον κόσμο.

Η Ελβετία επίσης θα αποφασίσει στο τέλος της εβδομάδας εάν θα επανεισαγάγει αυστηρότερα μέτρα, υπό την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον. Τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν υποχρεωτική τηλεργασία, μείωση της διάρκειας ισχύος του αρνητικού τεστ και μικρότερο αριθμό επιτρεπομένων ανθρώπων στις συγκεντρώσεις.

Υπό το βάρος του ρεκόρ νέων κρουσμάτων, νέα μέτρα λανβάνει και η Δανία. Ενώ και η Γαλλία αυστηροποιεί το πλαίσιο εισόδου στη χώρα από κράτη εκτός ΕΕ απαιτώντας για τέτοιες περιπτώσεις αρνητικό τεστ 48 ακόμη ακόμη και από εμβολιασμένους.

Σε πάνω από 20 χώρες η «Ομικρον»

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί σε πάνω από 20 χώρες, ενώ οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Στη λίστα προστέθηκαν σήμερα η Νιγηρία και η Ιρλανδία, ενώ το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε μια τέταρτη μόλυνση που αφορούσε ταξιδιώτη που έφτασε στη χώρα από το Κατάρ.

«Νέες επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι ο ασθενής ταξίδεψε από την Παπούα Νέα Γουινέα στη Νιγηρία στις 15 Νοεμβρίου και στη συνέχεια ταξίδεψε από το Κατάρ στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Η Όμικρον έχει επίσης εντοπιστεί στην Αυστραλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Μποτσουάνα, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Τσεχία, τη γαλλική επικράτεια του Ριγιούνιον, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Νιγηρία, την Πορτογαλία, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, έχουν καταγραφεί μολύνσεις από το στέλεχος και στη Δανία, τη Μοζαμβίκη, τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα και τη Σαουδική Αραβία.

Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επιβάλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, με το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας να ζητεί σήμερα από τις διεθνείς αεροπορικές να πάψουν να δέχονται νέες κρατήσεις για όλες τις πτήσεις που συνδέονται με την Ιαπωνία μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη.

Η Νιγηρία κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα της Όμικρον «σε τρία άτομα που είχαν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική», ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της χώρας (NCDC).

«Το NCDC εκτιμά ότι η Όμικρον έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού χωρών που καταγράφουν [μολύνσεις από] την [εν λόγω] παραλλαγή», πρόσθεσε το NCDC.

Πηγή: Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου