Σελίδες

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Όμικρον: Υψηλής μεταδοτικότητας, με τάση παγκόσμιας κυριαρχίας

Newsroom CNN

Ο ΠΟΥ θεωρεί πως είναι αυξημένη η πιθανότητα η Όμικρον να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και παραμένουν πολλές άγνωστες παράμετροι: η μολυσματικότητα, η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται οι επιστημονικές αρχές όλων των χωρών λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Ο ΠΟΥ βάζοντας τη νέα παραλλαγή στο «μικροσκόπιο» προειδοποίησε ότι είναι πολύ μεταδοτική και πιθανότατα θα επικρατήσει στη θέση της Δέλτα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καθώς το πλήρες προφίλ της δεν έχει «σκιαγραφηθεί» ακόμη, υπάρχουν αβεβαιότητες ως προς την επικινδυνότητά της και για το κατά πόσο τα εμβόλια την καλύπτουν και σε ποιο ποσοστό.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε σήμερα στο συνέδριο Reuters Next πως ενώ η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται να είναι πολύ μεταδοτική, η σωστή απόκριση είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, προσεκτικοί και να μην πανικοβαλλόμαστε.

«Πόσο ανήσυχοι θα πρέπει να είμαστε; Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί, να μην πανικοβαλλόμαστε, γιατί είμαστε σε διαφορετική κατάσταση απ΄ό,τι πριν από έναν χρόνο», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε συνέντευξη στο συνέδριο Reuters Next.

Παρ' όλο που η εμφάνιση της νέας παραλλαγής είναι ανεπιθύμητη, είπε πως ο κόσμος είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος δεδομένης της ανάπτυξης των εμβολίων από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19.

«Πρέπει να περιμένουμε, ας ελπίσουμε ότι είναι πιο ήπια... αλλά είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για την παραλλαγή ως σύνολο» είπε η Σουαμινάθαν.

«Η Δέλτα ευθύνεται για το 99% των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή θα πρέπει να είναι πιο μεταδοτική για να γίνει κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο. Είναι πιθανό, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί».

Η Σουαμινάθαν είπε πως η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να προκαλεί τριπλάσιες μολύνσεις από ό,τι προηγουμένως στη Νότια Αφρική, κάτι που σημαίνει ότι «όντως φαίνεται να μπορεί να υπερβεί κάποια φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση».
Τα εμβόλια φαίνεται να έχουν ακόμα αποτέλεσμα, αλλά...

«Το γεγονός ότι δεν αρρωσταίνουν... σημαίνει πως τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία και ελπίζουμε ότι θα εξακολουθήσουν να παρέχουν προστασία», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται αναμνηστική δόση εμβολίου κάθε χρόνο, είπε «ο ΠΟΥ ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια», τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια επιπλέον δόση, ιδιαίτερα σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες ή ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, ή ένα τροποποιημένο εμβόλιο.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κρίστιαν Λιντμάιερ κάλεσε τους παρασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 θα πρέπει να προετοιμαστούν για την «πιθανότητα» να χρειαστεί να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους ώστε να προστατεύουν απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, είπε πως η υπηρεσία εξετάζει τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα της νέας παραλλαγής, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο.

«Υπάρχει ισχυρή σύσταση οι παρασκευαστές εμβολίων να αρχίσουν να προετοιμάζονται και να σχεδιάζουν για την πιθανότητα να πρέπει να προσαρμόσουν το υπάρχον εμβόλιο», είπε και πρόσθεσε: «Είναι καλό να μην περιμένουν απλώς μέχρι να χτυπήσει ο τελευταίος συναγερμός».

«Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν πως υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αλλά αυτό είναι όλο κι όλο που έχουμε βασικά μέχρι τώρα», είπε. Η Δέλτα παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, σε αυτήν αποδίδεται ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των μολύνσεων, είπε ο Λιντμάιερ.

«Άρα η Όμικρον μπορεί να αυξάνεται, και μπορεί να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα ξεπεράσει την κυρίαρχη παραλλαγή, αλλά σε αυτό το σημείο η πολύ κυρίαρχη παραλλαγή παραμένει η Δέλτα» είπε.

«Οι περιορισμοί που τέθηκαν σε πολλές χώρες μόλις πριν από δύο εβδομάδες, το κλείσιμο και πάλι της οικονομίας, τα lockdown σε ορισμένες περιοχές, το κλείσιμο των χριστουγεννιάτικων αγορών σε τμήματα της Ευρώπης, αυτό έγινε πριν από την Όμικρον λόγω μιας αύξησης στα κρούσματα της Δέλτα. Ας μην το χάσουμε αυτό από τα μάτια μας», είπε.

Ο Λιντμάιερ είπε πως μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ δεν έχει πληροφορίες για ενδεχόμενους θανάτους από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του ιού που προκαλεί την COVID-19. «Δεν έχω δει κάποια πληροφορία για θανάτους που συνδέονται με την Όμικρον», είπε.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες διενεργούν τεστ στην προσπάθεια να εντοπίσουν τη νέα παραλλαγή, «θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, περισσότερες πληροφορίες, και -αν και ελπίζω πως όχι- πιθανόν θανάτους», υπογράμμισε.

«Συναγερμός» στην Ολλανδία

Εν τω μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους, καθώς ορισμένοι επιβάτες που έφθασαν με πτήσεις από τη Νότια Αφρική την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν θετικοί στην Covid-19 κατά την άφιξή τους, παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί και είχαν αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρησή τους.

«Δείχνει πως ο ιός διασπείρεται εύκολα και αυτό είναι ανησυχητικό», δήλωσε ο Μπερτ φαν ντε Φέλντεν, διευθυντής της περιφερειακής υγειονομικής αρχής του Κένεμερλαντ, που περιλαμβάνει το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, Σίπχολ. «Είναι μέγιστης σημασίας οι ταξιδιώτες να εξετάζονται σωστά πριν από την πτήση τους και να επιτρέπουν να υποβάλλονται σε τεστ μετά την άφιξή τους».

Εκατοντάδες επιβάτες φθάνουν με πτήσεις από τη Νότια Αφρική στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ κάθε εβδομάδα και οι υγειονομικές αρχές λένε πως περίπου το 9% εκείνων που δέχθηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις κατά την άφιξή του (μονάχα το ένα τρίτο συμφώνησε) αποδείχθηκε πως είχε την Covid-19.

Οι υγειονομικές αρχές άρχισαν να διενεργούν τεστ μετά τις πτήσεις από τις 26 Νοεμβρίου. Τότε δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρίσκονταν ακόμη στον αέρα όταν η ολλανδική κυβέρνηση εισήγαγε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον. Οι περισσότεροι από 600 επιβάτες στις πτήσεις αυτές απομονώθηκαν και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Αποδείχθηκε πως 62 είχαν προσβληθεί από την Covid-19 και 14 εξ αυτών από την παραλλαγή Όμικρον.

Η νέα παραλλαγή, που χαρακτηρίστηκε ανησυχητική από τον ΠΟΥ, εντοπίστηκε πρώτα στη νότια περιοχή της Αφρικής αλλά αφότου οι νοτιοαφρικανικές αρχές ενημέρωσαν τον ΠΟΥ στις 24 Νοεμβρίου, μολύνσεις με την Όμικρον έχουν εντοπιστεί σε περίπου 30 χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Μπορεί εκτός της νότιας περιοχής της Αφρικής οι πρώτες μολύνσεις να συνδέθηκαν γενικά με ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην περιοχή, όμως από τότε άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Αυστραλία, για παράδειγμα.

Ο ΠΟΥ θεωρεί πως είναι αυξημένη η πιθανότητα η Όμικρον να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και παραμένουν πολλές άγνωστες παράμετροι: η μολυσματικότητα, η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου