Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Επιστράτευση γιατρών: Τα "φάλτσα" του Νοεμβρίου και ο φόβος της επανάληψης

Επιδίδονται τα φύλλα στη Βόρεια Ελλάδα, με την ελπίδα πως αυτή τη φορά δεν θα τα παραλάβουν ανεμβολίαστοι, έγκυες, στρατιωτικοί και πανεπιστημιακοί γιατροί. Η εμπειρία ενός εθελοντή πνευμονολόγου.

Ανταποκριτής στη Θεσσαλονίκη

Από τη Μακεδονία και τη Θράκη ξεκινά την Τετάρτη η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, σε μια επανάληψη του σκηνικού του περασμένου Νοεμβρίου. Με φόντο την ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας, τις γεμάτες τις ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις εκτός εντατικής, τις μεγάλες πληρότητες σε απλές κλινικές CoViD-19 και τις δεκάδες νέες εισαγωγές σε κάθε εφημερία, οι γιατροί που θα παραλάβουν τα φύλλα επίταξης θα κληθούν να καλύψουν και τα κενά δεκάδων συναδέλφων τους που τίθενται προσωρινά εκτός υπηρεσίας λόγω νόσησης και καραντίνας. Από τη νέα επιστράτευση εξαιρούνται όσοι επελέγησαν το Νοέμβριο, ενώ οι γιατροί που θα παραλάβουν τα φύλλα την Τρίτη θα κληθούν να δώσουν το παρών στις 8 το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο που θα αναφέρεται σε αυτά.

Τον περασμένο Νοέμβριο δεν έλειψαν τα "φάλτσα", που ανέδειξαν σε αρκετές περιπτώσεις τον ελλιπή οργανωτικό σχεδιασμό, την απουσία συνεννόησης των υπηρεσιών με τα συλλογικά όργανα των γιατρών και τη μη διασταύρωση στοιχείων πριν από την έκδοση και επίδοση των φύλλων σε όσους επελέγησαν τότε.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ όσων κλήθηκαν σε επιστράτευση ήταν γιατροί που δεν είχαν εμβολιαστεί, μια έγκυος ιατρός στη Λάρισα, στρατιωτικοί γιατροί του 424 ΓΝΣ στη Θεσσαλονίκη, μια γιατρός με σοβαρό πρόβλημα υγείας καθώς και ένας καθηγητής στο ΑΠΘ και υπεύθυνος πανεπιστημιακής κλινικής σε νοσοκομείο της πόλης. Φυσικά όλοι οι παραπάνω αντικαταστάθηκαν, όταν ενημέρωσαν τις διοικήσεις των νοσοκομείων όπου καλούνταν να προσέλθουν για το αυτονόητο κώλυμα.

Μιλώντας στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, διευκρίνισε πως οι Σύλλογοι δεν έχουν έχει την παραμικρή εμπλοκή στη διαδικασία επιλογής, ούτε γνωρίζουν πόσα και ποια μέλη του θα επιστρατευτούν. Όλα τα παραπάνω ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας.

Σε άδεια η αρμόδια υπάλληλος

Και ενώ όλοι ελπίζουν πως αυτή τη φορά θα επιδειχθεί μεγαλύτερη επιμέλεια, ώστε να αποφευχθεί επανάληψη των λαθών του Νοεμβρίου, κάποια μηνύματα που εκπέμπονται δεν είναι ενθαρρυντικά. Ιδιώτης πνευμονολόγος, που υπηρέτησε εθελοντικά επί 1,5 μήνα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μετέβη στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια το πρωί της Δευτέρας (παραμονή ενός επίδοσης των φύλλων), προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες για το πώς μπορεί να δηλώσει εκ νέου την πρόθεσή του να βοηθήσει και πάλι εθελοντικά.

Εκεί ενημερώθηκε προς έκπληξή του πως η αρμόδια για τις επιστρατεύσεις υπάλληλος απουσίαζε με άδεια και θα επέστρεφε στην υπηρεσία την επόμενη μέρα, δηλαδή τη μέρα επίδοσης των φύλλων επίταξης. Σε ερώτηση αν αναπληρώνεται από κάποιον συνάδελφό της ή αν κάποιος από τους παριστάμενους υπαλλήλους θα μπορούσε να του δώσει την πληροφορία που ήθελε, πήρε την απάντηση πως γνωρίζει μόνο η απούσα υπάλληλος.

"Δυστυχώς, αυτές είναι ενδείξεις πως το πάθημα του Νοεμβρίου δεν έχει γίνει μάθημα. Οι υπηρεσίες φαίνεται πως δεν έχουν συνέχεια, όπως θα έπρεπε. Δεν θα εκπλαγώ αν πάρουν τις λίστες των ιδιωτών γιατρών με τις συγκεκριμένες ειδικότητες, εξαιρέσουν απλά όσους επιστρατεύτηκαν το Νοέμβριο και επιλέξουν τυχαία τους επόμενους, χωρίς να ελέγξουν αν αυτοί έχουν εμβολιαστεί, αν είναι στρατιωτικοί, αν ήδη εργάζονται σε δημόσια δομή", σχολίασε στο iatronet.gr ο γιατρός.

Τι αναφέρεται στο ΦΕΚ

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και της αναπληρώτριας υπουργού, Μίνας Γκάγκα, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την περασμένη εβδομάδα, η επίταξη υπηρεσιών γιατρών των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής θα γίνει για ένα μήνα, στη διάρκεια του οποίου οι γιατροί θα υπηρετήσουν τις 15 μέρες.

"Οι ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων επιτάσσονται, όπως εμφανισθούν την ογδόη (8η) πρωινή της επόμενης ημέρας της προς αυτούς επίδοσης του φύλλου επίταξης στον τόπο, που ορίζεται εντός του φύλλου, ήτοι σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β’», αναφέρει η απόφαση και καταλήγει: «Ο καθένας από τους ανωτέρω ιατρούς, εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους σύμφωνα με την παρ. 1, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, δεκαπέντε (15) ημέρες, κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο, το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσεται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου