Σελίδες

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Έμφραγμα από την τεράστια ζήτηση για PCR – Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Οι τεράστιες ουρές για ένα PCR τεστ, τα πολλά κρούσματα κορωνοϊού καθώς και η απουσία υγειονομικών επειδή έχουν μπει σε καραντίνα έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στα εργαστήρια.

Healthpharma.gr

Μεγάλες είναι οι ουρές που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες για τα rapid test, όπως σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Για μια ακόμα ημέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, με 40.560 νέες μολύνσεις κορωνοϊού, παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Υπενθυμίζεται πως τα κρούσματα τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου ήταν 9.284, ενώ στη συνέχεια σημειώθηκε ραγδαία αύξηση στις νέες μολύνσεις, καθώς την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου είχαμε 21.657, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα ήταν 28.828 και την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 35.580.

Γκάγκα: Οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ με τα δείγματα, είναι πολύς ο κόσμος».

«Οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, γιατί είναι πάρα πολλά δείγματα. Και ο κόσμος παραπονιέται γιατί υπάρχει ουρά, περιμένει πολλές ώρες», προσέθεσε.

Κιουμής: Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται αυτή την εποχή, ούτως ή άλλως

Με σχεδόν 150.000 κρούσματα σε μία εβδομάδα, η προσοχή των ειδικών είναι στραμμένη στο ΕΣΥ και στις αντοχές του.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Ιωάννης Κιουμής, καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, «το σύστημα υγείας δοκιμάζεται αυτή την εποχή, ούτως ή άλλως».

«Τα μέτρα πρέπει να εξετάζονται εβδομάδα με εβδομάδα, μπορεί να χρειαστούν επαύξηση ή απόσυρση, αν αποδειχθεί, για παράδειγμα, ότι η Όμικρον έχει τόσο ήπιο χαρακτήρα που όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά ανακουφίζει το ΕΣΥ», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως «τα μέτρα δεν πρόκειται να αναστείλουν την πανδημία. Προσπαθούμε τα μέτρα να την απλώσουν χρονικά, για τη διαχείριση του ΕΣΥ».

Τεράστια η ζήτηση για PCR τις τελευταίες ημέρες

Επίσης, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η ζήτηση των μοριακών τεστ είναι τεράστια. Ο μέσος όρος τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν γύρω στο 24.000 PCR ημερησίως, με τον δείκτη, όμως, να αρχίζει να «σκαρφαλώνει».

Μάλιστα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έγιναν 81.704 μοριακά τεστ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Ποιοι πρέπει και ποιοι δεν πρέπει να κάνουν PCR test

Όσο αφορά στο ποιοι πρέπει να κάνουν PCR test, είναι οι ανεμβολίαστοι με θετικό rapid έτσι ώστε να μπορούν να έχουν το πιστοποιητικό νόσησης. Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να κάνουν μοριακό τεστ καθώς αρκεί και ένα θετικό rapid.

Είναι κάτι, στο οποίο αναφέρθηκαν και η Μίνα Γκάγκα αλλά και η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», προσέθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πότε θεωρείται στενή η επαφή με ένα κρούσμα

Στενή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, όπως μετέδωσε και ο ΣΚΑΪ και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θεωρείται όταν:
κάποιος έχει έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που ασθενεί με κορωνοϊό σε απόσταση κάτω των 2 μέτρων για 15 λεπτά.
κάποιος έχει βρεθεί σε κλειστό χώρο με κρούσμα για πάνω από 15 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου