Σελίδες

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Για τελική έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Τι προβλέπει για τους γιατρούς

Για τελική έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Τι προβλέπει για τους γιατρούς

Αλλάζουν τα πάντα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με το νομοσχέδιο που είναι ήδη έτοιμο

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Για τελική έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο «οδεύει» σε περίπου 10 ημέρες το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr. Ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές ώστε αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή.

Άλλωστε με βάση τις δεσμεύσεις μας στους «θεσμούς» (είχε δοθεί τρίμηνη παράταση), οι αλλαγές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις αρχές Απριλίου.

Στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται πολλές αλλαγές, τόσο ως προς την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, όσο και για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.

Οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά αλλαγών ειδικά για τους γιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότερα:

-Με βάση τις ρυθμίσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν τον οικογενειακό τους γιατρό ο οποίος θα αναλάβει όλη την αρχική φροντίδα της υγείας τους πριν φθάσουν στο νοσοκομείο.

-Θα είναι υπεύθυνοι και για τις προληπτικές εξετάσεις στις οποίες θα τους παραπέμπουν εάν το κρίνουν σκόπιμο.

-Θα εκδίδουν και τα σχετικά παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις

-Θα πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο και θα αμείβονται

-Θα καταργηθεί το σημερινό μοντέλο των συμβάσεων των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι πληρώνονται με βάση την κάθε επίσκεψη

-Το νέο μοντέλο των αμοιβών θα προβλέπει πληρωμή κατ’ άτομο, δηλαδή ανά ασθενή, ενώ σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς ώστε να εγγράψουν στη λίστα τους όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για τους οποίους θα λειτουργούν ως οικογενειακοί γιατροί.

-Με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών, οι γιατροί θα μπορούν να αμείβονται και περισσότερο. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν να εφαρμοσθεί, αλλά ανεπιτυχώς καθώς ενέχει πολλές αδικίες ειδικά για νέους γιατρούς οι οποίοι μπορεί να μην επιλεγούν από τους πολίτες.

-Θα επιχειρηθεί επίσης να υιοθετηθεί το λεγόμενο σύστημα του gatekeeping, σύμφωνα με το οποίο ένας ασθενής για να δει εξειδικευμένο γιατρό ή για να πάει στο νοσοκομείο θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση του οικογενειακού του γιατρού ο οποίος και θα χορηγεί τα σχετικά παραπεμπτικά. Επίσης πρόκειται για ένα σύστημα που επιχειρήθηκε να εφαρμοσθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά σκόνταψε στις έντονες αντιδράσεις των γιατρών.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

6 σχόλια:

  1. Γενικολογες, αοριστολογιες, θολούρα......τίποτα συγκεκριμένο, αναμασηματα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφέρει σε κάτι από τον ΣΥΡΙΖΑ? Μόνο στο ότι δεν αναφέρονται πόσα! Δηλαδή λένε τα ίδια αλλά με πιο δόλιο τρόπο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχήν από όσα λέει δεν βλέπω και πολλές πληροφορίες εκτός από το ότι γυρνάμε στην εποχή Ξνθού/Πολάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να καταλάβω. Αυτό δεν είναι το σχέδιο Πολάκη που ουσιαστικά δεν λειτούργησε και απορρίφθηκε από τους πολίτες που δεν δηλώνονταν και από τους γιατρούς που δεν συμβάλλονταν??... Δηλ. ψηφίζουν ως Κυβέρνηση αυτό που είχαν καταψηφίσει ως αντιπολίτευση και που έχει αποτύχει παταγωδώς???..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχει σωτηρία αυτή η χώρα και αυτό το επάγγελμα ,του γιατρού,σ'αυτή τη χώρα.
    Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας βρίσκεται μονίμως στα χαρτιά εδώ και 40 χρόνια.Οσο υπήρχαν το ΙΚΑ..το ΤΕΒΕ κλπ έμπόδιζαν να γίνει κάτι για όλους τους ασθενείς. Αλλά από την εποχή που έγινε ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογίες δεν υπάρχουν .Αυτό που χρειάζεται είναι σωστός σχεδιασμός,γενικά για όλο το σύστημα υγείας.Με την βοήθεια σήμερα της τεχνολογίας και τις ηλεκτρονικές πληροφορίες για τον κάθε ασθενή από τον φάκελό του το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο οικογενειακός γιατρός.
    Χρειάζεται γιατρός σε δημόσια δομή έμμισθος,επί θητεία ,το πολύ 5/ετίας ,με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.Οπως στην επαρχία, στο αγροτικό ιατρείο και στο κέντρο υγείας σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα, υπάρχει φροντίδα τόσο για το έκτακτο περιστατικό ,όσο και για το χρόνιο,που χρείζει ,συνταγογραφία ,επανέλεγχο με εξετάσεις και παρακολούθηση.Υπ'όψιν οτι τα σοβαρά χρόνια νοσήματα έχουν εξετασθεί από ειδικευμένους γιατρούς και τους έχει δρομολογηθεί θεραπεία από αυτούς. Επομένως με μιά γνωμάτευση θα μπορούσαν γιά ορισμένο χρονικό διάστημα να επαναλαμβάνουν τις συνταγές τους και τις εξετάσεις τους.
    Ο γιατρός βεβαίως θα πρέπει να είναι έμμισθος με θητεία, με ικανοποιητικό μισθό όπως και όλοι οι γιατροί του δημόσιου τομέα και οχι με αυτούς του άθλιους μισθούς. Μετά την 5/ετία να προκηρύσσεται πάλι η θέση και να προτιμάται ο πιό νέος.Ετσι θα βρίσκει απασχόληση ο νέος και ο παλιός θα συνεχίζει στο ιδιωτικό του ιατρείο. Αρα στα μεγάλα αστικά κέντρα πρέπει να γίνουν πολλά κέντρα υγείας με τις βασικές ειδικότητες και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα είναι κυρίως γενικής ιατρικής ή παθολόγοι -παιδίατροι.
    Στα νοσοκομεία το πρωτο που χρειάζεται είναι η κατάργηση της μονιμότητας και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.Πρέπει να υπάρχουν πολλοί νέοι γιατροί με θητεία, αρκετοί μέσης ηλικίας,με θητεία και λίγοι μεγάλοι πάλι με θητεία. Θα πρεπει να υπάρχει η ηλικιακή πυραμίδα. Ολοι να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού επαγγέλματος. Οσο για τις δικαιολογίες οτι δεν θα εργάζονται σωστά και θα παίρνουν τους ασθενείς για πελάτες στα ιατρεία τους, θα περιμένω απάντηση για το τι γίνεται με τους πανεπιστημιακούς και τους στρατιωτικούς και γιατί τους έχετε ακόμη στο ίδιο εργασιακό καθεστώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κρίμα που ψήφισα ΝΔ για καλύτερα... ΚΡΙΜΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή