Ο κοροναϊός όχι μόνο επιμένει, αλλά υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει κενό ανάμεσα στο τωρινό κύμα του ιού και στο επόμενο.
Τρομάζει η «επιμονή» που δείχνει ο κοροναϊός στην Ελλάδα αφού οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας βρίσκονται στα ύψη. Για άλλη μια μέρα οι νεκροί σήμερα ξεπέρασαν τους εκατό αφού 106 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19.
Την ίδια ώρα 568 ασθενείς με κοροναϊό δίνουν μάχη για τη ζωή τους αφού είναι διασωληνωμένοι. Τα κρούσματα, επίσης, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με 17.662 μολύνσεις να ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ειδικοί δεν βλέπουν να υπάρχει γοργή αποκλιμάκωση, όπως εκτιμούσαν ορισμένοι από αυτούς το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, η συζήτηση για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων πάει ολοένα και πιο πέρα, όπως παραδέχθηκαν σήμερα οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας.
Η προειδοποίηση Παυλάκη
«Φυσικά και αργούμε να τελειώσουμε με τον κοροναϊό», υπογράμμισε ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Χαρακτήρισε, δε, «μακάβριο αστείο» ότι η πανδημία θα τελειώσει τον Φεβρουάριο. «Σας είπα ότι αυτά δεν πρέπει να ακούγονται», τόνισε ο κ. Παυλάκης.
«Η αισιοδοξία πριν το τσουνάμι έφερε το τσουνάμι», συμπλήρωσε. «Με 20.000 – 30.000 κρούσματα κάθε μέρα δεν βλέπετε ότι όλοι γύρω σας μολύνονται, ολόκληρες οικογένειες;», αναρωτήθηκε.
«Το Πάσχα πρέπει να κερδηθεί. Δεν καταλαβαίνω γιατί λένε Απόκριες θα κάνουμε, Πάσχα στο χωριό θα κάνουμε. Πρέπει να κοπούν τα κρούσματα», διευκρίνισε.
Πρόταση για lockdown
Αναφορικά με το πώς θα γίνει αυτό, ο κ. Παυλάκης ανέφερε το παράδειγμα της Αυστρίας. «Έκοψε το τσουνάμι με δύο εβδομάδες lockdown. Η Ελλάδα θα μπορούσε να το κάνει».
«Η πραγματικότητα μας δείχνει ότι έπρεπε να το ξανακάνουμε», συμπλήρωσε. Ο κ. Παυλάκης επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον έφερε καταστροφικά αποτελέσματα στην αρχή της πανδημίας, λέγοντας «ας το περάσουν όλοι να τελειώνουμε».
Κάθε μέρα έχουμε 10-15 θανάτους περισσότερους από αυτούς που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ καθώς χρεώνονται στις προηγούμενες ημέρες, σχολίασε αναφορικά με το ημερήσιο δελτίο που ανακοινώνεται.
Τέλος, ο καθηγητής χαρακτήρισε λάθος την άποψη «να γίνει ο κοροναϊός ενδημικός να τελειώνουμε». «Ενδημικές ασθένειες προκαλούν τεράστια προβλήματα. Μια ενδημική νόσος θα είναι μεγάλος μπελάς», τόνισε ο καθηγητής.
Η ανησυχία για νέα μετάλλαξη
Βέβαιος ότι θα εμφανιστεί νέο στέλεχος του κοροναϊού δήλωσε, επίσης, στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας μάλιστα για «κύμα πάνω στο κύμα».
«Ενδεχομένως να δούμε και επιδείνωση των δεικτών, αν εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Ένα κύμα πάνω στο κύμα, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται, ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του», προειδοποίησε.
Εξέφρασε την ελπίδα «το νέο στέλεχος να είναι λιγότερο νοσογόνο και να μην επιβαρύνει το ΕΣΥ», αλλά επισήμανε ότι είναι κατά ενός απαγορευτικού, λέγοντας πως «δεν πρέπει να κλείσουμε, αλλά να πάρουμε στοχευμένα μέτρα με την κοινωνία έξω».
Δύο σενάρια
Ο καθηγητής έκανε λόγο για δύο σενάρια. Το ένα να μην πέσουμε σε κρούσματα όλο τον Φεβρουάριο ή το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, με 15.000 έως 20.000 κρούσματα κινητούς μέσους όρους, και τo δυσμενέστερο σενάριο, να υπάρχει πιθανότητα υποτροπιασμού, κατά το επιδημιολογικό μοτίβο άλλων χωρών.
Τόνισε, επίσης, ότι «στην Κρήτη έχουμε τουλάχιστον 90% Όμικρον και στις νοσηλείες και στα κρούσματα, σιγά σιγά και στις ΜΕΘ». «Προφανώς η Όμικρον δεν έχει την ίδια νοσηρότητα με τη Δέλτα, αλλά και με μειωμένο ρυθμό θα δώσει νοσηλείες», εξήγησε ο κ. Τζανάκης.
«Περιμέναμε να αρχίσει να μειώνεται από αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών, δεν φαίνεται αυτό, είμαστε σε δύο εβδομάδες κορύφωσης, ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βλέπουμε κάτω από 90 νεκρούς την ημέρα και σταδιακά να πέσουμε περαιτέρω», σημείωσε ο καθηγητής.
Τι θα γίνει με τη χαλάρωση των μέτρων
Αναφορικά με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας παραδέχθηκαν στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό ότι χρειάζεται κι άλλη συζήτηση ανάμεσα στους ειδικούς για να φτάσουν σε μια συγκεκριμένη εισήγηση προς την κυβέρνηση.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου συγκεκριμένα είπε μετά από σχετική ερώτηση: «στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας αρχίσαμε να σκεπτόμαστε συλλογικά και να ανταλλάσσουμε κάποιες απόψεις για το ποια θα είναι τα επόμενά μας βήματα.
Αυτό, όμως, θέλει αρκετή σκέψη και διάλογο μεταξύ μας. Υποσχεθήκαμε ότι θα συναντηθούμε και εκτός αυστηρής συνεδρίασης, που συνήθως είναι με πιεσμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια πιο μεγάλη κουβέντα για το πώς θα ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά του αν θα αρχίσει, τι θα εισηγηθούμε εμείς σαν Επιτροπή. Αν είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε κάποια χαλάρωση, από πού θα ξεκινήσουμε.
Γιατί από τη μια βλέπουμε μπροστά μας με αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σταδιακά μια αποκλιμάκωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά, πολύ μεγάλος όγκος ενεργών κρουσμάτων. 140.000 συνάνθρωποί μας αυτή τη στιγμή έχουν τον ιό και δυνητικά μπορούν να τον μεταδώσουν, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς.
Συνεπώς, έχουμε καιρό ακόμα μέχρι να φτάσουμε σε εκείνα τα μαγικά νούμερα, τα 2000 και 3000, που φοβόμασταν να φτάσουμε στις 8000 και τώρα δεν τα βλέπουμε καν να έρχονται σύντομα.
Συνεπώς θέλει αρκετή σκέψη. Από την άλλη ο κόσμος είναι εμβολιασμένος, ο κόσμος έχει ανάγκη να χαλαρώσει. Βλέπουμε και άλλες χώρες ευρωπαϊκές να χαλαρώνουν. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά, τα υπέρ και τα κατά, να μην δώσουμε λάθος μηνύματα.
Θέλει, λοιπόν, αρκετή κουβέντα και άρχισε μια πρώτη άτυπη κουβέντα αυτή την εβδομάδα. Θέλει, όμως, κάποιο καιρό να ωριμάσουν οι σκέψεις και θα το συζητήσουμε».
Η διευκρίνιση Μαγιορκίνη
Έπειτα, η καθηγήτρια προέτρεψε και τον Επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη να μιλήσει για το θέμα.
Αυτός επισήμανε: «Να προσθέσω ότι στις προτεραιότητες είναι τα μέτρα να χαλαρώσουν στους εμβολιασμένους. Να το έχουμε αυτό υπόψη μας. Και πολύ συζήτηση γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή να μην χρειάζεται τεστ για τη μετακίνηση των εμβολιασμένων. Οπουδήποτε, να πάνε, να γυρνάνε…
Οπότε, αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι θα έρθει σχετικά σύντομα γιατί κινείται όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση.
Και επαναλαμβάνω, μόνο για τους εμβολιασμένους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου